Περί πολιτικής βούλησης

Επαναφέροντας την «Ώρα του Πρωθυπουργού μετά από τέσσερα χρόνια κοινοβουλευτικής «σιωπής», ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφή την πρόθεσή του να βρίσκεται σε διάλογο τόσο με το κοινοβουλευτικό σώμα, όσο και με την ίδια την κοινωνία.

Του Νίκου Καραμάνογλου

Σε αυτή την πρώτη ομιλία του και αναφερόμενος στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «θέμα πολιτικής βούλησης αν η Ευρώπη θα ανεχθεί

όχι την αριστερή κυβέρνηση, αλλά τη δημοκρατία στη χώρα που γεννήθηκε. Όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη να προστατεύσουν τη δημοκρατία. Αλλιώς ο αδικημένος δεν θα είναι η ελληνική κυβέρνηση, αλλά η Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει λιγότερη δημοκρατία. Κανείς δεν θα βάλει σιγαστήρα, αν κάποιοι δολοφονήσουν την δημοκρατία στη χώρα που γεννήθηκε».

Αναγάγοντας το οικονομικό θέμα του χρέους σε πολιτικό, ο Πρωθυπουργός «πέταξε το μπαλάκι» στους εταίρους μας στην Ευρώπη σε μια προσπάθεια να αποκομίσει τη μέγιστη δυνατή πολιτική στήριξη στις δύσκολες ημέρες των διαπραγματεύσεων που έρχονται. Παράλληλα, κάνοντας αυτοκριτική για την εσωτερική αβελτηρία και δυστοκία στην παραγωγή κυβερνητικού έργου, παραδέχθηκε πως η διαπραγμάτευση «μας τρώει το 70% του χρόνου και δεν έχουμε αλλάξει δομές και κακώς κείμενα».

Η παρουσία του κ. Τσίπρα δείχνει ότι σε κάθε περίπτωση οι πρώτες «100 ημέρες διακυβέρνησης», αν μη τι άλλο, του προσέφεραν πολύτιμη εμπειρία στη διαχείριση των κρίσιμων καταστάσεων που βιώνει η χώρα. Το τελευταίο πιστοποιείται και από το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα φαίνεται «να παίρνει πάνω του το παιχνίδι» ασκώντας συνεχή έλεγχο στα κυβερνητικά στελέχη και πραγματοποιώντας επιλεγμένες παρεμβάσεις σε καθοριστικά σημεία της διαπραγμάτευσης. Τελευταίο δείγμα αυτής της αλλαγής το τηλεφώνημά του στον κ. Γιούνκερ, το οποίο επέφερε σύγκλιση απόψεων σε καίρια ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό και το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, για τα οποία μέχρι πριν από λίγο διάστημα το χάσμα έμοιαζε αγεφύρωτο.

Όλα αυτά οδήγησαν τον Πρωθυπουργό να εκφράσει την αισιοδοξία του λέγοντας «ότι θα έχουμε σύντομα αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις». Εξάλλου, όπως ο ίδιος τόνισε, η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, δίνει διεξόδους, ενώ χαρακτήρισε την κυβέρνησή του «κυβέρνηση χωρίς παρωπίδες», που συνεργάζεται με κόμμα της δεξιάς και είναι ανοιχτή. Όσον αφορά στην εσωτερική στήριξη, σε μία ρήση με πολλαπλούς αποδέκτες, ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «Έχω σαφή εντολή. Αυτή την ώρα διεξάγεται μια κρίσιμη διαπραγμάτευση. Δεν ζητάμε να μας στηρίξουν όσοι υποστήριζαν τις μνημονιακές πολιτικές. Ζητάμε την στήριξη του ελληνικού λαού».

Keywords
Τυχαία Θέματα