Παιδική εργασία σοκολάτα: Η… πίκρα πίσω από τα γλυκά

Παιδική εργασία σοκολάτα: Κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα η ζήτηση για σοκολάτα εκτοξεύεται. Παρασκευάσματα σοκολάτας κατακλύζουν βιτρίνες, μπαίνουν σε δώρα, παιχνίδια και γενικά υπάρχουν παντού γύρω μας κατά την εορταστική περίοδο. Πίσω όμως από αυτή τη γλυκιά απόλαυση που

πλημμυρίζει τον δυτικό κόσμο κρύβεται ένα ένοχο μυστικό: Η παιδική εργασία υπό επικίνδυνες συνθήκες στη Δυτική Αφρική, που τροφοδοτεί τη βιομηχανία σοκολάτας, με τζίρους ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σε σχετική έκθεση του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ αποκαλύπτεται πως 1,56 εκατομμύρια παιδιά στη Γκάνα και την Ακτή του Ελεφαντοστού εργάζονται στη βιομηχανία της σοκολάτας.

Τα περισσότερα από αυτά εργάζονται σε επικίνδυνες συνθήκες, καθαρίζοντας το έδαφος, μεταφέροντας βαριά φορτία και χρησιμοποιώντας αιχμηρά εργαλεία. Το 2010, μεγάλες εταιρείες σοκολάτας δεσμεύθηκαν να συμβάλουν στη μείωση στο 70% της παιδικής εργασίας έως το 2020. Φέτος, ωστόσο, φαίνεται πως το πρόβλημα επιδεινώθηκε σύμφωνα με την έκθεση, καθώς ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται σε επικίνδυνες συνθήκες έχει αυξηθεί 30% σε μια δεκαετία και η παιδική εργασία στον συγκεκριμένο τομέα αναμένεται να αυξάνεται σχεδόν 5% κάθε χρόνο έως το 2027.

Παιδική εργασία σοκολάτα: Το ηλικιακό εύρος

Σχεδόν τα μισά από τα παιδιά που εργάζονται στην παραγωγή κακάο για σοκολάτα (45%) είναι ηλικίας μεταξύ 5 και 17 ετών και ζουν σε αγροτικά νοικοκυριά στη Γκάνα και την Ακτή του Ελεφαντοστού. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι ότι η βιομηχανία σοκολάτας απέτυχε να επιλύσει αυτό το ζήτημα στην πηγή του. Σημαντικοί κατασκευαστές σοκολάτας, συμπεριλαμβανομένων των Nestlé και Mars, υπέγραψαν συμφωνία με μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ το 2001 για τον τερματισμό της παιδικής εργασίας σε εκμεταλλεύσεις κακάου στη Δυτική Αφρική. Το 2010, οι ίδιες εταιρείες δεσμεύτηκαν να μειώσουν το 70% των χειρότερων μορφών παιδικής εργασίας έως το 2020 και ένα χρόνο αργότερα δεσμεύθηκαν 2 εκατομμύρια δολάρια για μια νέα συνεργασία με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Η μπανιέρα και η πισίνα

Όταν οι συντάκτες της έρευνας ρωτήθηκαν αν τα brands της σοκολάτας κάνουν αρκετά για τον περιορισμό της παιδικής εργασίας, απάντησαν, πως «αυτό που κάνουν είναι αποτελεσματικό, αλλά πρέπει να αυξηθεί. Εάν έχετε ένα μεγάλο κουβά με βραστό νερό και το ρίξετε στην μπανιέρα σας, θα είστε σε θέση να πείτε την αλλαγή της θερμοκρασίας. Αλλά αν πάρετε τον ίδιο κουβά με βραστό νερό και το ρίξετε στην πισίνα σας δεν θα μπορέσουμε να δούμε καμιά σημαντική αλλαγή».

Ένοχη για υποκρισία

Ο Charity Ryerson, ιδρυτής της αμερικανικής ομάδας εκστρατείας Εταιρικής Υπευθυνότητας, δήλωσε στο The Guardian ότι η βιομηχανία σοκολάτας ήταν ένοχη για «υποκρισία. Αν το επιθυμούσε, θα μπορούσε να τερματίσει την παιδική εργασία αύριο, είπε. Τα τελευταία 20 χρόνια, η βιομηχανία κακάου έχει επενδύσει τεράστιες δεξιότητες και πόρους στις δημόσιες σχέσεις γύρω από τη βιωσιμότητα, αλλά η αύξηση της παιδικής εργασίας καταδεικνύει ότι απέτυχε εντελώς να φέρει την ίδια εμπειρία και επένδυση για να δημιουργήσει πραγματική βιωσιμότητα».

Το Παγκόσμιο Ίδρυμα Κακάο, το οποίο έχει περίπου 100 εταιρείες μέλη που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου αλυσίδα εφοδιασμού κακάου, δήλωσε ότι θα αυξήσει την παρακολούθηση της παιδικής εργασίας έως το 2025 και θα επενδύσει 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετα έσοδα για τους αγρότες κακάου, πέρα ​​από τις επίσημες τιμές αγοράς. Από την άλλη, ο Richard Scobey, πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιδρύματος Κακάο, δήλωσε ότι οι στόχοι μείωσης της παιδικής εργασίας είχαν τεθεί «χωρίς πλήρη κατανόηση» της μελλοντικής πρόκλησης. «Η παιδική εργασία παραμένει μια επίμονη πρόκληση στην Ακτή του Ελεφαντοστού και στη Γκάνα», είπε.

Δείτε ακόμη«Στο τραπέζι» οι κυρώσεις για την Τουρκία – «Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί»Μια μπριζόλα υπεύθυνη για την παγκόσμια τραγωδία;«Μην μιλάτε, κάντε σιωπή»
Keywords
Τυχαία Θέματα
Παιδική,paidiki