Προς παράταση πέραν της 30ης Ιουνίου πάει η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, η οποία λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου, προανήγγειλε ήδη από τώρα η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, επιβεβαιώνοντας ότι φέτος η περίοδος κατάθεσης των δηλώσεων θα ξεκινήσει και θα τελειώσει με σημαντική καθυστέρηση.

H κυρίαΣαββαΐδου σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε, κατ’ αρχάς, ότι έχει υπογράψει από τις 25 Φεβρουαρίου απόφαση που προβλέπει την υποχρέωση των επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών

ταμείων να υποβάλουν ηλεκτρονικά (μέσω Taxisnet) στη ΓΓΔΕ, μέχρι τις 31 Μαρτίου, τις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων και τις βεβαιώσεις για τις αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα που κατέβαλαν το 2014, όμως η απόφαση αυτή δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στη συνέχεια, ανακοίνωσε ότι λόγω της καθυστέρησης της δημοσίευσης στο ΦΕΚ της συγκεκριμένης απόφασης και της συνακόλουθης μη έγκαιρης ενημέρωσης των επιχειρήσεων και λοιπών φορέων που είναι υπόχρεοι για την ηλεκτρονική υποβολή των βεβαιώσεων, η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή των βεβαιώσεων θα παραμείνει ανοιχτή και μετά την 31η Μαρτίου του 2015 και μέχρι την τελική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων φορολογικού έτους 2014, δηλαδή μέχρι την 30η Ιουνίου 2015 ή «την ενδεχόμενη νόμιμη παράτασή της».

Η αναφορά της καςΣαββαΐδου σε «ενδεχόμενη νόμιμη παράταση» της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων μπορεί από τώρα να εκληφθεί ως πρόθεσή της να παρατείνει την προθεσμία αυτή για μεγάλο χρονικό διάστημα πέραν της 30ης Ιουνίου, καθώς η μεγάλη καθυστέρηση με την οποία θα υποβληθούν, φέτος, οι βεβαιώσεις αποδοχών θα έχει ως συνέπεια να καθυστερήσουν σημαντικά η έναρξη και η ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων από τους ίδιους τους φορολογούμενους.

Η καθυστέρηση, με την οποία θα ξεκινήσει φέτος η υποβολή των δηλώσεων, οφείλεται και στο γεγονός ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός των νέων φορολογικών εντύπων Ε1, Ε2 και Ε3 λόγω δυσκολιών στην αποτύπωση του πλήθους των αλλαγών, που ισχύουν από φέτος στον τρόπο δήλωσης των εισοδημάτων με βάση τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013).

Το σύστημα Τaxisnet θα ανοίξει και θα αρχίσει να υποδέχεται δηλώσεις μετά το Πάσχα, ενώ με βάση την ισχύουσα νομοθεσία θα έπρεπε να είχε ανοίξει από την 1η Φεβρουαρίου.Πέρυσι, το σύστημα είχε ανοίξει στις 20 Μαρτίου, καθώς είχαν υπογραφεί και είχαν εκδοθεί εγκαίρως οι περισσότερες αποφάσεις και διευκρινιστικές εγκύκλιοι, ενώ τα φορολογικά έντυπα ήταν έτοιμα από τις αρχές Μαρτίου. Η ηλεκτρονική υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων από τις επιχειρήσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία είχε ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Απριλίου και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είχαν ήδη από τότε προσυμπληρωμένα στις δηλώσεις τους τα καθαρά φορολογητέα ποσά των αποδοχών τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα