Αρχίζει το «παζάρεμα» με την τρόικα

Στον απόηχο της έκθεσης του ΔΝΤ και την παραδοχή του λάθους στο ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θα γίνει σήμερα (Δευτέρα) η συνάντηση του κλιμακίου της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Η ελληνική πλευρά προσδοκά ότι ο νέος έλεγχος της τρόικας θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιουνίου (την παραμονή της συνεδρίασης του Eurogroup), στην οποία

θα συζητηθούν οι προωθούμενες ρυθμίσεις για τον μηχανισμό εξυγίανσης και εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών. Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση περιμένει νωρίτερα το «ΟΚ» του Euro Working Group για την εκταμίευση της δόσης των 3,3 δισ. ευρώ του Ιουνίου.

Η ατζέντα κυβέρνησης-τρόικας

Σήμερα οι δύο πλευρές θα συζητήσουν για τα ακανθώδη ζητήματα, όπως την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, τις αποκρατικοποιήσεις και την αποτελεσματικότητα των εφοριών. Η Ελλάδα προσπαθεί με κάθε τρόπο να είναι συνεπής στα χρονοδιαγράμματα, ειδικά για την αναδιάρθρωση του δημοσίου, έχοντας αναλάβει δέσμευση για υπαγωγή 12.500 υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας έως το τέλος Ιουνίου. Η τρόικα από πλευρά της έχει ζητήσει τα ονοματεπώνυμα 2.000 υπαλλήλων, που θα φύγουν από το Δημόσιο έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ επιμένει στην κατά γράμμα υλοποίηση της συμφωνίας για το πρόγραμμα κινητικότητας.

Στο τραπέζι θα πέσει επίσης το ενδεχόμενο δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2013 – 2014, καθώς και οι νέες προβολές για την προοπτική επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος εφέτος σε συνάρτηση με τις νεότερες εκτιμήσεις για την εξέλιξη της ύφεσης. Επίσης θα συζητηθεί και η πρόοδος στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, με το ΔΝΤ να εμμένει στην τοποθέτηση ξένων μάνατζερ στο ΤΑΙΠΕΔ, εφόσον διαπιστωθούν καθυστερήσεις.

Παράλληλα, στη συζήτηση θα τεθούν μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (εντός Ιουνίου), τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (μετά το καλοκαίρι), το σχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων και το νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα