Πως θα «συμπεριφερθούν» οι πολίτες στην κάλπη;

από τον Στράτο Ιωακείμ ([email protected])

Άγνωστος Χ παραμένει για πολλούς το κριτήριο με το οποίο θα προσέλθουν στις κάλπες οι ψηφοφόροι, στις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ τηρούν εμφανείς αποστάσεις από τη λογική των περασμένων ετών, επιλέγοντας να μη δώσουν χρίσματα στους υποψηφίους

τους (στις αυτοδιοικητικές εκλογές) παρά μόνο στις Περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους. Τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης εκτιμούν πως οι πολίτες θα εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τη διακυβέρνηση της χώρας και προσπαθούν να αμβλύνουν τις αντιδράσεις από μια διαφαινόμενη ήττα.

Η συνεργασία των «άσπονδων φίλων» σε κεντρικό επίπεδο, έχει ανοίξει τις ορέξεις και στους δήμους με αρκετά σχήματα να σχεδιάζουν συμπόρευση, επεκτείνοντας το μοντέλο αυτό. Δε θα πρέπει λοιπόν να μας δημιουργήσει καμία έκπληξη να δούμε συνεργασίες μεταξύ «γαλάζιων» και «πράσινων» υποψηφίων υπό κοινή στέγη.

Το αντίπαλο δέος που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ καταστρώνει τη δική του στρατηγική η οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή των δύο προαναφερόμενων κομμάτων. Στη Κουμουδούρου πολιτικοποιούν έντονα τις επερχόμενες εκλογές, χρησιμοποιώντας στελέχη πρώτης γραμμής στην προσπάθεια να θέσουν προ τετελεσμένων γεγονότων τη κυβέρνηση, σε μια ενδεχόμενη εκλογική νίκη. Εκτιμούν πως οι εκλογές τόσο για την αυτοδιοίκηση όσο και το ευρωκοινοβούλιο έχουν πολιτικό μήνυμα και θα προσπαθήσουν να το εκμεταλλευτούν στο έπακρο.

Τέλος, στο σκέλος της ευρωκάλπης είναι εμφανές πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να θέσουν σε δεύτερη μοίρα την εκλογική μάχη ώστε να μην εισπράξουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών. Σίγουρα μια ενδεχόμενη μεγάλη αποχή θα εξυπηρετήσει τους σχεδιασμούς τους καθώς είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως τα ποσοστά τους θα είναι ιδιαίτερα χαμηλά.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν και προσπαθεί να δώσει σαφές αντιμνημονιακό χαρακτήρα είναι δύσκολο να πείσει τους πολίτες να προστρέξουν στις κάλπες, ειδικά μετά και την παρέμβαση της κυβέρνησης και τη μετάθεση της εκλογικής διαδικασίας στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Keywords
Τυχαία Θέματα