Πλειστηριασμοί: Έρχονται 600.000 επιστολές σε δανειολήπτες!

Έως 30 Δεκεμβρίου αναμένεται να αποσταλεί επιστολή από τις τράπεζες σε όλους τους δανειολήπτες, που συμπληρώνουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 30 ημερών, με την οποία θα τους ζητούν να προσέλθουν για ρύθμιση. Μάλιστα, η προσέλευση στην Τράπεζα είναι αναγκαία, ώστε ο διακανονισμός να σώσει το σπίτι του δανειολήπτη και να δοθεί παράταση για την εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας μέχρι το τέλος του έτους.

Ο μη συνεργάσιμος δανειολήπτης

με την τράπεζα θα έχει πλέον πρόβλημα. Τι σημαίνει πλέον καθυστέρηση πληρωμής δανείου; Προσοχή! Μπαίνετε σε μπελάδες! Αν περάσει 1 μήνας, ο δανειολήπτης θα λάβει την πρώτη ειδοποίηση από την τράπεζα, με την οποία θα τον καλεί να προσέλθει ενός 15 ημερών προς ρύθμιση της υπόθεσής του.

Δηλαδή οι δανειολήπτες πρέπει να σπεύσουν να αποδείξουν την πραγματική επιθυμία και διάθεσή τους για διευθέτηση της οφειλής τους στις τράπεζες; Η τροποποίηση του κώδικα δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος καθιερώνει μια σειρά διαδικασιών, που διαμορφώνουν τις απαραίτητες συνθήκες συνεργασίας μεταξύ τραπεζών και οφειλετών. Αν οι δανειολήπτες καταθέσουν τα οικονομικά στοιχεία στην τράπεζά τους, θα ξεκινήσει η προβλεπόμενη διαδικασία ρύθμισης των δανείων τους με αντικειμενικές διαδικασίες.

Η ειδοποίηση της τράπεζας δίνει προθεσμία 15 εργασίμων ημερών στον δανειολήπτη να ενταχθεί στο δεύτερο στάδιο της Διαδικασίας Επίλυσης Καθυστερήσεων. Σε 15 μέρες από τη λήξη της προθεσμίας, η προειδοποιητική επιστολή της τράπεζας, αν «φωτογραφίζει» την δανειολήπτη ως μη συνεργάσιμο, μπορεί να ξεκινήσει πλειστηριασμός της κατοικίας του. Μετά την 15η Δεκεμβρίου 2015, η πρώτη υποχρεωτική ειδοποίηση αποστέλλεται από την Τράπεζα σε 15 ημέρες από την ημερομηνία συμπλήρωσης της καθυστέρησης των 30 ημερολογιακών ημερών.

Ο δανειολήπτης μπορεί με αίτησή του στο Ειρηνοδικείο να απαλλαγεί από χρέη έως 20.000 ευρώ, εφόσον υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις:

-Ο οφειλέτης δεν πρέπει να διαθέτει κανένα περιουσιακό στοιχείο κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης.

-Δεν πρέπει να έχει μεταβιβάσει κανένα ακίνητο περιουσιακό στοιχείο του κατά την τελευταία τριετία, πριν καταθέσει την αίτηση για απαλλαγή από τα χρέη του.

-Τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη (είτε είναι δικαιούχος, είτε συνδικαιούχος), συμπεριλαμβανομένων και των καταθέσεών του, δεν πρέπει να υπερβαίνουν σε αξία τα 1.000 ευρώ.

-Οι οφειλές, που περιλαμβάνονται στην αίτηση, πρέπει να αποτελούν το σύνολο των υποχρεώσεων του οφειλέτη.

-Το ύψος των συνολικών του οφειλών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ.

-Δεν πρέπει να υπάρχουν εμπραγμάτως ή με άλλο τρόπο ασφαλισμένοι πιστωτές (δηλαδή δεν πρέπει να υπάρχουν προσημειώσεις, υποθήκες κ.λπ).

-Όλα τα εισοδήματα του οφειλέτη κατά το προηγούμενο έτος θα πρέπει να είναι μηδενικά.

-Ο οφειλέτης πρέπει να είναι συνεργάσιμος σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αν υπάρχουν όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις, ο οφειλέτης υποβάλει αίτηση και εφόσον οι δανειστές του δεν αμφισβητούν τα όσα αναφέρει σ” αυτήν, κατά τη συζήτησή της, ο οφειλέτης απαλλάσσεται προσωρινά από τα χρέη του, για διάστημα 18 μηνών. Για το διάστημα αυτό των 18 μηνών αναστέλλονται όλα τα καταδιωκτικά μέτρα εναντίον του οφειλέτη.

Στη συνέχεια και εφόσον κατά τη διάρκεια της προσωρινής απαλλαγής, δηλαδή κατά τη διάρκεια των 18 μηνών, δεν αλλάξουν οι προϋποθέσεις, που αναφέρονται παραπάνω, ο οφειλέτης απαλλάσσεται από το υπόλοιπο των χρεών του οριστικά.

Κατσέλη: «Όποιος έχει αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής δεν πρέπει να φοβάται»

Σύμφωνα με δήλωσή της σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για τον κώδικα δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη είπε: «Κανείς συνεργάσιμος δανειολήπτης που έχει αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής των δανείων του, δεν έχει να φοβάται τον πλειστηριασμό της κατοικίας του».

Keywords
Τυχαία Θέματα