Περιουσιακό «στριπτίζ» από το φθινόπωρο

Ένα εργαλείο, με το οποίο φιλοδοξεί η Κυβέρνηση να δώσει ανάσα στα κρατικά έσοδα και να πιάσει την μεγάλη φοροδιαφυγή, θα ξεκινήσει να λειτουργεί από το β΄ εξάμηνο του έτους και δεν είναι άλλο από το πολυσυζητημένο Περιουσιολόγιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Αττική freepress», με το νέο σύστημα όλοι θα δηλώσουν τα πάντα, από ακίνητα και καταθέσεις μέχρι δάνεια, οικονομικές απαιτήσεις από τρίτους και τα μετρητά που έχουν στο σπίτι ή σε θυρίδες. Αν κάποιος παραλείψει να δηλώσει κάτι, θα τα χάνει όλα, αφού θα κατάσχονται τη στιγμή που θα τα ανακαλύψει το Κράτος.

Με τον τρόπο αυτό θα κληθούν να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο, όχι μόνον όσοι δήλωναν ελάχιστα στην εφορία και αποκαλύπτεται πως είχαν πολλά, αλλά και όσοι είχαν δηλώσει ειλικρινώς όλα τα εισοδήματα, αλλά η εφορία θα τους καλεί να βρουν τρόπο αποδείξουν πως τα μετρητά ή άλλα περιουσιακά στοιχεία τους προέρχονται από τα φορολογημένα εισοδήματά τους και μόνον, και όχι από άλλα, που οι ελεγκτές θα θεωρήσουν πως ήταν κρυφά και αδήλωτα.

Το βέβαιο είναι ότι στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει ανησυχία, γιατί βλέπουν και έναν άλλον κίνδυνο. Ότι δηλαδή μαζί με τα αδήλωτα εισοδήματα (π.χ. από πωλήσεις ακινήτων ή «μαύρη εργασία»), να φορολογηθούν και να νομιμοποιηθούν και χρήματα από εγκληματικές δραστηριότητες. Σε ό,τι αφορά στο λεγόμενο βρώμικο χρήμα, που καίει τα χέρια όσων το έχουν και δεν μπορούν να το κυκλοφορήσουν, ακόμα και ασυλία με φόρο 30% (όπως προτάθηκε από την κυβέρνηση για να ισχύσει στη ρύθμιση για τις καταθέσεις στις τράπεζες) φαντάζει απίστευτα φθηνή και συμφέρουσα, εφόσον ο κάτοχός τους δεν έχει πιαστεί «στα πράσα» από τις διωκτικές αρχές να εγκληματεί. «Θα νομιμοποιήσουμε και τους λαθρέμπορους», λέει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, που αρνείται να βάλει την υπογραφή του, αλλά κρατά αποστάσεις και πιέζει να αλλάξει άρδην το σχέδιο που ετοιμάζεται. Τον ίδιο προβληματισμό εκφράζουν και επιφανή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που περιμένουν να δουν δημοσιευμένη την τελική πρόταση πριν «βγουν στα κάγκελα».

Από κρησάρα οι απαντήσεις των φορολογουμένων

Συμπληρώνοντας το νέο ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο, οι 6.500.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να απαντήσουν ακόμα και σε ερωτήσεις που δεν είχε διανοηθεί να περιλάβει καν ούτε στο πιο εξαντλητικό ερωτηματολόγιο «πόθεν έσχες» ο νομοθέτης. Η κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειάζεται πια να χρησιμοποιεί τα τεκμήρια διαβίωσης για να υπολογίζει το φορολογητέο εισόδημα κάθε πολίτη. Αυτό θα προκύπτει αυτόματα από την μεταβολή του πλούτου που κατέχει, δηλαδή την απόκτηση ή απώλεια περιουσιακών στοιχείων, όπως ακίνητα, αυτοκίνητα και καταθέσεις.

Πέραν όμως του φόβου για αυθαιρεσίες στους ελέγχους, που θα τις πληρώσουν όσοι πιαστούν στην φάκα για ήδη φορολογημένα λεφτά, επιφυλάξεις εκφράζονται από τους αρμοδίους και για τον κίνδυνο διαρροής άκρως ευαίσθητων προσωπικών στοιχείων και δεδομένων. Στο νέο περιουσιολόγιο θα αποτυπώνονται όλες οι μεταβολές που δηλώνει στην περιουσία τους ο φορολογούμενος, αλλά θα διασταυρώνονται online και με στοιχεία που θα διαβιβάζουν και οι ίδιες οι τράπεζες ή το Κτηματολόγιο και άλλοι φορείς στην εφορία.

Έτσι κάθε κίνηση των πολιτών θα καταγράφεται και θα ελέγχεται, δημιουργώντας μία τεράστια βάση δεδομένων που θα εμπλουτίζεται διαρκώς στο μέλλον. Μάλιστα, μία ειδική ομάδα του υπουργείου Οικονομικών έχει ετοιμάσει ήδη την «φόρμα» με τις βασικές ερωτήσεις που θα αποτελούν το νέο Περιουσιολόγιο. Με βάση τα πρώτα σχέδια που καταρτίστηκαν, η «ανάκριση» κατά την συμπλήρωση του Περιουσιολογίου θα είναι πιο «σκληρή» και από εκείνη του «πόθεν έσχες».

Keywords
Τυχαία Θέματα