Πώς να αλλάξω συνήθειες: 10+1 tips για να γίνεται άλλος άνθρωπος

Το να έχεις υγεία, δύναμη, ενεργητικότητα και να διαθέτεις χαρούμενη διάθεση, είναι από τα πράγματα που θα σου κάνουν πολύ καλό στην ζωή σου. Ωστόσο, πολλοί από εμάς έχουμε κακές συνήθειες που μας οδηγούν στην αντίθετη κατεύθυνση. “Κόψε μαχαίρι” τις κακές συνήθειες, σκέψου ότι για να σπάσεις μια, πρέπει κάτι να αλλάξεις. Και απ’ όλα όσα κάνουμε καθημερινά, η αλλαγή είναι σίγουρα το πιο δύσκολο.

Είτε το θέλουμε είτε όχι, οι συνήθειες μας διαμορφώνουν την συμπεριφορά μας. Μια καλή συνήθεια είναι ένας καλός σύμμαχος σε αυτό που θέλουμε να γίνουμε, ενώ μια κακή συνήθεια μπορεί πραγματικά

να μας στιγματίσει. Δες παρακάτω πώς μπορείς να ξεφύγεις από τις κακές και να αναπτύξεις κάποιες καλύτερες.

Πώς να αλλάξω συνήθειες: Κοινωνική νόρμα

Έρευνες λένε ότι ένας από τους βασικούς λόγους που επιμένουμε να διατηρούμε τις κακές συνήθειες μας είναι το γεγονός ότι και τόσοι άλλοι άνθρωποι τις έχουν είναι μια κοινωνική νόρμα. Έχει μια λογική αυτό· είναι πολύ δύσκολο να πεις όχι σε μπέργκερ, πατάτες τηγανητές και αναψυκτικά όταν όλοι γύρω σου τα καταναλώνουν μανιωδώς.

Η ουσία: μη δίνεις σημασία στις κοινωνικές νόρμες. Δεν σε ορίζουν. Κάνε ό,τι θεωρείς σωστό για τον εαυτό σου και μην ανησυχείς για την αποδοχή σου από το σύνολο. Το πιο πιθανό είναι οι άλλοι να σε σεβαστούν για τις επιλογές σου και όχι να σε απορρίψουν. Μια ακόμα καλύτερη στρατηγική: φρόντισε να περνάς λιγότερο χρόνο με άτομα με κακές συνήθειες και περισσότερο χρόνο με άτομα που έχουν τις καλές συνήθειες που θέλεις να υιοθετήσεις.

Πώς να αλλάξω συνήθειες: Σεβασμός στον εαυτό σου 

Οι έρευνες είναι ξεκάθαρες και σε αυτό το σημείο: άνθρωποι που προσπαθούν να αλλάξουν κάτι με οδηγό την ενοχή ή τη σύγχυση συχνά αποτυγχάνουν. Άνθρωποι που σέβονται και αγαπούν τον εαυτό τους –και σε γενικές γραμμές είναι χαρούμενοι με το ποιόν τους– έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Πώς να αλλάξω συνήθειες: Σχεδιασμός

Σχεδίασε την προσέγγισή σου. Θα κόψεις τη συνήθεια «μαχαίρι»; Ποια μέρα θα ξεκινήσεις; Θα κρατήσεις ημερολόγιο κατά τη διαδικασία; Ποια θα είναι η ανταμοιβή για την επιτυχία σου και πότε; Ποιον άλλο θα εμπλέξεις στη διαδικασία; Ένα καλοσχεδιασμένο πλάνο βοηθά στην πειθαρχία που χρειάζεται για να πετύχεις το σκοπό σου.

Πώς να αλλάξω συνήθειες: Δράση 

Οι ειδικοί λένε ότι οι περισσότερες συνήθειες μπορούν να ξεπεραστούν, αν περάσουν 30 μέρες χωρίς να τις επαναλάβουμε. Επικεντρώσου στο εξής: δεν πρέπει να έχεις καμία επαφή με αυτή τη συνήθεια για ένα μήνα. Και στη συνέχεια, για άλλον ένα μήνα.

Πώς να αλλάξω συνήθειες: Αντικατάσταση 

Ξεκινά από την ανταμοιβή που σου έδινε η κακή συνήθεια – χαλάρωση, απόδραση, επιβράβευση, ικανοποίηση όρεξης ή απλώς το να γεμίζεις το χρόνο σου. Σιγουρέψου ότι οι αντικαταστάτριες συνήθειες θα εκπληρώνουν αυτές τις ανάγκες, αλλά με έναν πιο υγιή τρόπο. Αντικατάστησε τα πατατάκια και τις λιπαρές τροφές που τρως το βράδυ με ένα μπολ φράουλες. Άλλαξε τη συνήθεια που έχεις να βλέπεις τηλεόραση μετά το βραδινό με μια βόλτα. Αντικατάστησε το αναψυκτικό το μεσημέρι με ένα φλιτζάνι τσάι.

Πώς να αλλάξω συνήθειες: Συνεργασία 

Έχει αποδειχθεί πλέον ότι ομάδες ανθρώπων έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν ένα στόχο από άτομα που τον επιδιώκουν μεμονωμένα. Διάλεξε τα μέλη της ομάδας σου προσεκτικά –ο σύντροφός σου μπορεί ή μπορεί και να μην είναι ο κατάλληλος σε αυτό το πλαίσιο– και παρότρυνέ τα να σε βοηθήσουν να πετύχεις το στόχο σου· με υπενθυμίσεις, παινέματα, παρεμβολές ακόμα και επιπλήξεις. Και να θυμάσαι: το κλειδί της καλής συνεργασίας είναι η επικοινωνία. Για να πετύχεις την ουσιαστική συμβολή της ομάδας σου σε αυτό το εγχείρημα, πρέπει να μιλάς ανοικτά και συχνά με τα μέλη της.

Πώς να αλλάξω συνήθειες: Ανταμοιβή 

Οι επιτυχίες, μεγάλες ή μικρές, θα πρέπει να γιορτάζονται. Ένα αληθινό, ειλικρινές «μπράβο» είναι συχνά η καλύτερη ανταμοιβή – είτε από εσένα είτε από τους άλλους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να έχεις και πιο χειροπιαστές ανταμοιβές αφού πετύχεις το στόχο σου. Απλώς μην ανταμείψεις τον εαυτό σου με μια τούρτα μετά από ένα μήνα αποχής. Διάλεξε μια τελείως άσχετη ανταμοιβή, ας πούμε ένα καινούργιο φόρεμα.

Πώς να αλλάξω συνήθειες: Συγχώρεση 

Όταν ξεφύγεις λίγο από το στόχο σου, συγχώρεσε τον εαυτό σου. Ξεκίνα την επόμενη μέρα με νέα διάθεση και την πεποίθηση να κόψεις αυτή την κακή συνήθεια. Κανείς δεν σε βαθμολογεί. Τα λάθη τού χθες ξεχάστηκαν ήδη. Μάθε από αυτά και προχώρα. Άνθρωποι που έχουν δεσμευτεί να ξεπεράσουν μια συνήθεια δεν σηκώνουν τα χέρια ψηλά στην πρώτη δυσκολία. Αντιθέτως, προσπαθούν ακόμα πιο σκληρά.

Δείτε ακόμη:Πώς να προλάβετε τα παιδικά ατυχήματα την Καθαρά ΔευτέραΑυτά τα 4 ζώδια είναι τα πιο ισχυρά – Οι κρυμμένες τους δυνάμειςΠώς να κάνετε το φούρνο σας να λάμπει
Keywords
Τυχαία Θέματα