Παραμένει το αδιέξοδο στα πανεπιστήμια

Δεν υποχωρούν οι διοικητικοί υπάλληλοι σε Πανεπιστήμιο Αθηνών και ΕΜΠ, που συνεχίζουν μέχρι την Παρασκευή την απεργία τους, δεν υποχωρεί όμως ούτε το υπουργείο Παιδείας, με τον υπουργό να κάνει λόγο για προσπάθεια «στοχοποίησης» της Παιδείας και μετατροπή της σε πεδίο πολιτικής

αντιπαράθεσης. Πάντως μέχρι στιγμής ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος δεν διατίθεται να χρησιμοποιήσει ξανά το μέτρο της επίταξης, καθώς «σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρξει κίνδυνος ανάφλεξης στην κοινωνία».

Παράλληλα, συλλαλητήριο κατά της διαθεσιμότητας πραγματοποιούν αυτή την ώρα στα Προπύλαια διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων αλλά και φοιτητικοί σύλλογοι.

Απεργία και την ερχόμενη εβδομάδα;

Την ίδια στιγμή ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο συνέχισης της απεργίας των διοικητικών και την ερχόμενη εβδομάδα. Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποί τους, η απόφαση για την αγωγή που εκδόθηκε την Τετάρτη από το Πρωτοδικείο δεν αφορούσε τον σύλλογο του Πανεπιστημίου Αθηνών, επειδή είχε κατατεθεί από το υπουργείο Παιδείας εναντίον της Ομοσπονδίας των συμβασιούχων διοικητικών υπαλλήλων που υπάγεται στη ΓΣΕΕ, ενώ οι ίδιοι υπάγονται στην ΑΔΕΔΥ και στην Ομοσπονδία των μόνιμων διοικητικών υπαλλήλων.

Με τη σειρά του, το υπουργείο απαντά ότι έχουν κατατεθεί και άλλες συμπληρωματικές προσφυγές στο δικαστήριο σχετικά με την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων. Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ ο πρύτανης του Γιάννης Μυλόπουλος κατήγγειλε ότι το υπουργείο κατάρτισε λίστες «διαθεσίμων», αγνοώντας τα στοιχεία από την αξιολόγηση που διεξήγαγε το ίδρυμα. Έκανε, επίσης, λόγο για λάθη στις λίστες μοριοδότησης που δημοσιοποίησε το ΑΣΕΠ.

«Έχουμε να κάνουμε με αυτοδιοίκητα ΝΠΔΔ και οι πρυτάνεις έχουν την αρμοδιότητα για την εύρυθμη λειτουργία τους, είναι οι ηγέτες τους, και αν ήμουν στη θέση τους θα ζητούσα από τους υπαλλήλους τα ΑΕΙ να λειτουργήσουν απρόσκοπτα. Δεν μπορεί μια μειοψηφία να σηκώνει μπάρα και να προπηλακίζει» σχολίασε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι βάσει του ν. 4009 δεν υπάρχει άβατο στα ΑΕΙ.

«Οχτώ από τα 36 ΑΕΙ έχουν επηρεαστεί από την κινητικότητα, ένα είναι ουσιαστικά κλειστό. Έχει γίνει διάλογος, αλλά δεν πρέπει να είναι πρόσχημα για να αναβάλλουμε τις αποφάσεις μας» συμπλήρωσε αφήνοντας αιχμές για τη στάση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη.

Επίσης, κάνοντας λόγο για συκοφαντία και λάσπη, υπεραμύνθηκε του τρόπου που έγινε η κινητικότητα στα ΑΕΙ, σημειώνοντας ότι έγινε βάσει διεθνών κριτηρίων. «Είναι επώδυνη, αλλά αναγκαία διαδικασία η διαθεσιμότητα» υποστήριξε, αναφέροντας ότι όσοι τίθενται σε διαθεσιμότητα είναι 400 με 500 «στο σύνολο των εκατοντάδων χιλιάδων στο χώρο της Παιδείας».

Να παραιτηθεί ο υπουργός Παιδείας ζητεί η Θεανώ Φωτίου

Την παραίτηση του υπουργού Παιδείας, ζητεί η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, υποστηρίζοντας: «Έχει δημιουργήσει αποκλειστικά το αδιέξοδο που επικρατεί σήμερα στα πανεπιστήμια με εξαιρετικά αντιεπιστημονικές, αδιαφανείς και λάθος διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα... Πιστεύω ότι ο κ. Αρβανιτόπουλος έχει και προσωπική ευθύνη πέραν των επιλογών της κυβέρνησης».

Η βουλευτής μίλησε για τις δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν παράνομες τις απεργίες των διοικητικών υπαλλήλων, σχολιάζοντας: «Παράνομη απεργία κρίνεται όποια απεργία έχει προβλήματα τυπικά ως προς την προκήρυξή της. Η απεργία, όμως, δεν κρίθηκε καταχρηστική, που σημαίνει ότι δεν θίγονται οι όροι και λόγοι της απεργίας. Αυτό αντιμετωπίζεται με νέα απεργία, στην οποία βρίσκονται οι διοικητικοί υπάλληλοι, συμμορφωνόμενοι προς τους όρους, που έθεσαν τα δικαστήρια».

Σχετικά με το ότι οι πρωτοετείς φοιτητές 11 εβδομάδες τώρα δεν μπορούν να εγγραφούν στα πανεπιστήμια, η κ. Φωτίου σημειώνει: «Πρέπει να πούμε στους πρωτοετείς ότι αν δεν πάρει πίσω ο υπουργός αυτό το καταστροφικό μέτρο, θα μπουν σε πανεπιστήμια στα οποία δεν θα μπορούν να κάνουν τα μαθήματά τους. Όταν ολόκληρα τμήματα δεν θα έχουν ούτε έναν διοικητικό για να τους εγγράψει. Το πρόβλημα είναι πολύ πιο σοβαρό από το αν θα εγγραφούν ή όχι μέσα σε 10 ή 20 ημέρες τα παιδιά. Οι άνθρωποι αυτοί απεργούν 70 ημέρες, τους συμπαρίστανται οι διοικήσεις και οι πανεπιστημιακοί. Η κυβέρνηση θέλει να καταστρέψει το δημόσιο πανεπιστήμιο για να ανοίξουν κολέγια».

Keywords
Τυχαία Θέματα