Με Πανελλήνιες οι πυροσβέστες – Μεγάλες ελλείψεις εν όψει καλοκαιριού

Μέσω Πανελληνίων εξετάσεων με μάθημα βαρύτητας τη Χημεία θα μπαίνουν οι νέοι στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, όπως προβλέπει το σχετικό σχέδιο που επεξεργάζεται ειδική επιτροπή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη…

Του Πέτρου Καρσιώτη

Πρόκειται για πάγιο αίτημα όλων των φορέων που σχετίζονται με το αντικείμενο, αλλά και χιλιάδων μαθητών, που επιθυμούν να έχουν την ευκαιρία να γίνουν πυροσβέστες δίνοντας εξετάσεις στη Γ’ Λυκείου.

Ο δρόμος είχε ανοίξει ήδη επί προηγούμενης Κυβέρνησης με νόμο για την αναδιοργάνωση της Πυροσβεστικής, ο οποίος ψηφίστηκε στην Βουλή.

Η νέα πολιτική ηγεσία της Πυροσβεστικής προσπαθεί να επιταχύνει τις διαδικασίες, ώστε τη σχολική περίοδο 2015-2016 να είναι όλα έτοιμα, προκειμένου για πρώτη φορά να μπουν στην Πυροσβεστική Ακαδημία νέοι και νέες που πέτυχαν στις Πανελλήνιες.

Ήδη έχουν συγκροτηθεί οι αρμόδιες επιτροπές, που αποτελούνται από νομικούς του Π.Σ. και στελέχη της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, οι οποίες εκπονούν τα σχετικά προεδρικά διατάγματα και τις υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Οι μαθητές που επιθυμούν την ένταξή τους στην Πυροσβεστική θα έχουν ως μάθημα βαρύτητας τη Χημεία. Και αυτό γιατί κρίνεται απαραίτητο ένας πυροσβέστης να έχει γνώσεις γύρω από την καύση υλικών και τη μεταφορά επικίνδυνων φορτίων.

Η Σχολή της Πυροσβεστικής πρόκειται να ενταχθεί στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο μαζί με τις ιατρικές και πολυτεχνικές σχολές. Η ζήτηση από τους μαθητές αναμένεται από τους ειδικούς να είναι πολύ μεγάλη, καθώς πρόκειται για ένα επάγγελμα που πληροί τα δύο βασικότερα κριτήρια επιλογής σχολής από τους διαγωνιζόμενους: προσφέρει άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και απολαβές από την πρώτη ημέρα. Έτσι, αναμένεται η βάση να είναι εξαιρετικά υψηλή, ενώ αυτονόητο θεωρείται ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να περάσουν τις δοκιμασίες στα αθλήματα.

Η φοίτηση στη Σχολή Πυροσβεστών θα διαρκεί πέντε εξάμηνα (2,5 χρόνια) και στη Σχολή Αξιωματικών του Π.Σ. οχτώ εξάμηνα (4 χρόνια). Αυτό σημαίνει ότι οι πρώτοι πυροσβέστες θα βγουν από τις ακαδημίες το 2019, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στην ηγεσία του Σώματος, διότι μέσα σε αυτά τα χρόνια σίγουρα θα υπάρχει ανάγκη από άνδρες. Οι ανάγκες αυτές ενδεχομένως να καλυφθούν από προσλήψεις συμβασιούχων κατά τις αντιπυρικές περιόδους.

«Καίγεται» η Πυροσβεστική Υπηρεσία! ‏

Η Πυροσβεστική… καίγεται, η Πολιτική Προστασία ετοιμάζει… ταχύρρυθμα μαθήματα για νέους δημάρχους και νέους Περιφερειάρχες και η Πολεμική Αεροπορία… διαλύει γερασμένα καναντέρ για να βάλει τα ανταλλακτικά σε… ετοιμοπόλεμα! Και μέσα σ’ όλα αυτά, οι πυροσβέστες, που θα κληθούν να τιθασεύσουν τις φλόγες στα δάση κι αυτό το καλοκαίρι, ζητάνε απλά τα αυτονόητα: Κράνη, φόρμες, μπότες, επίγεια και εναέρια μέσα. Ειδικά σε ό,τι αφορά στις φόρμες, φορούν τις ίδιες εδώ και μια… πενταετία, ενώ 750 άνδρες της πυροσβεστικής, έχουν μόνο μία και όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι, εφαρμόζουν το σύστημα «πλύνε-βάλε»!

Με πολλές δυσκολίες, αλλά και πολλές ελλείψεις, ξεκίνησε ήδη από την 1η Μαΐου η αντιπυρική περίοδος. Με γερασμένα αεροσκάφη, με το 25% του στόλου απενεργοποιημένο με βλάβες και φθαρμένα ελαστικά, με ανεπαρκείς πιστώσεις για υπερωρίες Σαββατοκύριακων, νυχτερινών και εκτός έδρας. Αν δεν εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα κονδύλια, επισημαίνουν συνδικαλιστές αξιωματικοί του Π.Σ., υπάρχει κίνδυνος λόγω έλλειψης χρημάτων οι 5.500 από το προσωπικό να μην μπορούν να δουλέψουν πέραν του ωραρίου τους! Αυτό αφορά κυρίως εποχικούς και πενταετείς, για τους οποίους ομολογούν οι αρμόδιοι ότι «δεν υπάρχουν κονδύλια για υπερωρίες και γίνεται προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης, ώστε να εξασφαλιστούν χρήματα για κάποιες… ώρες, τους “επικίνδυνους” μήνες»!!!

Τάδε έφη ο γραμματέας του Πολιτικής Προστασίας κ. Μαυρόπουλος, ο οποίος, αναφερόμενος στην κατάσταση, δείχνει να αφήνει τις προσδοκίες του στην «αυτοθυσία και τον ηρωισμό» των πυροσβεστών. «Παρ’ όλες τις ελλείψεις», τόνισε, «σε προσωπικό και υλικά, το φρόνημα των πυροσβεστών είναι όπως πάντα υψηλό και γι’ αυτό και εφέτος είμαι βέβαιος ότι θα κάνουν για άλλη μια φορά το καθήκον τους, με αυτοθυσία και ηρωισμό και θα προστατεύσουν ζωές και περιουσίες των πολιτών και τον πλούτο της χώρας».

Στον ορίζοντα όμως υπάρχουν κι άλλα «μαύρα σύννεφα». Ότι οι πυρκαγιές, που ήδη ξέσπασαν την άνοιξη και ειδικά τον Απρίλιο, είναι κατά 50% περισσότερες από την αντίστοιχη περσινή περίοδο! Η ανησυχία στα ύψη, αφού όλοι γνωρίζουν ότι είχαμε πολλές βροχές με συνέπεια την υψηλή βλάστηση, η οποία μετά από 20 με 25 ημέρες και με προβλεπόμενες θερμοκρασίες περίπου 30 βαθμών κελσίου, θα ξεραθεί και θα μπορούν πολύ εύκολα τα χόρτα να αρπάξουν με το παραμικρό.

Από την άλλη, η μορφολογία των ελληνικών δασών, με τις απότομες χαράδρες, τις αχαρτογράφητες περιοχές, την απουσία ζωνών πυροπροστασίας και τα δύσβατα μονοπάτια, δεν ευνοεί την άμεση πρόσβαση στα τροχοφόρα οχήματα, με συνέπεια να καθιστά αναγκαία τη λειτουργία άρτια στελεχωμένου εναέριου στόλου. Αεροσκάφη, δηλαδή, που θα μπορούν να επιχειρούν ακόμα και σε ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως είναι οι ισχυροί, θυελλώδεις άνεμοι, που δυσκολεύουν τρομακτικά τις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς από τις επίγειες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, βρίσκονται ήδη σε ετοιμότητα 3.000 οχήματα, εκ των οποίων τα 1.700 υδροφόρα, 14 καναντέρ -η ευθύνη συντήρησης και πτήσης ανήκει στην Πολεμική Αεροπορία-, 10 ενοικιαζόμενα ελικόπτερα και 5 ιδιόκτητα της Πυροσβεστικής. Από τα πέντε τα δύο είναι super puma, στα οποία έχουν προσαρμοστεί από πέρυσι κάδοι νερού, ενώ η αεροπλοΐα περιλαμβάνει και 18 πεζετέλ, τα γνωστά σε όλους ψεκαστικά, τα οποία, λέγεται, είναι έτοιμα να επιχειρήσουν. Αν και έχουν χωρητικότητα νερού ενός τόνου και ο ανεφοδιασμός τους γίνεται μόνο από σταθερές αντλίες στο αεροδρόμιο, είναι τα μοναδικά εναέρια μέσα «πρώτης προσβολής» της φωτιάς, που διαθέτει ο μηχανισμός.

Ειδικά για τα αεροπλάνα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτές τις ημέρες η Πολεμική Αεροπορία κάνει αγώνα δρόμου για να είναι «ετοιμοπόλεμα», αλλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί είναι τεράστια, κυρίως λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Γι’ αυτό και ήδη πήραν την απόφαση να διαλύσουν δύο «γερασμένα» καναντέρ για να γίνουν οι αναγκαίες επισκευές στα υπόλοιπα. Κι εκεί, που πέρυσι είχαν ετοιμοπόλεμα δεκατέσσερα, εφέτος ελπίζουν να τα κάνουν δεκαπέντε!

Μέσα στο… καλοκαίρι εκφράζεται από τους υπευθύνους η… ευχή -όλα αυτά λόγω έλλειψης ρευστότητας- να… ολοκληρωθεί η προμήθεια συνολικά 220 καινούργιων αυτοκινήτων διαφόρων τύπων, τα οποία θα αποκτηθούν μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και θα διατεθούν στις Περιφέρειες… Σε ό,τι αφορά στο προσωπικό, εκτός από τους 8.500 μόνιμους πυροσβέστες και τους 4.000 πενταετούς θητείας, θα είναι, λένε, διαθέσιμοι το καλοκαίρι και 1.500 εποχικοί.

Κάλεσμα σε πανεθνική κινητοποίηση από τους αξιωματικούς της Π.Υ.

Σε «πανεθνική κινητοποίηση» για την προστασία των δασών καλεί τους πάντες, μέσω ανοιχτής επιστολής, η Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος. Αφορμή για το κάλεσμα, τα ανησυχητικά στοιχεία του πρώτου μέρους της άνοιξης, αλλά και οι ελλείψεις, σε μέσα και έμψυχο υλικό, που επισημαίνονται από όσους γνωρίζουν τις συνθήκες, υπό τις οποίες καλείται η Πυροσβεστική να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο.

«Ήδη», αναφέρουν οι αξιωματικοί στην επιστολή τους, «οι αγροτοδασικές πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα, παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, σχεδόν στο διπλάσιο, από τις αντίστοιχες του περσινού ίδιου διαστήματος». Στη συνέχεια, αφού εξακοντίζουν μύδρους και κατά του… μνημονίου, επισημαίνουν: «Ένα μεγάλο μέρος των πυροσβεστικών οχημάτων βρίσκεται απενεργοποιημένο εξαιτίας βλαβών και έλλειψης ελαστικών. Μεγάλος αριθμός οχημάτων είναι μεγάλης ηλικίας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ασφάλεια του προσωπικού, αλλά και για την αποτελεσματικότητα του Οργανισμού. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού του πυροσβεστικού προσωπικού. Πολλοί πυροσβέστες επιχειρούν πλέον με μια στολή πυρκαγιάς τύπου “πλένε-βάλε”. Συνεχίζεται η εγκληματική τριχοτόμηση του πυροσβεστικού προσωπικού, με αποτέλεσμα πάνω από το 1/3 του να είναι μειωμένης εργασιακής δυνατότητας».

Και συνεχίζει η Ένωση Αξιωματικών, καλώντας Υπουργό Εσωτερικών «να επισπεύσει όλες τις διαδικασίες για να δοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αύριο κιόλας, τα απαραίτητα κονδύλια, που ήδη έχουν διατεθεί από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για τις εργασίες πρόληψης. Προς όλους τους Περιφερειάρχες και δημάρχους, να αξιοποιήσουν και το τελευταίο ευρώ, από τα παραπάνω κονδύλια, αποκλειστικά και μόνο για τις απαραίτητες δράσεις δασοπροστασίας. Επίσης τους καλούμε καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού να βρίσκονται αρωγοί των δυνάμεων πυρόσβεσης, όπου και όταν αυτό χρειαστεί. Προς τους πολίτες της χώρας να βοηθήσουν στη μεγάλη αυτή πατριωτική προσπάθεια. Η πλειονότητα των πυρκαγιών έχει ως αιτία το ανθρώπινο χέρι».

Keywords
πανελληνιες 2013, πανελληνιες 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, πανελληνιες 2012, πανελληνιες, βουλη, νέα, σημαίνει, συμβασιουχοι, καλοκαιρι, μαΐου, super, puma, μνημονιο, υπουργειο εσωτερικων, βασεις πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, η ημέρα της γης, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, πυρκαγιες, ητανε μια φορα, αυτοδιοικηση, ψεκαστικα, μποτες, ηγεσια, κρανη, περιοδος, πυροσβεστικη, σχολες, χημεια, puma, αεροδρομιο, αυξηση, ανοιξη, αντλιες, απλα, αφορμη, βρισκεται, γεγονος, γινεται, δευτερο, δειχνει, δρομος, ευκαιρια, ευκολα, ευρω, υπαρχει, ελαστικα, ελλειψη, εμψυχο, εξετασεις, εσωτερικων, ευθυνη, υπηρεσια, καιγεται, κελσιου, λειτουργια, μαΐου, παντα, οχηματων, οχηματα, πεδιο, πολεμικη αεροπορια, προβληματα, προσληψεις, πυροσβεστικη υπηρεσια, σιγουρα, συνεχεια, σχεδιο, τοπικη αυτοδιοικηση, υψηλη, φορα, ωρες, ανηκει, ασφαλεια, super, ενωση, γνωσεις, χωρα, μια φορα, πληροφοριες, σημαίνει, υλικα, υλικο, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα