Προς μερική άρση των Capital Controls-Ποιες συναλλαγές απελευθερώνονται

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ένα χρόνο μετά από την επιβολή των capital controls από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δρομολογούνται σημαντικές αλλαγές, που θα διευκολύνουν σε ικανό βαθμό την καθημερινή λειτουργία της οικονομίας.

Νέο χρήμα και αποπληρωμή δανείων

Ήδη ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει προαναγγείλει την άρση κάθε περιορισμού στην ανάληψη μετρητών σε ότι αφορά στο νέο χρήμα, ενώ ο Διοικητής της Τράπεζας

της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας, σε τοποθέτηση του στην Βουλή περιέγραψε σειρά αλλαγών που αφορούν :

• Στην ολοκληρωτική άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων. Οι πολίτες δηλαδή που έχουν καταθέσεις θα μπορούν να ζητούν την απελευθέρωση των χρημάτων τους για την αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων.

• Στην αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου ανάληψης. Αν δηλαδή κάποιος δεν προβεί στην ανάληψη των 420 ευρώ την εβδομάδα, θα έχει την δυνατότητα την επόμενη εβδομάδα να πάρει 840 ευρώ.

• Στην αύξηση του ποσού ανάληψης για τα κεφάλαια που προέρχονται από το εξωτερικό, που εξετάζεται να ανέλθει από το 10% που είναι τώρα στο 30%.

Σε διαβούλευση με του Θεσμούς

Τα συγκεκριμένα μέτρα αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων με τους Θεσμούς, στους οποίους και προτάθηκαν ως πλευρές ενός συνολικού οικονομικού σχεδιασμού που επιπρόσθετα στοχεύει :

• Στην δραστική μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό, ώστε να διευκολυνθούν οι συναλλαγές φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, με την ταυτόχρονη αύξηση του ορίου των υποεπιτροπών των τραπεζών από 250χιλ ευρώ/ ημέρα που είναι σήμερα, όπως και την αύξηση του ποσού των εμβασμάτων που εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες το οποίο τώρα βρίσκεται στα 20χιλ ευρώ ανά πελάτη την ημέρα.

• Στην αύξηση των ορίων για την χρήση καρτών στο εξωτερικό, με την ταυτόχρονη παροχή δυνατότητας ανοίγματος των διαδικτυακών αγορών, σχεδιασμός που θα διευκολύνει τις συναλλαγές φυσικών και νομικών προσώπων με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού.

• Στην αύξηση επιπλέον του μηνιαίου ορίου που αφορά στην αποστολή εμβασμάτων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών που τώρα βρίσκεται στο ύψος των 1.000 ευρώ.

• Στην περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών παροχής P.O.S στους επαγγελματίες που ήδη βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο διευκολύνοντας τις καθημερινές συναλλαγές και συμβάλλοντας στο έλεγχο της φοροδιαφυγής.

Ελάφρυνση χρέους, πρωτογενή πλεονάσματα

Σε ότι αφορά στο ακανθώδες ζήτημα της ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους, ο Γ. Στουρνάρας , υποστήριξε ότι τα όποια μετρά ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συνοδευτούν με χαμηλότερους στόχους στο επίπεδο των πλεονασμάτων που να μην ξεπερνούν το 2% για τα έτη από το 2018 και μετά.

Καθώς σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος η κατά μία μονάδα αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων έχει πολύ μικρότερη επίδραση στην μείωση του δημοσίου χρέους , από ότι η κατά μία μονάδα αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

Το άρθρο Προς μερική άρση των Capital Controls-Ποιες συναλλαγές απελευθερώνονται εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα