Ορατότητα εξόδου

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Του Νίκου Καραμάνογλου

Η υπερψήφιση -με πρωτοφανή πλειοψηφία- από τη Βουλή των Ελλήνων της συμφωνίας για την παραχώρηση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco συνιστά μια σαφή ένδειξη του προσανατολισμού της κυβέρνησης προς τις στρατηγικές συνεργασίες, αλλά και της βούλησής της να προχωρήσει με ξεκάθαρο βηματισμό στην υλοποίηση ενός σχεδίου προς την κατεύθυνση των αποκρατικοποιήσεων, της διευκόλυνσης των επενδύσεων

και της γενικότερης ανασυγκρότησης της χώρας.

Πρώτος πυλώνας του σχεδίου αυτού είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση, οι επενδύσεις και οι νέες θέσεις εργασίας, όπως υποστήριξε σε ομιλία του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση της ανεργίας και η βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, η δίκαιη δηλαδή ανάπτυξη. Ο ίδιος μίλησε επίσης για την αποφασιστικότητα που επέδειξε η κυβέρνηση κατά της φοροδιαφυγής και την αξιοποίηση των λιστών Λαγκάρντ και Μπόργιανς, καθώς έχουν σταλεί 1000 υποθέσεις στους εισαγγελείς. Στόχος, όπως είπε ο κ. Δραγασάκης, είναι «να οργανώσουμε την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, γιατί αν δεν το καταφέρουμε δεν θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε το κοινωνικό κράτος».

Οι όποιες επιλογές, ωστόσο, της κυβέρνησης δεν μπορούν να ιδωθούν μεμονωμένα, αλλά και μέσα από το ευρωπαϊκό πρίσμα, πόσω μάλλον τώρα που το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ρίχνει βαριά τη σκιά του στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Αντιμετωπίζοντας για πρώτη φορά στα χρονικά της μια αποχώρηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αυτή τη στιγμή αντιμέτωπη με μια κρίση ταυτότητας. Και για αυτή την κρίση το Brexit δεν είναι γενεσιουργό αίτιο, αλλά μάλλον απότοκο. Αίτια είναι οι πολιτικές λιτότητας, η κυριαρχία των αριθμών έναντι της πολιτικής και η εστίαση στην οικονομική αντί για την πολιτιστική ενοποίηση. Πράγματα που η ελληνική κυβέρνηση είχε βέβαια επισημάνει, αλλά η δυσχέρεια της θέσης της έκανε να φαντάζουν με προφάσεις εν αμαρτίαις αντί για αλήθειες. Σε κάθε περίπτωση η χρονική συγκυρία απαιτεί αλληλεγγύη και εμβάθυνση και σίγουρα ενδοσκόπηση σε αυτά που ενέπνευσαν εξαρχής την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Το άρθρο Ορατότητα εξόδου εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα