Πώς διατηρώ τα ροδάκινα: Ο χρόνος διάρκειάς τους

Τα ροδάκινα, έιναι ένα από τα καλύτερα καλοκαιρινά φρούτα που διαθέτουμε στη διατροφή μας. Είναι νόστιμο, γλυκό, όμορφο, με υπέροχα χρώματα, απογειώνει τα γλυκά μας και ταιριάζει τέλεια και σε αλμυρές συνταγές. Έχουν πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας, καθώς περιέχουν σάκχαρα, μέταλλα, οργανικά οξέα, διαιτητικές ίνες και βιταμίνες, όπως είναι η βιταμίνη C, τα καροτενοειδή τα φαινολικά οξέα, τα φλαβονοειδή και η ανθοκυανίνη. Στην Ελλάδα είμαστε τυχεροί γιατί το έδαφος και το κλίμα μας είναι ιδανικά για την καλλιέργειά τους,

και τα απολαμβάνουμε κάθε καλοκαίρι.

Τα ροδάκινα είναι ευαίσθητα σαν φρούτο και ο χρόνος διάρκειας εξαρτάται από το αν είναι, άγουρα, ώριμα  ή και κομμένα. Τα άγουρα ροδάκινα χρειάζονται 1 με 3 ημέρες για να ωριμάσουν. Μόλις ωριμάσουν, διατηρούνται έως και μια εβδομάδα αν τα βάλετε στο ψυγείο και μόνο 1 με 2 ημέρες εάν τα αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου. Συγκεκριμένα τα ροδάκινα διαρκούν:

Άγουρα ροδάκινα: 1 – 3 ημέρες εκτός ψυγείου μέχρι να ωριμάσουνΏριμα ροδάκινα: 1 – 2 ημέρες εκτός ψυγείου, 5-7 ημέρες στο ψυγείοΚομμένα ροδάκινα: έως 4 ημέρες στο ψυγείο

Πώς συντηρούμε σωστά τα ροδάκινα

Αυτό εξαρτάται κυρίως από το πόσο άγουρα ή ώριμα ροδάκινα έχετε διαλέξει, όταν τα αγοράζατε

Άγουρα ροδάκινα: Τοποθέτησε τα ροδάκινα (με το κοτσάνι προς τα κάτω) σε ένα πιάτο, στο οποίο έχεις απλώσει μια πετσέτα κουζίνας ή χαρτί για να τραβάει τη υγρασία. Διατήρησέ τα σε ένα σκοτεινό και δροσερό μέρος της κουζίνας σου μέχρι να ωριμάσουν (π.χ. όχι δίπλα στο φούρνο) και προχώρα στο επόμενο βήμα.

Ώριμα ροδάκινα: Συντηρούμε τα έτοιμα προς κατανάλωση ροδάκινα στο ψυγείο για 2-4 ημέρες. Αν αρχίσει να ζαρώνει η φλούδα τους σημαίνει ότι έχουν αρχίσει να στεγνώνουν και πρέπει να καταναλωθούν άμεσα.

Χρήσιμες πληροφορίεςΠλύνετε πριν φάτε και μην χρησιμοποιείτε απορρυπαντικά. Το τρεχούμενο νερό είναι αρκετά καλό και αν πρέπει να πλύνετε τα ροδάκινα σας πριν τα αποθηκεύσετε, στεγνώστε τα καλά.Βάλτε τα στο ψυγείο μόνο αφού ωριμάσουν. Αν δεν αφήσετε τα ροδάκινα σας να ωριμάσουν, δεν θα είναι τόσο ζουμερά και γλυκά όσο πρέπει να είναι. Αντίθετα, θα είναι ξινά και σκληρά.Μην τα στοιβάζετε. Τα ώριμα φρούτα μελανιάζουν εύκολα, επομένως η στοίβαξή τους κατά την αποθήκευσή τους δεν είναι ποτέ καλή ιδέα. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που είμαστε ευγενικοί όταν ελέγχουμε αν είναι ώριμα – σε κανέναν δεν αρέσει ένα μελανιασμένο ροδάκινο που χαλάει γρήγορα.Τα φρούτα που είχατε στο ψυγείο αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου μία ώρα πριν την κατανάλωση για καλύτερη γεύση. Όλα αυτά ισχύουν για τα νεκταρίνια αλλά και για τα βερίκοκα.
Keywords
Τυχαία Θέματα