Προς νέα 48ωρη απεργία η ΠΝΟ-Αντιδράσεις από όλους τους φορείς

Σήμερα το μεσημέρι θα αποφασίσει για τη συνέχιση ή όχι των απεργιακών κινητοποιήσεων η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν οι ναυτεργάτες θα προχωρήσουν σε νέα 48ωρη απεργία, παρά τις περί του αντιθέτου εκκλήσεις των εμπόρων, των νησιωτών και των αγροτών. Από την πλευρά της, η υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου κάλεσε τους ναυτεργάτες σε διάλογο.

«Σεβόμαστε τον μόχθο

και την προσφορά του Έλληνα ναυτικού. Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με την ΠΝΟ, στο πλαίσιο όμως των δυνατοτήτων που έχουμε σήμερα. Κάθε χτύπημα στην αγροτική παραγωγή, στον τουρισμό, στα νησιά, στην εθνική οικονομία είναι χτύπημα στον άνεργο, τον συνταξιούχο και τον εργαζόμενο, τους οποίους οφείλουμε να προστατεύσουμε και θα το κάνουμε οπωσδήποτε», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Διαμαντοπούλου.

«Το ελληνικό εμπόριο για άλλη μια φορά απευθύνει έκκληση στην ΠΝΟ, παρά τα δίκαια αιτήματά της, να περιορίσει τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελθείσες απεργιακές κινητοποιήσεις και να επιτρέψει από το βράδυ της Τρίτης να γίνουν κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων, από και προς τα νησιά για την μεταφορά των ευπαθών προϊόντων», τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με «Τα Νέα», το πρωί της Δευτέρας έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά από την Κρήτη περίπου 6.000 τόνοι ευπαθών αγροτικών προϊόντων, καθώς οι παραγωγοί έσπευσαν να προλάβουν την απεργία. Παράλληλα, οι αγρότες των Χανίων πρότειναν στην ΠΝΟ να επιτρέπει την αναχώρηση ενός πλοίου ανά διήμερο «αποκλειστικά για τη διακίνηση των ευπαθών προϊόντων».

Τέλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ) Δημήτρης Μαθιός δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι επιχειρήσεις και οι εξαγωγές δεν μπορεί να είναι όμηροι των κινητοποιήσεων. «Όταν οι επιχειρηματίες και οι επιχειρηματικές δράσεις, με πρώτες εκείνες των εξαγωγών, βρίσκονται σε ομηρεία λόγω των αντιπαραθέσεων και των διεκδικήσεων κοινωνικών ομάδων που αισθάνονται ότι αδικούνται, η όλη προσπάθεια θα εγκλωβίζεται μονίμως και θα αδρανοποιείται» επισήμανε.

Keywords
Τυχαία Θέματα