Ουσία που περιέχεται στο κόκκινο σταφύλι, στο κόκκινο κρασί και στη μαύρη σοκολάτα επιβραδύνει το Αλτσχάιμερ

Το Αλτσχάιμερ είναι μια από τις νόσους που πλήττουν πολύ βαριά τον άνθρωπο αφαιρώντας του κάθε δικαίωμα στην ομαλή λειτουργία, την ενέργεια και την αυτόβουλη απόφαση για τον εαυτό του και μέχρι τώρα δεν έχει καταστεί δυνατό να καταπολεμηθεί, όμως σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει η δυνατότητα επιβράδυνσής του. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι η ρεσβερατρόλη, μια ουσία που υπάρχει στα κόκκινα σταφύλια και στο κόκκινο κρασί, καθώς επίσης και στη μαύρη σοκολάτα, αλλά και σε άλλες τροφές,

φαίνεται ότι επιβραδύνει τη συσσώρευση στον εγκέφαλο του βήτα αμυλοειδούς, μιας πρωτεϊνης που παίζει-ρόλο κλειδί στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Όπως έδειξαν τα πειράματα σε εθελοντές η ρεσβερατρόλη, σε μεγάλες ποσότητες επιβραδύνει την αύξηση του βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, συνεπώς μπορεί να συμβάλλει σε συνδυασμό με τη θεραπεία που λαμβάνει ο ασθενής την καθυστέρηση αυτής της εκφυλιστικής του εγκεφάλου ασθένειας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Σκοτ Τέρνερ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν της Ουάσιγκτον, μελέτησαν επί ένα έτος 119 ασθενείς με ήπια έως μέτρια νόσο Αλτσχάιμερ, τους οποίους χώρισαν σε δύο ομάδες με τυχαίο τρόπο: η μία ομάδα έπαιρνε ένα γραμμάριο καθαρής συνθετικής ρεσβερατρόλης σε μορφή χαπιού δύο φορές ημερησίως (μια ποσότητα ισοδύναμη με όση περιέχεται σε 1.000 μπουκάλια κόκκινο κρασί τη μέρα!), ενώ η άλλη ομάδα έπαιρνε ψευδο-φάρμακο (πλασέμπο).

Η μελέτη έδειξε ότι όσοι έπαιρναν το εικονικό φάρμακο, εμφάνισαν μείωση του βήτα αμυλοδειδούς στο αίμα τους, μια ένδειξη συχνή στην αρχή του Αλτσχάιμερ, που δείχνει ότι η «ύποπτη» πρωτεϊνη έφευγε από το αίμα και συγκεντρωνόταν στον εγκέφαλο των ασθενών. Αντίθετα, σε όσους είχαν πάρει τη συνθετική ρεσβερατρόλη (που δεν υπάρχει στο εμπόριο σε αυτή τη μορφή υψηλής συμπύκνωσης, αλλά δεν προκάλεσε ιδιαίτερες παρενέργειες στους ασθενείς πέρα από λίγη ναυτία ή διάρροια), το επίπεδο της πρωτεϊνης στο αίμα τους δεν μειώθηκε καθόλου, συνεπώς δεν υπήρχε και ανάλογη συσσώρευση στον εγκέφαλό τους.

«Προς το παρόν, δεν μπορούμε να συνάγουμε από αυτή μόνο την μελέτη πως η επίδραση της ρεσβερατρόλης είναι ωφέλιμη, φαίνεται όμως ότι η ουσία αυτή είναι σε θέση να ξεπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, πράγμα που είναι μια σημαντική παρατήρηση», δήλωσε ο Τέρνερ. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neurology». Το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν και νέες έρευνες γύρω από αυτό το θέμα έτσι ώστε να βεβαιωθεί σε μεγάλο βαθμό η δράση της συγκεκριμένης ουσίας και η ωφέλεια που μπορεί να έχει στους ασθενείς.

Πηγή: tovima.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα