Πως επηρεάζει η συγκατοίκηση πριν το γάμο τα ζευγάρια – Έρευνα

Όλο και περισσότερα ζευγάρια πια, αποφασίζουν να συγκατοικήσουν πριν παντρευτούν. Πλέον, το «κοινωνικό φαινόμενο» της συμβίωσης δύο ανθρώπων που είναι σε σχέση έχει απενεχοποιηθεί και είναι στην ευχέρια του ζευγαριού να επιλέξει αν θα περάσει «το δοκιμαστικό στάδιο» με το σύντροφό του ή θα περιμένει το γάμο για να τον γνωρίσει καλύτερα.

Οι επιστήμονες με έρευνες που πραγματοποίησαν θέλησαν να διαπιστώσουν αν η συμβίωση πριν το γάμο είναι πιθανό να οδηγήσει σε διαζύγιο αργότερα ή αντιθέτως εάν βοηθά να τεθούν οι βάσεις

για μια υγιή και μακροχρόνια σχέση.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως το μέλλον της σχέσης δεν επηρεάζεται από το γεγονός ότι δύο άνθρωποι ζουν μαζί πριν παντρευτούν.

Τι έδειξε η μελέτη

Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2012 στην επιθεώρηση The Journal of Marriage and Family περιελάμβανε δείγμα σχεδόν 3.500 Αμερικανών ηλικίας 15-44 ετών και είχε σαν στόχο να εξετάσει τις πιθανότητες χωρισμού/διαζυγίου ανάλογα με το αν το ζευγάρι είχε συγκατοικήσει πριν παντρευτεί. Ποσοστό 63% των συμμετεχόντων είχαν συγκατοικήσει πριν παντρευτούν. Συνολικά (ασχέτως συγκατοίκησης) περίπου 20% των συμμετεχόντων πήραν τελικά διαζύγιο. Οι ερευνητές δεν εντόπισαν στατιστικά σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στη συγκατοίκηση και στις πιθανότητες

Άλλοι επιστήμονες που μελετούν το φαινόμενο υποστηρίζουν μια διαφορετική θεωρία, η οποία βασιζεται στην ηλικία και υποστηρίζει ότι η ηλικία και όχι η συγκατοίκηση είναι τελικά αυτή που παίζει τον κύριο ρόλο στην μετέπειτα πορεία της σχέσης.

Η θεωρία αυτή υποστηρίζεται από μελέτη του 2014, η οποία υπέδειξε ότι οι πιθανότητες διαζυγίου συσχετίζονται με την ηλικία στην οποία το ζευγάρι άρχισε να «συμπεριφέρεται» σαν παντρεμένο και όχι με την ηλικία στην οποία τελικά παντρεύτηκε. Στο πλαίσιο αυτό, το «φαινόμενο της συγκατοίκησης» δεν φαίνεται να παίζει κανέναν απολύτως ρόλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα