Πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – Μητσοτάκης: Κάλεσμα στις επιχειρήσεις μιλώντας στον ΣΕΒ

Πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – Μητσοτάκης: “Ξεχωριστή είναι και η φετινή συγκυρία, όχι μόνο γιατί η σημερινή γενική συνέλευση διεξάγεται ουσιαστικά διαδικτυακά αλλά και γιατί η πανδημία ανέκοψε την αναπτυξιακή ορμή της εθνικής οικονομίας του β’ εξαμήνου του 2019 και των πρώτων δύο μηνών του 2020. Αναστάτωσε το παγκόσμιο τοπίο, μας υποχρέωσε να ξανασκεφτούμε και τις εθνικές προτεραιότητες. Και έτσι μετά την πρώτη νίκη κατά του υιού η Ελλάδα καλείται σήμερα να ξαναπιάσει το νήμα της προόδου” τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. “Η υγειονομική περιπέτεια μπορεί να δοκίμασε την εθνική οικονομία, πιστεύω όμως ότι δεν έπληξε τις βάσεις της, τα θεμέλιά της. Η ύφεση του α’ τριμήνου του 2020 ήταν 0.9 % αισθητά χαμηλότερη από το προβλεπόμενο, πολύ χαμηλότερη, 4 φορές χαμηλότερη, από τον μέσο όρο της ευρωζώνης”.

“Ο δείκτης οικονομικού κλίματος λίγο πριν την πανδημία βρέθηκε στο ψηλότερο σημείο εδώ και 19 χρόνια και σήμερα παρά την πτώση είναι δέκα μονάδες πάνω από την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα δεδομένα αυτά προσφέρουν υλικό για να συνεχιστεί το χτίσιμο της οικονομικής ανάταξης με υπόβαθρο τις τομές που πρέπει ακόμη να γίνουν στο επιχειρηματικό τοπίο. Με εφόδιο την εμπιστοσύνη προς την πολιτεία και την κοινωνική ευθύνη, δεδομένα που κατακτήθηκαν. Και πυξίδα τις μεταρρυθμίσεις πολλές από τις οποίες επιταχύνθηκαν και με θεμελιώδη αρχή τον δίκαιο επιμερισμό των βαρών από την θύελλα” είπε.

Αναφορικά με τις κυβερνητικές ενέργειες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως όπως η μείωση του συντελεστή φόρου, το ειδικό καθεστώς για αλλοδαπούς επενδυτές, θα ακολουθήσει αντίστοιχο τέτοιο πρόγραμμα για πολίτες του εξωτερικού με μικρότερο πλούτο οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ακίνητη περιουσία στη χώρα μας.

Το πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”

Για την επιδότηση της απασχόλησης “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” σημείωσε πως δίνει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν έκτακτες αλλαγές με μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούν το προσωπικό τους. Τόνισε δε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον τουριστικό κλάδο. “Έδωσε και δίνω μεγάλη έμφαση στη στήριξη της εργασίας” είπε. “Καθώς πολλά ξενοδοχεία θα βρεθούν μπροστά στο δίλημμα εάν πρέπει ή όχι να ανοίξουν, η δική μας παρότρυνση είναι να ανοίξουν και να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” είπε, προσθέτοντας ότι αυτός θα είναι ένας τρόπος οι τουριστικές επιχειρήσεις να συνεισφέρουν στη δίκαιη κατανομή βαρών. “Αυτή είναι η υπεύθυνη στάση που περιμένουμε από τις επιχειρήσεις” υπογράμμισε.

Έδωσε επίσης έμφαση στην προστιθέμενη αξία της απασχόλησης από το σπίτι, σχολιάζοντας πως είναι ένας διαφορετικός τρόπος που δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους και ειδικά στις γυναίκες ευελιξία. Μιλώντας για τα συμπεράσματα από την υγειονομική κρίση, ο πρωθυπουργός είπε: “Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να επαναπατριστούν στην Ευρώπη βιομηχανίες στρατηγικής σημασίας για τη συλλογική μας ασφάλεια”. “Η παραγωγή και η μεταποίηση παραμένουν ένα κρίσιμο μέγεθος για το σήμερα και το αύριο κάθε χώρας” προσέθεσε. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι “η πανδημία ανέδειξε τη δυνατότητα της “μικρής” Ελλάδας να ξεχωρίζει ως θετικό διεθνές παράδειγμα μετά από πολλά χρόνια”. “Το κράτος που συχνά προκαλεί τα παράπονά μας λειτούργησε συνεκτικά και αποτελεσματικά και έδωσε σε όλους αίσθημα ασφάλειας, εμπιστοσύνης και υπερηφάνειας” είπε.

“Η έννοια της νέας εμπιστοσύνης που χτίζεται ανάμεσα σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους, στο κράτος, τις επιχειρήσεις, τον κόσμο της εργασίας, την κοινωνία των πολιτών, είναι κάτι που δεν πρέπει να απεμπολήσουμε βαδίζοντας προς την κανονικότητα” σημείωσε. “Απέναντι στις συνέπειες της πρωτοφανούς κρίσης η κυβέρνηση διέθεσε ένα τεράστιο ποσό για το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας. 24 δισ. για τη στήριξη κρίσιμων κρατικών δομών, επιχειρήσεων και κυρίως των εργαζόμενων” προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο περιορισμός των απωλειών από την πρόσφατη κρίση

“Ο περιορισμός των απωλειών από την πρόσφατη κρίση θα ήταν χίμαιρα αν δεν είχε προηγηθεί μια σοβαρή κυβερνητική δουλειά. Αν δεν είχαμε νομοθετήσει μέτρα για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, ελάφρυνση από φόρους , συρρίκνωση της γραφειοκρατίας” είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι πρόκειται για ρυθμίσεις που είναι έτοιμες να ξεδιπλώσουν τη δυναμική τους, ώστε να δημιουργηθούν νέες δουλειές και να παραχθεί νέος πλούτος προς όφελος όλων. Η ψηφιακή επανάσταση, η πράσινη ανάπτυξη και η ενίσχυση των δεξιοτήτων των εργαζομένων είναι οι τρεις προκλήσεις στις οποίες καλείται η χώρα μας να ανταποκριθεί, πρόκειται να επισημάνει αύριο αμέσως μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου του ΣΕΒ ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, νυν αντιπρόεδρος του Συνδέσμου και διευθύνων σύμβουλος του πολυεθνικού ομίλου “ΤΙΤΑΝ”.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος αναμένεται επίσης να μιλήσει για την πολύτιμη ευκαιρία που ανοίγεται για τη χώρα μας “να αξιοποιήσουμε τους πολύτιμους πόρους που η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μας εμπιστεύεται και να προχωρήσουμε στις αναγκαίες και διαρκείς μεταρρυθμίσεις, που οφείλουμε κυρίως απέναντι στους εαυτούς και στα παιδιά μας να κάνουμε”. Θα τονίσει ότι η επιχειρηματικότητα μπορεί και επιβάλλεται να πρωταγωνιστήσει σήμερα, και θα μιλήσει για την ανάγκη ο κόσμος των επιχειρήσεων να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στην κοινωνία, στους εργαζομένους και ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Θα αναφερθεί ακόμη στην ανάγκη μετασχηματισμού της παραδοσιακά εσωστρεφούς οικονομίας μας, μέσα από την ενίσχυση των επενδύσεων στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία, στην έρευνα και ανάπτυξη, στην εκπαίδευση, στη σύγχρονη εταιρική οργάνωση και κοινωνική υπευθυνότητα.

Και θα υπογραμμίσει ακόμη πως ο ΣΕΒ θα συνεχίσει να συμμετέχει εποικοδομητικά στο δημόσιο διάλογο για την επιτυχή αναπτυξιακή επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, με τις επιχειρήσεις – μέλη του, να συνεχίσουν να στηρίζουν ενεργά την ελληνική κοινωνία και την πολιτεία, σε κρίσιμες στιγμές, όπως άλλωστε το έπραξαν και από την αρχή της πρωτόγνωρης  Στο νέο ΔΣ του ΣΕΒ προτείνονται να εκλεγούν ως νέα μέλη σημαντικά ονόματα της ελληνικής επιχειρηματικότητας, όπως η κυρία Ιουλία Τσέτη της UNIPHARMA, ο κ. Γιώργος Περιστέρης του ομίλου της ΤΕΡΝΑ και ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου των ΕΛΠΕ. Επίσης, πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής αναλαμβάνει ο κ. Ευθύμιος Βιδάλης.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος διαδέχεται στην ηγεσία του Συνδέσμου τον κ. Θεόδωρο Φέσσα ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου, επί τρεις συνεχείς θητείες (2014-2020). Ο ΣΕΒ που κλείνει εφέτος 113 χρόνια, εκπροσωπεί επιχειρήσεις που παράγουν το 46% του συνολικού κύκλου εργασιών, το 41% των εταιρικών εσόδων, απασχολούν το 10% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα (ασφαλισμένων στο ΙΚΑ) και αποδίδουν το 27% των εταιρικών φόρων. Στα μέλη του ΣΕΒ προστέθηκαν την τελευταία εξαετία 340 επιχειρήσεις, ενώ το 70% των μελών του ανήκουν στις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα