Πορτοκάλια Αργολίδα: Προσπάθησαν να κλέψουν 3,5 τόνους

Πορτοκάλια Αργολίδα: Οι οδηγίες των επιστημόνων για κατανάλωση από τους πολίτες πορτοκαλιών και άλλων φρούτων που περιέχουν σε αφθονία τη βιταμίνη C, ιδανική για την θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στην απειλή του κορονοϊού, έκαναν τους επιτήδειους να βάζουν στο στόχαστρο ολόκληρες σοδειές των παραγωγών, τόσο πορτοκαλιών όσο και λεμονιών!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Σε Αργολίδα και Κορινθία, ομάδες επιτηδείων, επιχείρησαν να κλέψουν στην πρώτη περιοχή 3,5 τόνους πορτοκάλια-είναι ονομαστά τα πορτοκάλια Αργολίδας- ενώ στη δεύτερη περίπτωση τριακόσια κιλά λεμόνια! Όμως, η Αστυνομία

και στις δύο αυτές περιπτώσεις κατάφερε να συλλάβει τους δράστες κι έτσι οι παραγωγές σώθηκαν και θα πάνε στις λαϊκές από τη νόμιμη οδό αυτή των παραγωγών τους.

Στην Αργολίδα, μια σπείρα από τρεις γυναίκες, που συνελήφθησαν και κάποιους άνδρες που δρούσαν ως συνεργοί, είχε εξελιχθεί σε εφιάλτη για τους παραγωγούς πορτοκαλιών που είδαν με χαρά τους τελευταίους μήνες, η τιμή των προϊόντων τους να ανεβαίνει καθώς πολλοί πολίτες στράφηκαν σε υγιεινές συνήθειες προκειμένου να θωρακιστούν, στο μέτρο του δυνατού, από τον κορονοϊό. Στην τελευταία επιδρομή της,  η σπείρα προσπάθησε να «σηκώσει» μέρα- μεσημέρι ποσότητα πορτοκαλιών συνολικού βάρους 3,5 τόνων (!) από ένα αγρόκτημα σε χωριό του Δήμου Ναυπλιέων!

Τρεις συλλήψεις

Ωστόσο, η παρουσία τους στο κτήμα έγινε αντιληπτή και κλήθηκε η Αστυνομία, με αποτέλεσμα να επέμβουν άμεσα άνδρες της Ασφάλειας Ναυπλίου και της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. οι οποίοι πέρασαν χειροπέδες σε τρεις Ελληνίδες ηλικίας 28, 39 και 57 χρόνων. Στην προανάκριση αποκαλύφθηκε ότι στο διάστημα από τις 11 Απριλίου οι τρεις γυναίκες μαζί με τους άγνωστους συνεργούς τους που αναζητούνται είχαν διαπράξει ακόμη δύο κλοπές και δύο απόπειρες σε κτήματα της ευρύτερης περιοχής, πάντα με λεία μεγάλες ποσότητες πορτοκαλιών!

Στην Κορινθία, οι σπείρες που δρουν με στόχο την παραγωγή εσπεριδοειδών, έβαλαν στο στόχαστρο λεμόνια. Τέσσερα άτομα εισέβαλαν σε ένα αγρόκτημα στο Βέλο και σήκωσαν συνολικά 300 κιλά λεμόνια, αλλά δεν κατάφεραν να διαφύγουν. Οι δράστες ηλικίας 26 ως 33 χρόνων εντοπίστηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Βέλου-Βόχας να κινούνται με ένα αυτοκίνητο στο οποίο είχαν φορτώσει τα κλεμμένα αγροτικά προϊόντα και συνελήφθησαν.

Αυξήθηκαν οι τιμές

Τα ρεπορτάζ του καιρού του κορονοϊού αναφέρουν ότι όσοι καταναλωτές θέλουν να αγοράσουν πορτοκάλια αυτή την περίοδο, καθώς λόγω εξαγωγών στην Ιταλία, η τιμή έχει αυξηθεί μέχρι και 30%, βρίσκουν τις τιμές  σε άνοδο.

Οι αυξήσεις, όντως,  σημειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα και εξαιτίας της τάσης των καταναλωτών να τρέφονται με τη βιταμίνη C, που περιέχουν τα πορτοκάλια, για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, προσθέτουν τα ρεπορτάζ.

Από την Πελοπόννησο το 90% της παραγωγής

Το 90% των ποσοτήτων με πορτοκάλια στις λαϊκές αγορές της Αττικής προέρχεται από την Πελοπόννησο. Ο πρόεδρος των παραγωγών λαϊκών αγορών Μαγνησίας κ. Απόστολος Τσακανίκας  έχει δηλώσει  πως «η νέα εξέλιξη των τελευταίων ημερών είναι οι ανατιμήσεις, που έχουν σημειωθεί τόσο στα πορτοκάλια, όσο και στα λεμόνια. Ένα κιλό πορτοκάλια από 0,80 ευρώ που πωλούνταν μέχρι πριν μια εβδομάδα, τώρα πωλείται στο ένα ευρώ, ακόμη και στο 1,20 ευρώ. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τους καταναλωτές, λόγω της βιταμίνης C, ενώ γίνονται και πολλές εξαγωγές στην Ιταλία, μια χώρα οι πολίτες της οποίας έχουν ζήσει τη φρίκη του νέου κορονοϊού με χιλιάδες νεκρούς και νοσηλευόμενους.

Επίσης ένα κιλό λεμόνια από ένα ευρώ έχει φτάσει πλέον η τιμή του στο  1,20 ευρώ, ακόμη και 1,50 ευρώ, πάλι λόγω των εξαγωγών. Αυτά τα γνωρίζουν οι επιτήδειοι και σπεύσουν να τα… πουλήσουν οι ίδιοι, αλλά βρίσκονται με χειροπέδες καθώς είναι άλλων, σκληρά εργαζόμενων, ο κόπος.

Το BBC για τα πορτοκάλια

Με το ζήτημα των πορτοκαλιών ασχολήθηκε πρόσφατα και το BBC, το οποίο ανέφερε  ότι τα πορτοκάλια και ο χυμός τους θεωρούνται ότι ισχυροποιούν τον οργανισμό μας απέναντι στις διάφορες ιώσεις και ασθένειες, πολύ δε περισσότερο, αυτό τον καιρό με τον κορονοϊό. Όπως αναφέρει ακόμη  το BBC, η τιμή του χυμού πορτοκαλιού αυξήθηκε κατά περισσότερο από 20% τον Μάρτιο, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν υγιεινά προϊόντα. Ενώ η ζήτηση έχει αυξηθεί, η προσφορά έχει μειωθεί, καθώς οι παραγωγοί δυσκολεύονται να μεταφέρουν αγαθά, λόγω περιορισμών στις μεταφορές.

“Ο κορονοϊός πλήττει τόσο την προσφορά όσο και τη ζήτηση για χυμό πορτοκαλιού. Τα στοιχεία του, που ενδυναμώνουν τον οργανισμό, αυξάνουν την ζήτηση, ενώ δεν υπάρχουν αρκετοί χώροι στα δεξαμενόπλοια και οι αεροπορικές εταιρείες δεν πετούν για να φέρουν το προϊόν στις αγορές” δήλωσε ο Stephen Innes, επικεφαλής της  AxiCorp, εταιρίας που ειδικεύεται στις στρατηγικές που αναπτύσσουν οι αγορές” αναφέρθηκε ακόμη στο ρεπορτάζ.

Keywords
Τυχαία Θέματα