Όλα δείχνουν εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου-Δεν θα γίνει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Όπως όλα δείχνουν, η 20η Σεπτεμβρίου θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος προσανατολίζεται στο να μην συγκαλέσει την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών (που περιγράφει το άρθρο 37 του Συντάγματος προς αναζήτηση οικουμενικής κυβέρνησης), μετά την εξάντληση της διερευνητικής εντολής από τον πρόεδρο του τρίτου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος, της Λαϊκής Ενότητας, του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Εξάλλου, είναι δεδομένη η άρνηση των προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ,

των ΑΝΕΛ και του ΚΚΕ να προσέλθουν σε αυτή την σύσκεψη. Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τις οποίες μεταδίδει το ΑΠΕΜΠΕ, ο κ. Παυλόπουλος θα κάνει κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους αρχηγούς ή και συναντήσεων εάν κάποιος το ζητήσει, προκειμένου να καταγράψει τις προθέσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι την Πέμπτη το βράδυ θα ορκιστεί υπηρεσιακή πρωθυπουργός η επικεφαλής του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και την Παρασκευή θα ορκιστεί η κυβέρνησή της, στην οποία πιθανολογείται ότι θα συμμετέχουν έμπειρα στελέχη, όπως οι Π. Μολυβιάτης (Εξωτερικών) και Σπ. Φλογαΐτης (Εσωτερικών), ενώ για το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να επιλεγεί μη πολιτικό στέλεχος που, όμως, έχει πλήρη εικόνα των διαπραγματεύσεων και θα αναλάβει τη διαχείριση μέχρι τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης. Το διάταγμα διάλυσης της Βουλής, από τη νέα κυβέρνηση, πιθανότατα θα θυροκολληθεί την ίδια ή την επομένη, με τις εκλογές να τοποθετούνται την 20ή Σεπτεμβρίου.

Έτσι και αλλιώς, ήδη από την ημέρα παραίτησής του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε «ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις ή η δυνατότητα σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης που θα διενεργήσει τις εκλογές» και ζήτησε την άμεση συγκρότηση υπηρεσιακής.

Keywords
Τυχαία Θέματα