Όλα μέλι… γάλα

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Η χαμηλή συνοχή μεταξύ Κυβέρνησης και κοινοβουλευτικών ομάδων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αποτυπώθηκε εκ νέου στο πολυνομοσχέδιο, που με την διαδικασία του κατεπείγοντος εισήχθη στη Βουλή.

Το Μαξίμου ήρθε ξανά αντιμέτωπο με τις χαμηλές αντιστάσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης απέναντι σε δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Ιδιαίτερος μάλιστα πονοκέφαλος αναδεικνύεται συχνά το τελευταίο διάστημα το συγκυβερνών ΠΑΣΟΚ,

που λόγω της δημοσκοπικής ένδειας του οι ενστάσεις και η γκρίνια των βουλευτών του μεγεθύνονται. «Δεν μπορεί να εμφανιζόμαστε ως ουρά της ΝΔ» λένε διαφωνούντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που διεκδικούν για τον εαυτό τους τον ρόλο της «σοσιαλιστικής συνείδησης» της συγκυβέρνησης.

Καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας το Μαξίμου μετρούσε απανωτά «αντάρτικα» με αποτέλεσμα την Πέμπτη 10 βουλευτές ετοιμάζονταν να καταψηφίσουν την διάταξη για το γάλα και καμιά πρόθυμη εφεδρεία από τους ανεξάρτητους βουλευτές δεν φαινόταν.

Οι κκ. Χαρακόπουλος, Βλάχος,Τζαμτζής, Κοντός, Καραμπελας, Μωραϊτης, Κασσής και Σηφουνάκης εμφανίζονταν από επιφυλακτικοί έως αρνητικοί στις διατάξεις για το γάλα ενώ ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Καλατζής δήλωσε έτοιμος ακόμα και να παραιτηθεί από βουλευτής αν δεν τον ικανοποιήσει η ρύθμιση για τα φαρμακεία.

Το παρασκήνιο οργίασε. Ο Ε.Βενιζέλος, ο Χ.Πρωτόπαπας, ο Φ.Σαχινίδης, ο Θ.Μωραϊτης και ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης ήταν σε ανοικτή γραμμή από την Τρίτη και προσπαθούσαν να βρουν συμβιβαστική φόρμουλα ώστε να αποτραπεί το ναυάγιο. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μάλιστα Θ.Μωραϊτης διεκδικεί την πατρότητα της τελικής λύσης, που βρέθηκε, με τον διαχωρισμό του γάλακτος σε παστεριωμένο και σε υψηλής θερμικής επεξεργασίας ώστε να προστατευτούν οι έλληνες αγελαδοτρόφοι και να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα του το ελληνικό γάλα έναντι των εισαγόμενων μακράς διάρκειας.

Ο Αθ. Τσαυτάρης επικοινώνησε δυο φορές με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη ώστε να καταλήξουν στην τελική «λυτρωτική» για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία λύση και ενημέρωσε άμεσα τον αναπληρωτή του Μ.Χαρακόπουλο, που πρωτοστάτησε στις αντιδράσεις απειλώντας με έξοδο από την Κυβέρνηση και ο οποίος δεν έκρυψε την ικανοποίηση του. «Θεωρώ θετικό ότι φαίνεται να υπάρχει η βούληση για την αναδιαμόρφωση του κειμένου της συμφωνίας για το γάλα» είπε ο κ. Χαρακόπουλος.

Ο «χρυσός συμβιβασμός» για το γάλα πάντως δεν άμβλυνε την άποψη πολλών εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που τα έβαλαν με την πρωτοβουλία του Υπ. Ανάπτυξης να αγοράσει την περιβόητη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ , η οποία προβλέπει άνοιγμα των αγορών σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες, και «εξελίχθηκε σε ένα ιδιότυπο Μνημόνιο, δηλαδή βγάλαμε μόνοι μας τα μάτια μας» υποστηρίζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Το Μαξίμου στρέφει πλέον το βλέμμα στη μεγάλη εικόνα για την Κυβέρνηση.

Ο Αντώνης Σαμαράς επιθυμεί να «θεραπευτούν» τα ενδοκυβερνητικά τραύματα και να κλείσουν τα κοινωνικά μέτωπα, που άνοιξαν με κτηνοτρόφους και φαρμακοποιούς ώστε να αρχίσει να ξεδιπλώνει την πολιτική ατζέντα του. Μια πορεία, που πρώτο της σταθμό και επιδίωξη έχει να γίνουν οι πολίτες κοινωνοί της θετικής στροφής της Οικονομίας μέσω του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και των πρώτων αχτίδων ανάκαμψης, που φιλοδοξεί να έρθουν με την τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Επόμενο στοίχημα του είναι η έξοδος στις αγορές ώστε να σηματοδοτήσει ότι η οικονομική εξάρτηση από τους δανειστές σταματά σταδιακά αλλά σταθερά και τελικός σταθμός του πολιτικού σχεδίου Σαμαρά είναι η επίτευξη της συμφωνίας για την βιωσιμότητα του χρέους. Γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός έθεσε προ των ευθυνών τους τους βουλευτές στις ψηφοφορίες στη Βουλή, ουσιαστικά αναδεινύοντας την ψήφο στο πολυνομοσχέδιο ως ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο εξόδου από την κρίση που έχει φιλοτεχνήσει.

Οι εργασίες του άτυπου eurogroup στην Αθήνα αναμένεται να είναι πανηγυρικές καθώς η Κυβέρνηση θα θελήσει να προβάλει προς τα έξω την εικόνα μιας χώρας, που προχωρά και είναι σε θέση να ασκεί αξιόπιστα τον ρόλο της προεδρεύουσας στην ΕΕ και ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον.

www.attikipress.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα