Όλες οι διασημότητες στο Cafe Society

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Του Πάνου Κλάδη

Πιστός στο καλοκαιρινό ραντεβού του, ο Woody Allen μάς κερνάει έναν café σε μια κοινωνία (society) του τότε ή του σήμερα; Μια ταινία γεμάτη λάμψη, κινηματογραφικά αστέρια, ανατροπές και τί άλλο… έρωτα.


«Café Society»
Κωμωδία, 2016, Διάρκεια: 96 λεπτά

Αμερικάνικη ταινία σε σκηνοθεσία Γούντι Άλεν με τους: Τζέσι Άιζενμπεργκ, Κρίστεν Στιούαρτ, Στιβ Καρέλ, Μπλέικ Λάιβλι, Κόρεϊ Στολ.

To «Café Society» διαδραματίζεται τη

δεκαετία του ’30, τότε που ο Αμερικάνικος κινηματογράφος βρισκόταν στο απόγειο της δόξας του. Η ταινία αφορά έναν νεαρό εβραϊκής καταγωγής από την Νέα Υόρκη, ο οποίος αναζητά την τύχη του στον μαγικό κόσμο του Hollywood, στο πλευρό του μεγαλοαντζέντη θείου του. Εκεί, θα γνωρίσει τη βοηθό του θείου του, την οποία και ερωτεύεται. Η σχέση των δύο νεαρών θα περάσει από έναν Γολγοθά, καθώς η κοπέλα είναι δεσμευμένη με…. έναν παντρεμένο.

Μια ιστορία γεμάτη ανατροπές, εκπλήξεις, ρομάντζο και χιούμορ, τέσσερα στοιχεία τα οποία δεν λείπουν ποτέ από τις ταινίες του γνωστού σκηνοθέτη-σεναριογράφου.

Ο Woody Allen μάς υπενθυμίζει τη φράση «ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός», δείχνοντάς μας, τη σκοτεινή πλευρά της λάμψης, θίγοντας θέματα ρατσισμού, υπεροψίας και προβολής, ζητήματα τα οποία και σήμερα απασχολούν. Τα πλάνα της ταινίας ανέλαβε με άρτια φωτογραφική ματιά ο Βιτόριο Στοράρο, ο οποίος είχε κερδίσει Oscar στις ταινίες «Αποκάλυψη τώρα», «Οι κόκκινοι» και «Ο τελευταίος Αυτοκράτορας». Ο Βιτόριο Στοράρο αναφέρει ότι το «Cafe Society» αποτελεί την πρώτη, εν μέρει, ταινία του σκηνοθέτη στο Λος Άντζελες, 38 χρόνια μετά από κάποιες σκηνές του «Νευρικού Εραστή».

Επιπλέον, τα κουστούμια αναδεικνύουν την κοσμικότητα της εποχής, σε συνδυασμό με τη jazz μουσική, βοηθώντας τον θεατή να καταλάβει ακριβώς το κλίμα της εποχής κατά την οποία διαδραματίζεται η ταινία. Ο Woody Allen, παίρνοντας τον ρόλο του αφηγητή, επιβάλλει στον θεατή όχι μόνο να βλέπει, αλλά -μέσω της αφήγησής του- και να φαντάζεται.
Το «Cafe Society» μάς θυμίζει ελάχιστα το «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» όπου και εκεί μεταφερόμαστε σε μια άλλη εποχή, αυτή την φορά όμως χωρίς ταξίδια στον χρόνο, κατανοώντας την αδυναμία του σκηνοθέτη στην συγκεκριμένη εποχή. Η νέα δημιουργία του Woody Allen είναι αναμφισβήτητα πιο φρέσκια από τις προηγούμενες ταινίες του «Μαγεία στο Σεληνόφως» και «Παράλογος Άνθρωπος». Για άλλη μια φορά σωστή επιλογή του κάστ από τον Woody Allen, με πρόσωπα τα οποία δεν είχαμε ξαναδεί σε άλλες του ταινίες, εξαιρώντας τον Jesse Eisenberg, o οποίος έχει πρωταγωνιστήσει ξανά στην ταινία «Στην Ρώμη με αγάπη».

Ο ρόλος του Jesse Eisenberg ήταν εκείνου του νευρικού, αμήχανου και αστείου χαρακτήρα, μια περσόνα την οποία έχτισε ο ίδιος ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστεί σε όλες σχεδόν τις ταινίες του. Η Kristen Stewart (Twilight), στον ρόλο του αντικειμένου του πόθου, φαίνεται να έχει παραμείνει το μικρό κορίτσι, το οποίο έχουμε συνηθίσει στις ταινίες, να διχάζεται, αυτή την φορά, όμως, έχει να επιλέξει ανάμεσα σε καθημερινούς ανθρώπους και όχι ανάμεσα σε λύκους και βρικόλακες. Η Blake Lively («Σε ρηχά νερά» , «Το μυστικό της Ανταλάιν») σχεδόν ανύπαρκτη, σε ένα ρόλο διακοσμητικής παρουσίας ως σύζυγος του πρωταγωνιστή. Αντίθετα, ο Steve Carell (Foxcatcher) υποδύεται τον θείο του Boddy, σε έναν ρόλο ντυμένο στα μέτρα του, διατηρώντας τις ισορροπίες ανάμεσα στα κωμικά και δραματικά στοιχεία, τα οποία απαιτούσε ο ρόλος του. Επίσης, δεν θα μπορούσε να λείψει από την ταινία η αναφορά και η ειρωνεία που συνηθίζεται από τον Woody Allen απέναντι στην εβραϊκή θρησκεία, θίγοντας θέματα της μεταθανάτιας ζωής.

Το τέλος της ταινίας απότομο, αφήνοντας τον θεατή απορημένο, έχοντας την αίσθηση ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η ιστορία. Βέβαια, οι λάτρεις του Woody Allen θα φύγουν από την αίθουσα ικανοποιημένοι, έχοντας γευτεί τα συναισθήματα εκείνα, που ξέρει καλά να προσφέρει ο σκηνοθέτης, αλλά και όλοι οι κινηματογραφόφιλοι θα περάσουν μια ευχάριστη βραδιά σε κάποιο θερινό σινεμά.

ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Sully
O Κλιντ Ίστγουντ ετοιμάζεται για το νέο του κινηματογραφικό project, το οποίο -για μια ακόμη φορά- βασίζεται στα ηρωικά κατορθώματα ενός γενναίου ανδρός. Η ταινία θα μας διηγηθεί τη δραματική ιστορία της ζωής του πιλότου Τσέσλι «Sully» Σάλενμπέργκερ, που έγινε ήρωας, όταν προσθαλάσσωσε στον ποταμό Χάντσον ένα επιβατικό αεροπλάνο που έπεφτε, σώζοντας τις ζωές όλων των επιβατών.

Μπεν Χουρ

Η ταινία αφηγείται την επική ιστορία του Μπεν Χουρ, ενός πολυβασανισμένου γόνου πλούσιας εβραϊκής οικογένειας, ο οποίος κατηγορείται άδικα για την απόπειρα δολοφονίας Ρωμαίου αξιωματούχου από τον υιοθετημένο τoυ αδερφό, τον Μεσάλα, αξιωματικό του ρωμαϊκού στρατού. Έχοντας χάσει τον τίτλο του, την οικογένεια και τη γυναίκα του, ο Μπεν Χουρ γίνεται σκλάβος στις γαλέρες. Έπειτα από μια πραγματική οδύσσεια στις θάλασσες, ο Μπεν Χουρ επιστρέφει στην πατρίδα του για να δικαιωθεί και να εκδικηθεί.

Οι 4 προτεινόμενες ταινίες της εβδομάδας

1. «Café society»
2. «Sing Street»
3. «Suicide Squad»
4. «Που πάω, Θεέ μου»

TOP TEN ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

1. Suicide Squad
2. Un Homme a la Hauteur
3. Me Before You
4. Death on the Nile
5. Ice Age: Collision Course
6. The Whole Truth
7. Quo Vado?
8. Mechanic: Resurrection
9. The Secret Life of Pets
10. Cafe Society

TOP TEN ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

1. Don’t Breathe
2. Suicide Squad
3. Kubo and the Two Strings
4. Pete’s Dragon
5. Sausage Party
6. Bad Moms
7. War Dogs
8. The Light Between Oceans
9. Hell or High Water
10. Mechanic: Resurrection

Το άρθρο Όλες οι διασημότητες στο Cafe Society εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα