ΟΟΣΑ: Η ευρωζώνη απειλεί την παγκόσμια οικονομία

Ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία, τονίζοντας ταυτόχρονα πως η κρίση χρέους στην ευρωζώνη συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης κάλεσε τις κεντρικές τράπεζες των κρατών, να προετοιμαστούν για μεγαλύτερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, εάν οι πολιτικοί αποτύχουν να καταλήξουν σε αξιόπιστες «απαντήσεις» αναφορικά με την κρίση χρέους.

Στην εξαμηνιαία πρόβλεψή του, ο ΟΟΣΑ εκτίμησε πως η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί 2,9% φέτος και 3,4% το 2013. Η νέα εκτίμηση του ΟΟΣΑ είναι σαφώς χειρότερη από την προηγούμενη που έγινε τον Μάιο, η οποία προέβλεπε ανάπτυξη 3,4% φέτος και 4,2% του χρόνου.

Ήδη η ζώνη του ευρώ βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο χρόνια οικονομικής συρρίκνωσης, τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες κινδυνεύουν με ύφεση. Μάλιστα, ο ΟΟΣΑ εκτίμησε πως οι ΗΠΑ θα έχουν ρυθμό ανάπτυξης 2% αντί για 2,6% που είχε προβλεφθεί τον Μάιο.

«Η αμερικανική δημοσιονομική πραγματικότητα αποτελεί μια πολύ σημαντική πηγή ανησυχίας, αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος εξακολουθεί να είναι η ζώνη του ευρώ», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Pier Carlo Padoan. Και συμπλήρωσε:

«Ο λόγος δεν είναι μόνο η ύφεση αλλά το γεγονός πως παραμένουν οι αρνητικές πολιτικές για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους, η κατάσταση των τραπεζών και ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ. Έτσι, συνολικά η ευρωζώνη παραμένει σε κατάσταση αστάθειας».    

Πληροφορίες από: Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα