Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα: Έρχονται ανακοινώσεις για το ρεβεγιόν, ανησυχία για την Όμικρον

Την ώρα που οι ετοιμασίες  των Χριστουγέννων είναι πυρετώδεις, η εξάπλωση της μετάλλαξης “Όμικρον” προκαλεί έντονη ανησυχία τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους λοιμωξιολόγους, ενώ την ίδια στιγμή το σύστημα υγείας εξακολουθεί να δέχεται μεγάλη πίεση. Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Μαξίμου, καθώς ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Βουλγαρία, οι ειδικοί δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους για τα επιδημιολογικά στοιχεία, καθώς φοβούνται έξαρση των κρουσμάτων και του αριθμού των θανάτων το επόμενο διάστημα.

Όπως φαίνεται, το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων

θα πραγματοποιηθεί με τα μέτρα που ήδη ισχύουν. Στους κλειστούς χώρους της εστίασης και τα νυχτερινά κέντρα θα εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι και όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης. Παράλληλα η κυβέρνηση υπενθυμίζει σε όλους τους πολίτες και στους εμβολιασμένους, πριν βγουν για την νυχτερινή τους έξοδο να κάνουν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο με το δωρεάν self τεστ που έχουν παραλάβει από τα φαρμακεία προκειμένου να γνωρίζουν την επιδημιολογική τους κατάσταση και να αποφευχθεί ο κίνδυνος της διασποράς του κορονοϊού.

Πρωτοχρονιά με rapid test σε εστιατόρια, μπαρ και νυχτερινά κέντρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λοιμωξιολόγοι τάσσονται υπέρ αυστηροποίησης των τεστ ακόμα και για τους εμβολιασμένους την παραμονή πρωτοχρονιάς. Πρόκειται για μία ημέρα που ελάχιστοι τηρούν τα μέτρα, οι συγχρωτισμός είναι έντονος, ενώ οι αποστάσεις δεν τηρούνται. Γι’ αυτό τον λόγο οι ειδικοί προτείνουν όσοι έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης που έχουν δικαίωμα εισόδου σε μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα να έχουν μαζί τους αρνητικό αποτέλεσμα rapid τεστ.

Με αυτό τον τρόπο εκτιμούν οι λοιμωξιολόγοι πως θα είναι περισσότερο ασφαλής οι πολίτες απέναντι στην μετάλλαξη “Όμικρον” η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν η εξάπλωση της στην χώρα μας αναμένεται στις αρχές του χρόνου. Επίσης οι περισσότεροι πολίτες δεν έχουν ακόμα κάνει την τρίτη δόση η οποία φαίνεται να προστατεύει από την νέα παραλλαγή. Το αν τελικά θα εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο θα αποφασιστεί τις επόμενες μέρες με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί, οι οποίοι θα πρέπει να ορίσουν το χρονικό όριο που θα γίνονται δεκτά rapid τεστ, αν δηλαδή θα είναι 24 ή 48 ωρών και ποια κατηγορία ακριβώς θα αφορά, καθώς πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο αριθμό τεστ.

Σαρωτικοί έλεγχοι από 10.000 αστυνομικούς

Από σήμερα και μέχρι να ολοκληρωθούν οι γιορτές των Χριστουγέννων αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι της αστυνομίας σε όλη την χώρα για την τήρηση των μέτρων. Στην κυβέρνηση έχουν τονίσει από την πρώτη στιγμή πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία χαλάρωση λόγω του εορταστικού κλίματος που υπάρχει στην αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 10.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους οι οποίοι εκτός από τους ελέγχους για την πανδημία θα παρακολουθούν την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έχει πάψει να τηρείται σε αρκετούς κλειστούς χώρους της εστίασης. Παράλληλα στοχευμένοι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν και στις εκκλησίες τα Χριστούγεννα που συγκεντρώνονται πολλοί πιστοί και υπάρχουν φόβοι για μετάδοση της νόσου.

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Μαξίμου ήταν και η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Σωτήρη Τσιόδρα μετά την δημοσιοποίηση της μελέτης και των όσων ακολούθησαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίμαχο θέμα δεν συζητήθηκε ενώ το κλίμα ήταν αρκετά καλό, μάλιστα κυβερνητικά στελέχη που συμμετείχαν στην σύσκεψη υποστήριξαν πως τίποτα δεν έχει αλλάξει, καθώς η ατμόσφαιρα που υπήρξε ήταν όπως σε όλες τις άλλες συσκέψεις που γινόντουσαν πριν από την επίμαχη μελέτη.

Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις για το πώς θα κάνουμε γιορτές

Όλα θα κριθούν μέχρι την Τετάρτη οπότε και θα γίνουν οι ανακοινώσεις ώστε να ξέρουν όλοι πως θα κάνουν γιορτές. Ανασταλτικός παράγοντας για ένα τέτοιο μέτρο είναι ο φόρτος που θα υπάρξει στα φαρμακεία ή τα διαγνωστικά εργαστήρια προκειμένου να εξυπηρετήσουν όσους θα θέλουν να κάνουν ρεβεγιόν εκτός του σπιτιού τους. Ωστόσο αρκετά μέλη της επιστημονικής κοινότητας θεωρούν ότι είναι απαραίτητος ο διαγνωστικός έλεγχος και η ιχνηλάτηση προκειμένου να αποφευχθεί μια μεγάλη διασπορά στην κοινότητα που θα οδηγήσει σε νέα έξαρση κρουσμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα