Περιμένοντας την τρόικα να αποφασίσει για μας

Από τον Αριστείδη Αποστόλου ([email protected])

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα μας πει τι να κάνουμε». Τη δήλωση αυτή έκανε την Τετάρτη, ο -μετριοπαθής κατά τα άλλα- Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μετά το αίτημα των Βρυξελλών προς το Παρίσι να ξεκινήσει από φέτος τις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος. Πιο απλά, η Κομισιόν απαίτησε μεταρρυθμίσεις από τη Γαλλία, σε αντάλλαγμα για τη διετή προθεσμία που της χορηγήθηκε για τη μείωση του ελλείμματός της κάτω από το 3%.

Ωστόσο ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε

-εμμέσως πλην σαφώς- πως δεν δέχεται διαταγές από την Κομισιόν, κάτι που επανέλαβε, μία ημέρα αργότερα, και στη συνάντησή του με τη «σιδηρά» Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ. «Θα εξυγιάνουμε τα δημοσιονομικά της Γαλλίας και θα εφαρμόσουμε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις», παραδέχθηκε ο Ολάντ, όμως «ο τρόπος και η μέθοδος της εφαρμογής συνιστά αρμοδιότητα της γαλλικής κυβέρνησης».

Αυτή η ενέργεια του Γάλλου προέδρου εκλείπει -δυστυχώς- από την ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης. Η περίφημη εθνική κυριαρχία έχει πάει προ πολλού περίπατο στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι δανειστές να αποφασίζουν για τα του οίκου μας. Περίτρανη απόδειξη: η υπόθεση της μείωσης του ΦΠΑ. Η τουριστική περίοδος ξεκίνησε, ωστόσο το ΦΠΑ στην εστίαση βρίσκεται ακόμα στα ύψη, με την κυβέρνηση να κωφεύει στις εκκλήσεις των επιχειρηματιών, αλλά και των πολιτών που επιθυμούν μειωμένες τιμές.

Μάταια περίμεναν, λοιπόν, οι επιχειρηματίες, κατά τη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων που έγινε την Τετάρτη, τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να ανακοινώσει τη μείωση του ΦΠΑ. Δεν είχε τέτοια… αρμοδιότητα. Ο πρωθυπουργός, όπως και η υπόλοιπη κυβέρνηση, απλώς αναμένει, σαν… υπάκουο σκυλάκι, τον ερχομό της τρόικας στην Αθήνα, προκειμένου να αποφασίσουν (οι δανειστές, εννοείται), για το τι μέλλει γενέσθαι στη υπόθεση. Και, δυστυχώς, αυτή η υπόθεση δεν είναι η μοναδική, σε μία χώρα που πλέον όλα γίνονται απροκάλυπτα.

«Κανείς δεν μπορεί να πει στην Ελλάδα πώς θα κυβερνηθεί!». Τι δύσκολο να πει κάποιος Έλληνας αξιωματούχος αυτήν τη φράση. Και να την εννοεί!

Keywords
Τυχαία Θέματα