Παγκόσμια Τράπεζα: Τα χειρότερα πέρασαν…

Τα χειρότερα στην «ευρωκρίση» έχουν περάσει, εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεσή της για την παγκόσμια οικονομία, που δόθηκε στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ευρώπη «βελτιώθηκε δραματικά» το περασμένο εξάμηνο. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στις ορθές επιλογές και τις προσπάθειες που κατέβαλαν η ΕΚΤ και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης για την στήριξη του κοινού νομίσματος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας,

η ευρωζώνη υπολογίζεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το νωρίτερο εντός του 2014, ενώ μέσα στο τρέχον έτος αναμένεται να παρουσιάσει αρχικά πτώση της τάξης του 0,1%. Αναφορικά με το ΑΕΠ, αναμένεται να ενισχυθεί κατά 0,9% το 2014 και κατά 1,4% το 2015. Η επιστροφή στα θετικά πρόσημα μετατίθεται, λοιπόν, για έναν χρόνο αργότερα.

Οι αδύναμες χώρες κινδυνεύουν

Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για εφησυχασμό, διαπιστώνει η Παγκόσμια Τράπεζα. Οι πιο αδύναμες χώρες της ευρωζώνης εξακολουθούν να διατρέχουν τον κίνδυνο να απομονωθούν από τις κεφαλαιαγορές, με συνέπεια να υπάρχει ακόμη το ενδεχόμενο αρνητικών εξελίξεων.

Παρά τα ενθαρρυντικά μηνύματα των αγορών, η παγκόσμια οικονομική κατάσταση εξακολουθεί να είναι «πολύ ασταθής και αβέβαιη», επισημαίνει ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ. Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας εκτιμά ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης στις βιομηχανικές χώρες «δυσχεραίνει τις προοπτικές για μία ταχεία βελτίωση της κατάστασης και την επιστροφή στη σταθερή ανάπτυξη». Κίνδυνοι προκύπτουν επίσης από τις πολιτικές διαμάχες μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για τη μείωση του δημοσίου χρέους στις ΗΠΑ, αναφέρεται στην έκθεση.

Τα χειρότερα πέρασαν, αλλά…

Αλλά και ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch προβαίνει στην εκτίμηση ότι τα χειρότερα έχουν περάσει στην «ευρωκρίση». Σύμφωνα με τις εν λόγω εκτιμήσεις, δεν θα πρέπει να αναμένεται η έξοδος μιας χώρας-μέλους από την ευρωζώνη. Όπως δήλωσε σε συνέντευξη τύπου, στο Λονδίνο, ο αναλυτής της Fitch Ντάγκλας Ρένουικ, τα τελευταία τρία χρόνια οι 17 χώρες-μέλη της ευρωζώνης κατέβαλαν επιτυχείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης και κατέστησαν απίθανο πλέον το ενδεχόμενο κατάρρευσης της νομισματικής ένωσης. Ωστόσο, διευκρινίζει ο Ντάγκλας Ρένουικ, απαιτούνται ακόμη περισσότερες προσπάθειες. Ο αναλυτής προσθέτει πως θα απαιτηθούν ακόμη περίπου οκτώ χρόνια μέχρι να αντιμετωπιστούν οριστικά τα «κατασκευαστικά σφάλματα» της ευρωζώνης.

Πληροφορίες από: Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα