Πλήρης ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας

Η επόμενη δύσκολη μέρα

Ο κατακερματισμός του πολιτικού συστήματος, όπως καταδεικνύεται από τις δημοσκοπήσεις, θα αποτελέσει το επόμενο πολιτικό πρόβλημα, καθώς ανόμοιες δυνάμεις θα πρέπει να συνεργαστούν για να υπάρξει κυβέρνηση σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο στην ιστορία της χώρας μας.

του ΑΝΔΡΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΥ

Η επανάληψη των εκλογών, προσφιλής ιδέα του κ. Σαμαρά, δεν φαίνεται ότι μπορεί να αποδώσει ισχυρή κυβέρνηση,

καθώς το πρώτο κόμμα, δηλαδή η Ν.Δ. βρίσκεται πολύ μακριά από τον στόχο της αυτοδυναμίας. Άρα η μόνη λύση είναι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ, τουλάχιστον, των δύο μεγαλυτέρων κόμματων, εάν αυτά συγκεντρώσουν από κοινού πάνω από 151 βουλευτές.

Τα δημοσκοπικά αποτελέσματα όμως δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για τα δύο μεγάλα κόμματα. Όπως δείχνουν οι μετρήσεις, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. μπορεί να αποκτήσουν οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά δεν θα διαθέτουν την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, δηλαδή το 50% συν ένα. Στην καλύτερη περίπτωση τα δύο κόμματα θα συγκεντρώσουν από κοινού το ποσοστό που είχε το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009. Εάν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, τότε η όποια κυβέρνηση σχηματιστεί θα είναι ιδιαιτέρως ασταθής, καθώς έχει μπροστά της να εφαρμόσει τη σκληρή πολιτική, που ψήφισε τον Φεβρουάριο η προηγουμένη βουλή, και βεβαίως να περάσει η ίδια και νέα μέτρα ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όλα αυτά θα πρέπει να αποφασιστούν από μια Βουλή, όπου τα δύο κόμματα θα έχουν μεν την πλειοψηφία, αλλά απέναντί τους θα υπάρχει μια αναγεννημένη Αριστερά, που θα συγκεντρώνει πάνω από 80 βουλευτές, θα καθίσει στα έδρανα για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο μια ακραία δεξιά με αντικοινοβουλευτικές τάσεις και μικρά κόμματα, που εισήλθαν στη Βουλή λόγω της οργής των πολιτών, θα ακολουθούν ακραίες πολιτικές για να διατηρήσουν την οργισμένη -και δικαίως- εκλογική τους πελατεία. Τούτο σημαίνει ότι η οποιαδήποτε συνεργασία πάνω σε θέματα εφαρμογής του μνημονίου ή ενός σταθεροποιητικού προγράμματος θα είναι αδύνατη.

Η ψήφος των πολιτών στις 6 Μαΐου θα είναι ψήφος τιμωρίας στον δικομματισμό, που οδήγησε τον τόπο στη χρεοκοπία, θα είναι ψήφος αντισυστημική, όπως λένε οι δημοσκόποι, αλλά θα είναι και ψήφος για την αλλαγή του πολιτικού μοντέλου, που ζήσαμε τα τελευταία 38 χρόνια. Η 6η Μαΐου θα ανοίξει τη διαδικασία για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος της χώρας, μια διαδικασία που θα κρατήσει χρόνια. Το πολιτικό ερώτημα λοιπόν του πώς θα κυβερνηθεί η χώρα την επομένη των εκλογών και δεν θα υπάρξουν πισωγυρίσματα, που θα μας οδηγήσουν σε χειρότερη κατάσταση από τη σημερινή, είναι δύσκολο να απαντηθεί.

Η μια λύση είναι η συνεργασία των δύο μεγάλων κόμματων ή και άλλων σε μια συγκεκριμένη προγραμματική βάση εξόδου από την κρίση. Μια συνεργασία που δεν φαίνεται μακρόπνοη, όπως διαπιστώθηκε και με τη συνεργασία τριών κομμάτων στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Η δεύτερη λύση είναι να έχουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα κυβέρνηση μειοψηφίας. Μια κυβέρνηση από το πρώτο κόμμα, η οποία όμως

Keywords
Τυχαία Θέματα