Προειδοποίηση ΟΗΕ για τα κύματα μεταναστών που φθάνουν στην Ιταλία

Την «Ιθάκη» τους προσδοκούν ότι θα βρουν στην Ευρώπη δεκάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες που προσπαθούν κατά κύματα να περάσουν στην γηραιά Ήπειρο μέσω των θαλάσσιων συνόρων της κυρίως στην Ιταλία. Στο πλαίσιο αυτό η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR), απευθύνει έκκληση-προειδοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι πρέπει να βοηθήσει την Ιταλία να διαχειριστεί τη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται με την εκτίναξη του αριθμού των μεταναστών που φθάνουν στις ακτές της.

Περισσότεροι

από 6.500 πρόσφυγες έχουν διασωθεί από τις ιταλικές αρχές τις τελευταίες τέσσερις ημέρες. Η Ύπατη Αρμοστεία ζητά από την Ε.Ε. να βοηθήσει την Ιταλία να διαχειριστεί τις αφίξεις, να διαθέσει περισσότερες εγκαταστάσεις υποδοχής και να βρει «διαρκείς λύσεις» για τους μετανάστες.

Μπροστά στο μαζικό κύμα προσφύγων η Ιταλία έχει ζητήσει κατ' επανάληψη ευρωπαϊκή βοήθεια.

Το τελευταίο κύμα μεταναστών έφτασε στη χώρα με 40 πλοιάρια από τη Λιβύη. Οι μετανάστες προέρχονται από τη Συρία, την Ερυθραία, τη Σομαλία, τη Νιγηρία, τη Γκάμπια, το Μάλι και τη Σενεγάλη. Ανάμεσά τους βρίσκονται πολλές γυναίκες, παιδιά και νεογέννητα.

Τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή διασώθηκαν από πλοία του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού στα ανοιχτά της Σικελίας άλλοι 900 μετανάστες που είχαν επιβιβαστεί σε διάφορα πλεούμενα στη βόρεια Αφρική και προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα