Πέρασαν οι αλλαγές για τις εκλογές στους ΟΤΑ

Εν μέσω διαξιφισμών μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (12/02), η τροπολογία που είχε ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη «δίκαιη δίκη». Η τροπολογία αλλάζει τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών μεταθέτοντάς της στο Β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ενώ προβλέπει και για τον αποκλεισμό από τις αυτοδιοικητικές εκλογές

μεταναστών και ομογενών.

Αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη σημειώθηκε στα έδρανα της βουλής σχετικά με το δικαίωμα συμμετοχής των ομογενών και των νόμιμων μεταναστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει αντισυνταγματική την ψήφο στους ομογενείς και τους νόμιμους μετανάστες. Την απόφαση του ΣτΕ επικαλέσθηκε και ο Υπουργός Εσωτερικών στην συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. «Αν δεν το κάνουμε αυτό την επομένη των εκλογών που κάποιος πολίτης θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, θα ακυρώσει τη διαδικασία για να πάμε ξανά σε εκλογές αφού φέρουμε τη ρύθμιση αυτή που δεν θέλετε. Όλες οι αποφάσεις είναι σεβαστές μας αρέσουν δεν μας αρέσουν», σχολίασε.

«Κόβοντας την ψήφο των νόμιμων μεταναστών πιστεύετε ότι θα μαζεύετε ψήφους. Και αλλάζοντας την Κυριακή των ευρωεκλογών και ότι θα γλιτώσετε. Δεν θα γλιτώσετε όμως», απάντησε ο κ. Λαφαζάνης, δηλώνοντας ότι ο σταυρός στις ευρωεκλογές είναι «απόπειρα νόθευσης των εκλογών». «Αυτά δεν έχουν ξαναγίνει στην μεταπολίτευση. Αγγίζουν τα όρια της εκλογικής νοθείας», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Ξαφνικά μαζεύονται ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος και στο παρά πέντε αλλάζουν το σύστημα των εκλογών. Έλεος. Αυτά δείχνουν πανικό και αδιέξοδο».

Πάντως, και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης διαφώνησαν με τις ρυθμίσεις. Εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο Βασίλης Καπερνάρος έκανε λόγο για τερτίπια και κολπάκια της κυβέρνησης και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την αποχή.

Η απαγόρευση συμμετοχής των νόμιμων μεταναστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελεί οπισθοδρόμηση, τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, ενώ ο ομόλογός του από το ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής των ευρωεκλογών την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών και κατά του σταυρού στις ευρωεκλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα