‘Όταν τα πράγματα «δυσκολεύουν» στα σχολικά περιβάλλοντα

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του δημαρχείου της Ηλιούπολης, πραγματοποιήθηκε μια βραδιά αφιερωμένη στον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση. Έγκυροι επιστήμονες, πολίτες της πόλης αλλά και άνθρωποι κοντά στον άνθρωπο, συζήτησαν μαζί καταθέτοντας ένα καταιγισμό σκέψεων, απόψεων και ιδεών.

Τη συζήτηση άνοιξε η καθηγήτρια του ΤΕΦΑΑ και μέλος της γραμματείας του ΕΝΑΚ Έλσα Αραχωβίτη.

Ο Δημήτρης Πανταζόπουλος Πρόεδρος του Ενωτικού Αυτοδιοικητικού Κινήματος Η-λιούπολης, με τον εμφατικό του λόγο στοιχειοθέτησε την αναγκαιότητα των πολιτών

επιστροφής στον πολιτισμό και τον ουσιώδη διάλογο. Σ’ αυτόν τον διάλογο η εκπαίδευση έχει τον πρώτο λόγο μια και αφορά στα παιδιά και στο μέλλον του τόπου.

Ο Φώτης Χρυσουλάκης, Δρ. Κοινωνιολογίας, Διευθυντής του 4ου Λυκείου Ηλιούπολης και μέλος της γραμματείας του ΕΝΑΚ, μίλησε για την «Κουλτούρα της βίας και τον εκφοβισμό στο σχολικό περιβάλλον». Περιέγραψε το θεωρητικό πλαίσιο με διαρκείς αναγωγές στη σχολική πράξη. Μίλησε για μια πιο δημοκρατική, ανοιχτή κοινωνία και κουλτούρα.

Στη συνέχεια ο Αδριανός Γ. Μουταβελής, Δρ. Ειδικής Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας, Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης, με τίτλο «Όταν τα πράγματα “δυσκολεύουν” στα σχολικά περιβάλλοντα, μήπως δεν φταίει το παιδί;» μίλησε για το γνωσιοκεντρικό σχολείο του σήμερα που αυξάνει την αποτυχία και γεμίζει άγχος τα παιδιά και την οικογένεια. Πρόκρινε την επιστροφή στις βασικές αρχές της παιδαγωγικής με έμφαση στο συναίσθημα και σκοπό την καλλιέργεια δεξιοτήτων και ικανοτήτων.

Κατόπιν, ο Εμμανουήλ Κολιάδης Καθηγητής Πανεπιστημίου και Πρόεδρος της Εταιρείας Ειδικής Παιδαγωγικής Ελλάδος, με το χαρακτηριστικό, δυναμικό του λόγο, συζήτησε μαζί μας σχετικά με “Προβλήματα συμπεριφοράς παιδιών, εφήβων και η αντιμετώπισή τους στο σχολείο και την οικογένεια”. Εστίασε στα θέματα που μας προβληματίζουν σε σχέση με τα παιδιά, τα κατηγοριοποίησε και τα συνέδεσε μέσω απτών παραδειγμάτων με την καθημερινότητα της οικογένεια και του σχολείου.

Ο Πέτρος Ορφανός Δρ. Ειδικής Αγωγής, Σχολικός Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης και μέλος του Ενωτικού Αυτοδιοικητικού Κινήματος Ηλιούπολης, παρέσυρε με τον ιλιγγιώδη λόγο του κάνοντας ταυτόχρονα δύο πράγματα: Συνέδεσε το σύνολο των ομιλιών για να προτείνει παράλληλα την “πρόκληση της διαφοροποιημένης διδασκαλίας” ως επιστέγασμα της εκπαιδευτικής πράξης.

Στο τέλος της εξαιρετικής βραδιάς, ο κ. Πανταζόπουλος, υποσχέθηκε να δώσει συνέχεια της όλης προσπάθειας μέσω του Ανοικτού Επιστημονικού Εργαστηρίου Ενεργών Πολιτών που δημιουργείται και μέσω των ανθρώπων που στοιχίζονται στις αξίες της δημοκρατίας και του πραγματικού διαλόγου.

Keywords
Τυχαία Θέματα