Παυλόπουλος: Ελλάδα και Κύπρος αγωνίζονται για να ξαναβρεί η Ευρώπη τις αρχές της

Στην Κύπρο μετέβη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψής του στη χώρα.

Ο κ. Παυλόπουλος έφθασε σήμερα το πρωί στην Κύπρο και αμέσως μετά την άφιξή του, κατά την οποίαν τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έτυχε επίσημης υποδοχής από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Κατά την τελετή

υποδοχής, στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές, ενώ έγινε η ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων. Ο Πρόεδρος Παυλόπουλος κατέθεσε στη συνέχεια στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’.

Κατά τις δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι στην Κύπρο αισθάνεται σάν να βρίσκεται στο σπίτι του. Σύμφωνα με τον ίδιο «όσες δυσκολίες κι αν συναντούν οι δύο χώρες, τόσο οι δεσμοί τους γίνονται στενότεροι». «Οι αγωνίες των δύο λαών είναι κοινές», είπε, συμπληρώνοντας ότι «ο Ελληνισμός, η Κύπρος και η Ελλάδα αγωνίζονται για να ξαναβρεί η Ευρώπη τις αρχές και αξίες που πηγάζουν από τον ελληνικό πολιτισμό και τώρα ξεθωριάζουν».

Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε στον κ. Παυλόπουλο ότι «είναι γνωστό το ενδιαφέρον σας για την Κύπρο και η γνώση που έχετε για τα τεκταινόμενα στο νησί. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα και προσβλέπω στη στενότατη συνεργασία μας, καθώς οι δεσμοί των δύο χωρών είναι άρρηκτοι και διαχρονικοί. Είμαι βέβαιος ότι κατά την εδώ παρουσία σας θα εισπράξετε την άδολη αγάπη του λαού στο πρόσωπό σας, γιατί και ο κυπριακός λαός έχει ανάγκη να νιώθει τη διαχρονική αγάπη της Ελλάδας».

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων των δύο προέδρων, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε πως «η Ελλάδα συμπαρίσταται στην Κύπρο και στην προσπάθεια δικαίωσής της». «Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τετελεσμένα. Παραμένουμε στη γνωστή αταλάντευτη γραμμή για την επίλυση του κυπριακού», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος Δημοκρατίας, ο οποίος απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη είπε ότι «ορθώς διέκοψε τις συνομιλίες ενόσω το Μπαρμπαρός αλώνιζε στην κυπριακή ΑΟΖ» και πως «αυτές θα πρέπει να ξεκινήσουν μόνο εάν το Μπαραμπαρός αποχωρήσει από την Κύπρο για την Τουρκία».

Πηγή: kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα