Όλοι εναντίον της Νέα Δημοκρατίας

Αντιδράσεις από όλες τις κοινοβουλευτικές πτέρυγες προκαλεί η κατάθεση του νομοσχεδίου για τα δάνεια με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος. Ακόμα και οι κυβερνητικοί εταίροι, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, δηλώνουν αντίθετοι. Σφοδρή κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκόρδας, επικαλέστηκε την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Ιουνίου

προκειμένου να αιτιολογήσει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος στο νομοσχέδιο, ενώ παράλληλα ανέφερε πως το νομοσχέδιο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Πως αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ

Αρχικά το ΠΑΣΟΚ, επέκρινε τη διαδικασία του κατεπείγοντος με τον βουλευτή του, Θανάση Μωραΐτη, να δηλώνει ότι «από πουθενά δεν προκύπτει πως το νομοσχέδιο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούμε τη διαδικασία του κατεπείγοντος», ενώ επίσης είπε, ότι επελέγη η διαδικασία του κατεπείγοντος διότι η κυβέρνηση έχει στα χέρια της ένα κακό προϊόν διαπραγμάτευσης.

Από την ΔΗΜΑΡ, η βουλευτής Ασημίνα Ξυροτύρη δήλωσε υπάρχει «σημαντικό πρόβλημα» στη συγκυβέρνηση, ενώ παράλληλα ανέφερε τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι είχε αποστείλει το σχέδιο για τη ρύθμιση των δανείων στην ΕΚΤ και σήμερα επικαλείται ασφυκτικές προθεσμίες, εκφράζοντας παράλληλα επιφυλάξεις για το αν το νομοσχέδιο αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι βουλευτές δεν είναι υπάλληλοι της τρόικας

Απαράδεκτες, χαρακτήρισε τις διαδικασίες του κατεπείγοντος ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σημείωσε ότι οι βουλευτές δεν είναι υπάλληλοι της τρόικας. «Δεν είμαστε γλάστρες ούτε και το ντεκόρ για να περνάει η κυβέρνηση νομοσχέδια εδώ. Έχετε καταχρεώσει τα νοικοκυριά. Εμείς επιφυλασσόμαστε», ανέφερε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ενάντια στο κατεπείγον του νομοσχεδίου ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή

Την διαδικασία του κατεπείγοντος, κατέκριναν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, με την βουλευτή των ΑΝΕΛ Τσαμπίκα Ιατρίδη να χαρακτηρίζει την διαδικασία «απαράδεκτη», ενώ ο Ηλίας Παναγιώταρος της Χρυσής Αυγής είπε ότι «το νομοσχέδιο είναι το χειρότερο από όσα η κυβέρνηση διέρρεε για τα μέτρα ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών».

Κατά του κατεπείγοντος τάχθηκε το ΚΚΕ με το Νίκο Καραθανασόπουλο να καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση με πρόσχημα τις μνημονιακές υποχρεώσεις και τα προαπαιτούμενα περνάει από τη Βουλή νομοσχέδια με τα οποία επιχειρείται ο εμπαιγμός της κοινωνίας. «Αν αυτό το νομοσχέδιο ήταν νομοσχέδιο τομή θα το είχατε φέρει με κανονικές διαδικασίες. Όμως το νομοσχέδιο δεν αφορά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αλλά εξυπηρετεί τις τράπεζες», δήλωσε ο βουλευτής.

Η θέση της Νέας Δημοκρατίας

Διαφορετικά άποψη έχει το κυβερνών κόμμα που μιλά για προσπάθεια σπέκουλας και θορύβου γύρω από το πρόβλημα των δανειοληπτών που περιμένουν αποφάσεις. Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Δάνης Τζαμτζής, κατήγγειλε τη στάση των κομμάτων και είπε πως «πρέπει να δούμε τα άρθρα που δίνουν λύσεις στα προβλήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας».

Έκανε πίσω η κυβέρνηση

Κάτω από την πίεση που υπήρξε, το νομοσχέδιο θα έρθει τελικά στην Ολομέλεια τη Δευτέρα (10/06). Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς ζήτησε «να βρεθεί από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου μία διαδικασία ώστε να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια, μέχρι την Δευτέρα το βράδυ».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Βλάχος, πρότεινε να συνεδριάσει σήμερα (Τρίτη) κανονικά η Επιτροπή, την Τετάρτη να κληθούν φορείς και την Παρασκευή να γίνει η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα