Πολιτικά τάκλιν

Του Γιάννη Ντσούνου

Η δήλωση του μήνα
Σε μία απίστευτη δήλωση προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας λίγες μόνο ώρες μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Σμύρνη. Τοποθετούμενος επί των όσων είπε ο κ. Νταβούτογλου για τις παραβιάσεις, ο κ. Μάρδας σημείωσε ότι «κάθε φορά που έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις, εμείς κάνουμε τις “νότες”, οι οποίες χρειάζονται στα όργανα, τα οποία θα πρέπει να παραλάβουνε αυτές τις “νότες”… Και έτσι συνεχίζεται αυτή η ιστορία, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει άλλη

λύση. Δεν δεχόμαστε τις συγκεκριμένες θέσεις των Τούρκων. Διπλωματικά, όπως πρέπει να κινηθούμε, κινούμαστε και δεν βλέπουμε να υπάρχει άλλος τρόπος… Διαφορετικά, πόλεμος!». Τί εννοεί ο ποιητής, ρε παιδιά; Πόλεμο κανονικό με όπλα; Τα σχόλια δικά σας, οι δηλώσεις αυτές με ξεπερνούν, το ομολογώ.

Κόντρα στη Βουλή για το ταξίδι στη Σμύρνη
Απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης που αμφισβήτησαν ότι υπήρξαν θετικά αποτελέσματα από τη συνάντηση των δύο ηγετών, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Αμανατίδης έκανε λόγο για ένδεια επιχειρημάτων. «Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη έγινε και στο παρελθόν. Είναι το τέταρτο κατά σειρά που γίνεται και έφερε απτά αποτελέσματα. Η επικαιροποίηση της συμφωνίας για την επανεισδοχή των προσφύγων, η σύνδεση Ηγουμενίτσας-Κωνσταντινούπολης, τα αντιπλημμυρικά έργα, η δεύτερη γέφυρα στον Έβρο δεν είναι προς την θετική κατεύθυνση; Σε όλα αυτά δεν μπορεί κανείς να κλείνει τα μάτια». Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σχολίασε την αναγόρευση του πρωθυπουργού σε επίτιμο διδάκτορα οικονομικού πανεπιστημίου της Σμύρνης: «Θα πρέπει να υπάρξει ειδική διατριβή στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο για το πώς ο πρωθυπουργός λέει τόσα πολλά ψέματα και πώς οι πολίτες τον ψηφίζουν». «Υπάρχουν αρκετά διδακτορικά για τα ψέματα και τις αλήθειες στη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ», ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη.

Κατάληψη από τη ΛΑΕ
Συμβολική κατάληψη στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν τα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας που διαμαρτυρήθηκαν για την έλευση της τρόικας στην Ελλάδα. Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους ήταν ο επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης, αλλά και οι κ.κ. Στρατούλης και ο Στάθης Λεωτσάκος.

Η επανεμφάνιση
Δικαιωμένος εμφανίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς σε δημόσια ομιλία του και άσκησε δριμεία κριτική στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση. «Παρέδωσα κράτος και τώρα η χώρα είναι ένα απέραντο hot spot», είπε ο πρώην πρωθυπουργός αναφερόμενος βέβαια στο προσφυγικό ζήτημα.

Και δωράκια ο Ρέντσι
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δώρισε σε όλους τους συμμετέχοντες στην έκτακτη σύνοδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των Βρυξελλών ένα… dvd με το φιλμ-ντοκιμαντέρ Fuocammare (Φωτιά στην θάλασσα), το οποίο κέρδισε την Χρυσή Άρκτο στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Το έργο, το οποίο και γυρίστηκε στην Λαμπεντούζα, παρουσιάζει την τραγωδία των μεταναστών και των προσφύγων, αλλά και την εντυπωσιακή αλληλεγγύη και ανθρωπιά των κατοίκων του νησιού. Ίσως μέσω του φιλμ αυτού οι Ευρωπαίοι καταλάβουν τι σημαίνει αλληλεγγύη και να το κάνουν πράξη στην επόμενη σύνοδο κορυφής.

Κόντρα και για το τσιγάρο (ΦΩΤΟ)
Λίγες ημέρες μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών τα στόματα ανοίγουν και μαθαίνουμε αρκετές στιγμές που προκαλούν γέλιο από αυτήν την συνάντηση. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, λοιπόν, πήρε τον λόγο στην αρχή και ζήτησε να μην καπνίσουν οι υπόλοιποι γιατί τον ενοχλεί. Παυλόπουλος και Τσίπρας αποδέχτηκαν το αίτημα του κ. Θεοδωράκη, αλλά ο Βασίλης Λεβέντης αντέδρασε λέγοντας: «Δεν θα μου πεις εμένα να μην καπνίζω. Ο παππούς μου κάπνιζε και έζησε 110 χρόνια. Δεν θα μου στερήσεις την υγεία…». Τα σχόλια δικά σας…

Ο υπερυπουργός (ΦΩΤΟ)
Τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη πρότεινε ο Σταύρος Θεοδωράκης να αναλάβει υπερυπουργός για το προσφυγικό, έτσι ώστε να δοθεί και το μήνυμα ότι το πρόβλημα είναι εθνικό και υπεροκομματικό. Η πρόταση, ωστόσο, δεν έγινε αποδεκτή από τους υπόλοιπους αρχηγούς.

Σκληρό ροκ
Στην αντικατάσταση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προχώρησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη θέση του κ. Μεϊμαράκη τοποθετείται ο βουλευτής του κόμματος Μάκης Βορίδης. Μάλλον θα πάμε σε σκληρό ροκ και σε αυτήν την επιτροπή μου φαίνεται…

Περί δημοφιλίας
Φωτογραφία selfie με τον κόσμο που βρισκόταν στο αεροδρόμιο της Σμύρνης έβγαλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την άφιξή του. Ο πρωθυπουργός είναι πολύ δημοφιλής και στην Τουρκία από ό,τι δείχνουν και οι selfies.

Τον υπουργό τον ενημέρωσαν;
Στην Cosco περνά πλέον και τυπικά το 67% του ΟΛΠ, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τη συμφωνία πώλησης του οργανισμού στην κινεζική εταιρεία. Τον κ. Δρίτσα άραγε τον ενημέρωσαν ή θα το πληροφορηθεί πάλι από τις εφημερίδες;

Οι μπουνιές του Ντάισελμπλουμ
Αστειάκια από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup. O επικεφαλής του Eurogroup, μόλις είδε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, σήκωσε τις μπουνιές του γελώντας. Μάλλον ήθελε να δείξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι θεσμοί την χώρα μας. Πάντως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε με ένα χαμόγελο.

Τους έπιασαν στα πράσα
Μια συνομιλία μεταξύ του Επιτρόπου επί των Οικονομικών κ. Πιερ Μοσκοβισί και του επικεφαλής του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ «έπιασε» ένα ανοιχτό μικρόφωνο μετά την συνέντευξη Τύπου για τις εργασίες της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Οι δυο τους αναφέρονται στο ζήτημα του ελληνικού χρέους χωρίς να γνωρίζουν βέβαια ότι τα μικρόφωνα ήταν ακόμη ανοικτά. «Νομίζω ότι πυροδότησες ένα τεράστιο debate για το χρέος, για την ελάφρυνση του χρέους», λέει ο κ. Μοσκοβισί, για να λάβει την απάντηση «Το έκανα επίτηδες» από τον Ντάισελμπλουμ.

Καθυστέρηση
Για καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών κάνει λόγο σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ο βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός. Ε φαίνεται, θα ζητούν από τους υπουργούς να τα θυμηθούν όλα αυτήν φορά, γιατί πέρυσι κάποιοι ξέχασαν κάτι εκατομμύρια ευρώ να δηλώσουν.

Ανοίγουμε λεξικά
«Μετά από δυόμισι μήνες συζητήσεων είχαμε συμπλησίαση πάνω σε πρακτικά θέματα και αυτό είναι το πρώτο θετικό. Δεν καταλήξαμε, διότι οι προτάσεις της Τουρκίας ήταν ιδιαίτερα ριζοσπαστικές για την πλειονότητα των κρατών, δεν υπήρχε διπλωματική προετοιμασία και υπήρχαν αντιδράσεις», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης. Για να πω την αλήθεια μου, είναι η πρώτη φορά που ακούω αυτήν την λέξη και από ό,τι ρώτησα δεν είμαι ο μόνος.

Το σχόλιο του Άδωνι
Με ένα καυστικό σχόλιο στο twitter ο Άδωνις Γεωργιάδης συνέκρινε τις διαπραγματεύσεις του Τσίπρα και του Νταβούτογλου στη Σύνοδο Κορυφής. «Ο Νταβούτογλου πήρε 6δισ.€ και συμφωνία για 1/1 δηλ, 0 επιβάρυνση, ο @atsipras 300εκ.€ και τα σύνορα κλειστά, άρα όλοι εδώ! Διαπραγματευτής…».

Στις 22 καίγεσαι
Όχι μία, όχι δύο, αλλά δώδεκα φορές έχει καταθέσει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος τους τελευταίους τρεις μήνες την ίδια ερώτηση στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και απάντηση δεν έχει πάρει μέχρι σήμερα, καθώς κάθε φορά που καταθέτει την ερώτηση ο υπουργός απουσιάζει. Την επίκαιρη αυτή ερώτηση, ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος την έχει καταθέσει προς τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο για πρώτη φορά εδώ και τρεις μήνες και έκτοτε έχει επανακατατεθεί άλλες 11 φορές (!), καθώς ο υπουργός έχει δηλώσει όλες τις φορές αδυναμία λόγω υποχρεώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να έρθει στην Βουλή για απαντήσει. Ο βουλευτής θα συνεχίσει και, πού θα πάει, θα τον πετύχει και τον υπουργό…

Οι πρωταθλητές των συνόδων
Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν η 101η για τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από τη θέση του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεύτερη έρχεται η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με 66 Συνόδους Κορυφής και τρίτος Ντόναλντ Τουσκ με 57 σχετικές παρουσίες ως πρωθυπουργός της Πολωνίας και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μακράν και με απόσταση πρωταθλητής ο Ζαν Κλοντ.

Το κουλούρι του Αχμέτ
Περίπατο στην παραλία και στο λιμάνι της Σμύρνης έκαναν οι Πρωθυπουργοί Τουρκίας και Ελλάδας. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου σταμάτησε σε έναν κουλουρτζή, αγόρασε δύο κουλούρια και προσέφερε το ένα στον Αλέξη Τσίπρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έδειξε να απολαμβάνει το «simit», όπως αποκαλούν στην άλλη όχθη του Αιγαίου το κουλούρι.

Σταματήσαμε την ανεργία
Χίλιες θέσεις εργασίας στο μετρό Θεσσαλονίκης μέχρι το καλοκαίρι υποσχέθηκε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης μετά την συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τα μεγάλα έργα. Μετρό δεν υπάρχει βέβαια στην Θεσσαλονίκη, αλλά υπαλλήλους θα έχουμε.

Ξαναχτύπησε ο Γιάνης
Ο Γιάνης (με ένα ν) Βαρουφάκης σε συνέντευξή του δήλωσε ότι για την Κύπρο τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. «Θα ήμουν ο πρώτος που θα πανηγύριζα αν η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έβγαιναν από το μνημόνιο, αλλά δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, απλά τέλειωσε η καταβολή δόσεων από το ESM. Τώρα ξεκινάει η μακρά και βασανιστική διαδικασία της αποπληρωμής του 95% των χρημάτων των δόσεων. Απλά, τέλειωσαν τα “πακέτα”. Τώρα θα ξεκινήσουν νέα μέτρα. Μπήκε η Ελλάδα στη διαδικασία διαπραγματεύσεων 5-6 μηνών για να μην το περάσουμε αυτό το πράγμα, αλλά δεν τα καταφέραμε. Είμαστε εγκλωβισμένοι». Καλά ας βγαίναμε και εμείς από το μνημόνιο που έχουμε εγκλωβιστεί και μετά να δούμε πώς θα το σχολίαζε ο πρώην υπουργός.

Keywords
αλέξης τσίπρας, αδωνις γεωργιαδης, νατο, λύση, βουλη, συγκεκριμένο, ΠΑΣΟΚ, αθηνα, ελλαδα, λαφαζάνης, σαμαρας, τσιπρας, dvd, φιλμ, σημαίνει, παραιτηση λεβεντη, νεα δημοκρατια, ροκ, ολπ, εταιρεία, χρεος, ξυδάκης, twitter, δηλ, μερκελ, μετρο, θεσσαλονικη, καλοκαιρι, κυπρος, μνημονιο, esm, νέα, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, βαρουφακης, μνημονιο 3, ψαριανος, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, βουλευτες, τι σημαινει, φεστιβαλ κινηματογραφου, ιρλανδια, νεα μετρα, ντοκιμαντερ, ολπ, πλαισιο, σμυρνη, ψεματα, dvd, αδυναμια, αδωνις, αεροδρομιο, αλληλεγγυη, ανγκελα μερκελ, απλα, άφιξη, αχμετ, βοριδης, γελιο, γεφυρα, γινεται, γραφεια, γρηγορης, δηλ, δηλωση, δηλωσεις, δωδεκα, δοθει, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, ενδεια, εργα, ερχεται, εταιρεία, ευκλειδης, ιδια, υπηρχαν, υφυπουργος, θεοδωρακης, θεσεις εργασιας, θετικο, φιλμ, ομιλια, κυβερνηση, λαφαζάνης, λεβεντης, λύση, λογο, μηνες, μητσοτακης, νατο, νικο, ξυδάκης, οδυσσεας, οχθη, παμε, πορτογαλια, ροκ, συγκεκριμένο, σειρα, σχολια, τουρκια, τσιγαρο, φεστιβαλ, φορα, χαμογελο, χρυση, ωρες, δημητρης, esm, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, οργανα, ποιητης, σημαίνει, ταξιδι, θεματα, θεσεις, θετικα
Τυχαία Θέματα