Τίμησαν τους 800 νεκρούς από τη πείνα που θέρισε το Λαύριο στην Κατοχή

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Κυριακή 25 Νοεμβρίου, εκδήλωση για τους 800 νεκρούς που πέθαναν από την πείνα την περίοδο της φασιστικής και ναζιστικής κατοχής. Η πόλη του Λαυρίου έχασε από τον Νοέμβρη του ‘41 έως το τελος του ‘42 το 1/5 του πληθυσμού της.

Δεν υπάρχει οικογένεια στο Λαύριο που να μην έχει χάσει συγγενικό της πρόσωπο. Αυτό μαρτυράει ο κατάλογος που με κόπο τα μέλη και οι φίλοι της Εθνικής Αντίστασης έψαξαν τα δημοτολόγια του Δήμου και έγραψαν έναν προς έναν τους νεκρούς που δίπλα στο όνομα τους έμπαινε η υποσημείωση (πειν.) δηλαδή από

την πείνα. Σίγουρα οι νεκροί από την  πείνα ήταν περισσότεροι. Πολλοί νεκροί δεν είχαν δηλωθεί από τους δικούς τους για να μπορούν με το δελτίο τους να παίρνουν το συσσίτιο για να ζήσουν.

Αυτός είναι ο φασισμός και ο ναζισμός που βίωσε από πρώτο χέρι ο λαός του Λαυρίου. Σήμερα, η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης- Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Π.Ε.Α.Ε.Α-Δ.Σ.Ε (Παράρτημα Λαυρίου) παρουσιάζουν τον κατάλογο των 800 εγγεγραμμένων νεκρών από την πείνα για να δουν όλοι οι Λαυριώτες τους παππούδες και τους συγγενείς τους που «έπεσαν» όχι ηρωικά μαχόμενοι, αλλά ως «παράπλευρες απώλειες» του 2ου παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού πόλεμου. «Η Ιστορία διδάσκει και εξοπλίζει. Σήμερα που ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος ζιγώνει, σήμερα που οι ιμπεριαλιστές στην ΕΕ «τρώγονται» προς το παρόν πολιτικά, σήμερα που ετοιμάζονται να ξαναμοιράσουν τον κόσμο και να χαράξουν τα νέα σύνορα με το αίμα των λαών, ΑΠΑΝΤΑΜΕ και λέμε ΌΧΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ  ΠΟΛΕΜΟ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΤΗΣ, ΑΝΕΡΓΟΣ, ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ» αναφέρει η ΠΕΑΕΑ.

Παράλληλα, η Πανελλήνια Ένωση καλεί όσους γνωρίζουν κάποιον συγγενή τους που πέθανε εκείνη την περίοδο από την  πείνα και δεν είναι γραμμένος στην λίστα να επικοινωνήσει με το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ καθημερινά από της 8π.μ έως της 10π.μ.

Τέλος, καλούν «όσους  ψήφισαν τους υμνητές του Χίτλερ, τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, να αναλογιστούν το τι πραγματικά πρεσβεύουν, να μάθουν την ιστορία από ανθρώπους που την έζησαν, από τους παππούδες τους, οι  γνωστούς τους. Τώρα, αν κάποιος από αυτούς τους  πει, αυτά που  λένε οι χρυσαυγίτες, να μην εκπλαγούν,  ρουφιάνος θα ήταν ταγματασφαλίτης, άνθρωπος της εργοδοσίας, αλλά μην ανησυχείτε αυτοί ήταν λίγοι...»

Keywords
Τυχαία Θέματα