Πάνω από 1.500 νέοι στην Ευρώπη πολεμούν στη Συρία

Σημαντικός αριθμός νέων Ευρωπαίων μεταβαίνει στη Συρία, προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό οργανώσεων που συνδέονται με την αλ Κάιντα, όπως δήλωσαν σήμερα οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας και του Βελγίου.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες, οι δύο υπουργοί
έκαναν λόγοι για 1.500 με 2.000 νέους που έχουν μεταβεί στη χώρα που μαστίζεται από τον εμφύλιο, επικαλούμενοι σχετικές εκτιμήσεις.

Μάλιστα ο αριθμός των νέων φαίνεται να διογκώνεται, κάτι που αποτελεί πηγή ανησυχίας για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους εταίρους τους. Ενδεικτικά, τον Ιούνιο ο αριθμός τους είχε εκτιμηθεί ότι έφτανε τους 600.

«Οι Βέλγοι είναι 100 με 150, με διακυμάνσεις», σημείωσε η Ζοέλ Μιλκέ, υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου. «Το θέμα αφορά λίγο περισσότερους από 400 Γάλλους, εκ των οποίων 184 είναι αυτή τη στιγμή στη Συρία», επεσήμανε από τη μεριά του ο Μανουέλ Βαλς. «Δεκατέσσερις Γάλλοι έχουν σκοτωθεί στη Συρία, 80 έχουν επιστρέψει και περίπου 100 θέλουν να πάνε», πρόσθεσε.

«Όταν ξέσπασε η κρίση στη Συρία ήταν πολύ δύσκολο να δράσουμε γιατί επιθυμούσαν να πάνε να πολεμήσουν ένα καθεστώς που καταδίκαζαν όλοι», εξήγησε ο Βαλς. Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει. «Η πλειονότητα των ανθρώπων εκφράζουν την επιθυμία να πολεμήσουν στο πλευρό οργανώσεων που πρόσκεινται στην αλ Κάιντα», σημείωσε ο γάλλος υπουργός. «Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό», υπογράμμισαν και οι δύο υπουργοί.

Όμως «δεν υπάρχει μαζική επιστροφή» ξένων μαχητών, δήλωσε η Μιλκέ. «Σήμερα, δεν επισημαίνουμε άμεση απειλή για τις χώρες, τα συμφέροντα και τους πολίτες μας», παραδέχθηκε και ο Βαλς. «Δεν πρέπει παρόλα αυτά να μείνουμε άπραγοι, καθώς οι ομάδες των τζιχαντιστών έχουν ενισχυθεί και οι πολίτες μας γίνονται επικίνδυνοι», προειδοποίησε.

Η ΕΕ προσπαθεί να καταπολεμήσει τη στρατολόγηση, κυρίως μέσω Διαδικτύου, νέων σε οργανώσεις που συνδέονται με την αλ Κάιντα και επιθυμεί να εξαρθρώσει τα δίκτυα που τους προωθούν στη Συρία μέσω των Βαλκανίων, της Τουρκίας και του Μαρόκου. Ένα δίκτυο το οποίο προωθούσε δεκάδες ανθρώπους στη Συρία εξαρθρώθηκε στο Μαρόκο, σημείωσε ο γάλλος πρόεδρος.
Keywords
Τυχαία Θέματα