Πιθανή η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Μεγάλη πιθανότητα για μια συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα τις προσεχείς εβδομάδες «βλέπει» ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ όπως δήλωσε στο BBC από τη Γενεύη τονίζοντας βέβαια ότι πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολες διαπραγματεύσεις.

«Αναμφίβολα, όπως δήλωσε και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στη διάρκεια της νύχτας, πλέον υπάρχει μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ των απόψεων των διαφόρων πλευρών σε σχέση με πριν από τις συνομιλίες. Συνεπώς

δεν χάσαμε τον χρόνο μας. Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί αυτή η δυναμική. Μια συμφωνία είναι στο τραπέζι και μπορεί να επιτευχθεί", υπογράμμισε τόνισε ο Χέιγκ.

"Όσον αφορά την ερώτηση αν μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί τις προσεχείς εβδομάδες, θα έλεγα ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα. Αλλά όπως έχω ήδη δηλώσει, πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολες διαπραγματεύσεις, δεν μπορώ πω ακριβώς πότε θα επιτευχθεί αλλά θα προσπαθήσουμε εκ νέου στις 20 και 21 Νοεμβρίου», τόνισε

«Διατηρούμε μια καλή σχέση, μια σχέση εργασίας και προσωπική, με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ. Είναι ένας δύσκολος διαπραγματευτής αλλά πολύ εποικοδομητικός. Πιστεύω ότι θέλει να επιλύσει το θέμα αυτό».

Ο Χέιγκ τόνισε επίσης ότι οι ομάδα 5+1 υιοθέτησε μια "ενωμένη" θέση απέναντι στο Ιράν. «Στο τέλος των διαπραγματεύσεων λέγαμε όλοι το ίδιο πράγμα στο Ιράν. Οι Ιρανοί θα πρέπει να σκεφθούν επ' αυτού τις προσεχείς ημέρες».

Ο βρετανός ΥΠΕΞ προειδοποίησε επίσης ότι μια πιθανή συμφωνία "δεν θα ικανοποιούσε όλο τον κόσμο" αναφερόμενος σαφώς στο Ισραήλ.

Tα «δικαιώματα του ιρανικού λαού στην πυρηνική ενέργεια και τον εμπλουτισμό ουρανίου» είναι «κόκκινες γραμμές» που δεν μπορούν να παραβιαστούν, δήλωσε από την πλευρά του πάντως ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

Keywords
Τυχαία Θέματα