Πολωμένο το κλίμα στην Τουρκία

Επικίνδυνα τεταμένη είναι η κατάσταση στην Τουρκία, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιμένει στη σκληρή γλώσσα με μαραθώνιο ομιλιών.

Σε ομιλία του στην Άγκυρα όπου έφτασε λίγο πριν από τις πέντε το απόγευμα στράφηκε κατά των διαδηλωτών.

«Όταν ξεκινούσαμε φορέσαμε το σάβανό μας», είπε ο Ερντογάν και τόνισε ότι «λογαριασμό μπορεί να μας ζητήσει μόνο ο λαός και όχι κάποιες περιθωριακές ομάδες».

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός μίλησε για περιθωριακούς, πλιατσικολόγους και επανέλαβε

τα περί λόμπι του επιτοκίου βλέποντας πίσω από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις «μία ή δυο τράπεζες που έχουν ξεκινήσει τη μάχη εναντίον της κυβέρνησης του.

«Αυτοί που καταστρέφουν και καίνε, ονομάζονται πλιατσικολόγοι. Και όσοι τους υποστηρίζουν, ανήκουν και αυτοί στην ίδια οικογένεια» δήλωσε.

«Κάναμε υπομονή, αλλά και η υπομονή έχει τα όριά της», τόνισε ο Ερντογάν και υπογράμμισε: «Βρισκόμαστε στο σημείο που ήμασταν την 27η Απριλίου 2007».

«Οι ψηφοφόροι μας να δώσουν στους διαδηλωτές ένα μάθημα στις κάλπες»

Νωρίτερα από τα Άδανα κάλεσε τους οπαδούς του να δώσουν «ένα μάθημα» στους διαδηλωτές στις επόμενες δημοτικές εκλογές το Μάρτιο του 2014.

«Δεν απομένουν παρά επτά μήνες, έως τις τοπικές εκλογές. Θέλω να δώσετε στους ανθρώπους αυτούς ένα πρώτο μάθημα με δημοκρατικά μέσα στις κάλπες», τόνισε σε ομιλία του, που αναμεταδόθηκε απ' ευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα, ενώπιον χιλιάδων οπαδών του που είχαν έλθει να τον επευφημήσουν και στο αεροδρόμιο της πόλης αυτής.

Ο επικεφαλής της ισλαμικής-συντηρητικής κυβέρνησης, που κυβερνά τη χώρα για περισσότερο από δέκα χρόνια διαβεβαίωσε επίσης ότι στην κυβέρνησή του εκπροσωπούνται όλοι οι Τούρκοι, χωρίς διακρίσεις.

«Είμαστε το κόμμα των 76 εκατομμυρίων» κατοίκων της Τουρκίας, τόνισε, χωρίς να πείσει βεβαίως τούς δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώνονταν πάλι στην Πλατεία Ταξίμ για ένατη νύχτα.

Ευρωπαϊκό κάλεσμα για αυτοσυγκράτηση

Εν τω μεταξύ, έκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύθυνε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον προς όλα τα μέρη της Τουρκίας.

«Οι συνεχιζόμενες εντάσεις υπογραμμίζουν την ανάγκη όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, καθώς και τη σημασία της εξεύρεσης μιας γρήγορης λύσης με βάση το διάλογο, τον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση», ανέφερε η κ. Άστον σε δήλωσή της.

Keywords
Τυχαία Θέματα