FT: Από ενθουσιώδης μεταρρυθμιστής η Ελλάδα έχει καταστεί λιγότερο συνεργάσιμη

Σημάδια κόπωσης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στην Ελλάδα διακρίνουν οι Financial Times (FT), που σε δημοσίευμά τους σημειώνουν ότι το σύνολό του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια των επίσημων πιστωτών της χώρας, κάτι που σημαίνει πως οι αγορές με την ευρύτερη έννοια δεν δίνουν μεγάλη σημασία στα όσα διαδραματίζονται στην Αθήνα.

Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ Ελλάδας και τρόικας έχουν καταστεί τόσο κοινές πλέον, που δεν χρειάζεται να εντοπιστούν από τα επίσημα ραντάρ των δανειστών, ήτοι στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, σύμφωνα με τους FT.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-τρόικας οι FT αναφέρουν ότι ο νέος γύρος διαβουλεύσεων εστιάζει στο γνωστό θέμα του δημοσιονομικού κενού ύψους 1,5 δισ. ευρώ για το 2014. Όπως προσθέτουν, το θέμα του δημοσιονομικού κενού πρέπει να "κλείσει", προτού η Ελλάδα λάβει την επόμενη δόση από τους δανειστές της. Την ίδια ώρα, παραμένουν οι καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

«Για όλους εκείνους που εργάζονται πάνω στο ελληνικό πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια, κάτι θεμελιώδες φαίνεται να αλλάζει... Η Αθήνα, ενθουσιώδης μεταρρυθμιστής μέχρι πρότινος, πλέον διαθέτει λιγότερους λόγους για να αποδείξει πως είναι συνεργάσιμη», σχολιάζεται.

Όπως συμπληρώνουν οι Financial Times, στην περίπτωση της Ελλάδας, εγείρεται πλέον καθαρά πολιτικό ζήτημα. Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση πρόσφατα να επέζησε από την πρόταση μομφής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβερνητική της πλειοψηφία ολοένα και μειώνεται, σε σημείο τέτοιο ώστε να θεωρείται πλέον οριακή.

Το θέμα είναι πως στην Ελλάδα η αξιωματική αντιπολίτευση - ο ΣΥΡΙΖΑ - είναι ένα κόμμα που δεν στηρίζει το μνημόνιο και τα πακέτα διάσωσης. «Τυχόν κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού στην Ελλάδα θα μπορούσε κάλλιστα να σημάνει το τέλος του πακέτου διάσωσης, με τη μορφή που όλοι γνωρίζουν», σημειώνει η εφημερίδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα