Πανελλήνιες 2022 Νέα Ελληνικά: Πρεμιέρα σήμερα για τα ΕΠΑΛ

Ξεκινούν σήμερα οι Πανελλήνιες 2022 για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), οι οποίοι εξετάζονται στα Νέα Ελληνικά.

Αύριο, Παρασκευή, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) εξετάζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα των Πανελληνίων 2022).

Με μάσκα οι υποψήφιοι στις Πανελλήνιες 2022

Οι εξετάσεις αρχίζουν στις

8:30 π.μ., αλλά οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 8:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες. Υπενθυμίζεται, ότι κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, εξεταζόμενοι και εξεταστές πρέπει να φορούν την προστατευτική μάσκα.

Το Σάββατο, 4 Ιουνίου, εξεταζόμενο μάθημα για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ είναι τα Μαθηματικά (‘Αλγεβρα), ενώ επόμενη εξέταση για τους υποψηφίους των ΓΕΛ είναι τη Δευτέρα, 6 Ιουνίου, με Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία.

Οι Πανελλαδικές ολοκληρώνονται στις 10 Ιουνίου για τους μαθητές των ΓΕΛ και στις 17 Ιουνίου για τους μαθητές των ΕΠΑΛ. Τα Ειδικά Μαθήματα θα εξεταστούν 18-30 Ιουνίου.

Οι εξετάσεις δεν είναι το τέλος… αλλά η αρχή

Ίσως, αυτήν τη στιγμή οι Πανελλήνιες Εξετάσεις να αποτελούν το μεγαλύτερο στοίχημα της ζωής σου, ο υπέρτατος στόχος, η δικαίωση της προσπάθειάς σου, το μέλλον σου! Πρέπει, όμως, να συνειδητοποιήσεις ότι η μη επίτευξη του στόχου σε καμία περίπτωση δε θα κρίνει την πορεία της ζωής σου ή θα πρέπει να μειώσει την αξία της προσπάθειάς σου και την αυτοεκτίμησή σου. Να θυμάσαι ότι η ζωή από μόνη της μπορεί να σε οδηγήσει σε μονοπάτια που ούτε φανταζόσουν, και ο επαγγελματικός προορισμός σου να είναι κάτι πολύ μακρινό από αυτό που έχεις σπουδάσει, ή ήθελες να σπουδάσεις, αλλά παρόλα αυτά να σε οδηγήσει στην επιτυχία. Φυσικά είναι απόλυτα σεβαστά και δικαιολογημένα το άγχος και η αγωνία που αισθάνεσαι. Υπάρχουν, όμως, τρόποι που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς τα συναισθήματα που σε κατακλύζουν, ώστε να εστιάσεις με όσο το δυνατόν περισσότερη ηρεμία στο στόχο σου.

Τις ημέρες των εξετάσεων καλό είναι να τις κρατήσεις για μία καλή επανάληψη. Μην εστιάσεις σε απορίες ή άγνωστη ύλη, γιατί αυτό θα σε αγχώσει ακόμα περισσότερο.

Ολοκλήρωσε τη μελέτη σου νωρίς το βράδυ, για να δώσεις το χρόνο σε σώμα και πνεύμα να ξεκουραστούν. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί θα βοηθήσει όχι μόνο στις επιδόσεις σου, αλλά και στην καλή ψυχολογία σου. Αν νιώσεις την ανάγκη να κοιμηθείς το μεσημέρι, καλό είναι να μην ξεπεράσεις τη μία ώρα γιατί μπορεί να σε δυσκολέψει στην επανέναρξη του διαβάσματος.

Η διατροφή

Η διατροφή είναι πολύ σημαντική και παίζει το δικό της ρόλο στη διατήρηση της σωστής πνευματικής λειτουργίας, στη βελτίωση της διάθεσης και στην αντιμετώπιση του στρες. Το μενού των ημερών θέλει ψάρια, ξηρούς καρπούς, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά με ιδιαίτερη έμφαση στα τυριά, φρέσκους χυμούς φρούτα και λαχανικά.

Αν μπορείς, αφιέρωσε 20 λεπτά την ημέρα σε κάποιο είδος άσκησης ή κίνησης. Αυτό θα βοηθήσει να παραχθεί σεροτονίνη, που είναι η ορμόνη της χαράς, και να μειωθεί η κορτιζόλη, που είναι η ορμόνη του άγχους.

Φόρτισε τις μπαταρίες σου ξεφεύγοντας με μία βόλτα ή έναν καφέ με φίλες και φίλους. Εννοείται ότι το θέμα συζήτησης δε θα πρέπει να είναι τα sos, η ύλη, το άγχος, η αγωνία και ό,τι έχει να κάνει με τις εξετάσεις. Απλά απόλαυσέ το σαν ένα ευχάριστο διάλειμμα.

Απέφυγε να κάνεις αρνητικές σκέψεις όπως ότι δε θα γράψεις τίποτα, δε θα θυμηθείς την ύλη, δε θα περάσεις… Είναι σα να το προκαλείς. Εστίασε σε θετικές σκέψεις λέγοντας στο εαυτό σου ότι έχεις κάνει την προσπάθειά σου και θα κάνεις το καλύτερο που μπορείς.

Τις ημέρες των εξετάσεων φρόντισε να ξυπνήσεις νωρίς, να ετοιμαστείς χωρίς άγχος. Καλό είναι να μην ανοίξεις… βιβλίο, γιατί εκείνη τη στιγμή θα νιώθεις ότι δε θυμάσαι τίποτα.

Πρωινό!

Μη φύγεις χωρίς να φας πρωινό. Με άδειο στομάχι δυσκολεύεις πολύ τον εαυτό σου να αποδώσει. Ένα ελαφρύ, τονωτικό πρωινό θα σου χαρίσει την ενέργεια και τη διαύγεια που χρειάζεσαι. Γάλα με δημητριακά, φρυγανιές με λίγο βούτυρο και μέλι, ή με λίγο τυρί και μία φέτα γαλοπούλα, φυσικό χυμό ή φρούτα αποτελούν σωστές επιλογές.

Φρόντισε να έχεις μαζί σου ένα μπουκάλι δροσερό νερό, τσίχλες ή καραμέλες, χαρτομάντιλα και τον απαραίτητο εξοπλισμό ανάλογα με το μάθημα που δίνεις και χρειάζεται, όπως κομπιουτεράκι, χάρακες, γόμες, στυλό τουλάχιστον δύο, για κάθε ενδεχόμενο και βέβαια, το δελτίο και την αστυνομική σου ταυτότητα.

Και ήρθε η στιγμή που βρίσκεται μπροστά από τα θέματα στα οποία καλείσαι να απαντήσεις. Τα διαβάζεις ήρεμα και χαλαρά χωρίς εξάρσεις ενθουσιασμού ή απογοήτευσης. Τα διαβάζεις προσεκτικά και υπογραμμίζεις τις λέξεις κλειδιά. Ξεκινάς από εκείνα που γνωρίζεις καλύτερα.

Σε περίπτωση που αφήσεις κάποια κενά, βάλε ένα σημάδι ώστε να μην τα ξεχάσεις και επανέρχεσαι όταν νιώθεις ότι έχεις την απάντηση. Εφόσον το ξέρεις, είναι βέβαιο ότι θα το θυμηθείς.

Αν δεν προλαβαίνεις ή δε νιώθεις σιγουριά για την απάντηση που έχεις δώσει ή θυμάσαι λίγα πράγματα, γράφεις ό,τι γνωρίζεις, σίγουρα είναι προτιμότερο από το να μην απαντήσεις καθόλου.

Η εμφάνιση του γραπτού

Η εμφάνιση του γραπτού παίζει και εκείνη το δικό της ρόλο στη βαθμολογία. Ένα καθαρό, δομημένο και ευανάγνωστο γραπτό είναι προτιμότερο από ένα κακογραμμένο που δυσκολεύει το έργο του βαθμολογητή και μπορεί να σου χαρίσει έναν άκρως πολύτιμο βαθμό.

Όση σιγουριά και αν αισθανθείς ότι έχεις τις απαντήσεις για όλα τα θέματα, εκμεταλλεύσου όλο το χρόνο και μην εστιάσεις στην πρωτιά της παράδοσης της κόλλας. Πάλεψέ το μέχρι την τελευταία στιγμή.

Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της εξέτασης αισθανθείς έντονο άγχος, εφάρμοσε αποτελεσματικές τεχνικές για τη μείωσή του, οι οποίες είναι οι συνειδητές αναπνοές. Χαλάρωσε χέρια και ώμους και συγκεντρώσου στην αναπνοή. Εισπνέεις από τη μύτη, φουσκώνοντας την κοιλιά και μετά στήθος με αέρα, εκπνέεις από τη μύτη αργά. Μετά από 3-4 επαναλήψεις θα νιώσεις ότι αυτή η τεχνική σε οδηγεί σε μείωση του άγχους.

Έγραψες, παρέδωσες την κόλλα και βγήκες από την αίθουσα. Δώσε στον εαυτό σου τη δυνατότητα να χαλαρώσει, πήγαινε μία βόλτα με τους φίλους σου και προετοιμάσου ήρεμα για την επόμενη ημέρα.

Όσο καλά και αν έχεις διαβάσει, όση καλή προετοιμασία και αν έχεις κάνει, το άγχος και η αγωνία αποτελούν… αναπόσπαστο κομμάτι των εξετάσεων, ειδικά την ώρα της εξέτασης.

Συνιστάται ψυχραιμία για να ανταπεξέλθεις και να δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου.

Καλή επιτυχία!

Keywords
πανελληνιες 2013, νέα, επαλ, πανελληνιες 2011, πανελληνιες 2012, πανελληνιες, επαλ, ελληνικα, ξηροι καρποι, ιουνίου, πανελλαδικες 2012, sos, φας, διαυγεια, γαλοπουλα, εμφάνιση, ώμους, καθαρα δευτερα, απαντησεις πανελληνιων, θεματα πανελληνιων, βασεις πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, βαθμολογιες πανελληνιων 2011, αξια, Καλή Χρονιά, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, η ζωη, το θεμα, διατροφη, ζυμαρικα, θεμα, προγραμμα, υλη, φρουτα, ψαρια, ψυχολογια, ωρα, αγχος, αγωνια, απλα, αρχαια, αρχαια ελληνικα, βαθμολογια, βιβλιο, βραδυ, βρισκεται, γαλα, γλωσσα, γομες, δευτερα, δυνατοτητα, δημητριακα, δωσει, ευχαριστο, αιθουσα, ενεργεια, εμφάνιση, εξετασεις, επιτυχια, ζωη, ζωης, ειδος, ηρεμια, ηρθε η στιγμη, θυμασαι, ηρεμα, κομπιουτερακι, λαχανικα, λογοτεχνια, μαζι σου, μαθηματικα, μελι, μειωση, μπαταριες, μπορεις, μυτη, νερο, νεοελληνικη γλωσσα, κοιλια, πηγαινε, πρωινο, ρολο, σαββατο, σιγουρα, σκεψεις, σωμα, στυλο, ταυτοτητα, τυρι, φας, φετα, φυσικα, φυσικο, ψυχραιμια, ωρες, βιολογια, δωσε, δωσεις, εμφαση, ιδιαιτερα, ιουνίου, κομματι, λεξεις, μελετη, μπροστα, νιωθεις, sos, τυρια, θεματα, ώμους, χαλαρα, χερια
Τυχαία Θέματα
Πανελλήνιες 2022, Ελληνικά, Πρεμιέρα, ΕΠΑΛ,panellinies 2022, ellinika, premiera, epal