ΟΗΕ: Πλήρες χάος στα ελληνικά νησιά με τους μετανάστες-124.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά με τους μετανάστες που φτάνουν κατά εκατοντάδες καθημερινά αναδεικνύει η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), καλώντας σήμερα την χώρα μας να ελέγξει το «πλήρες χάος» στα νησιά.

«Στα νησιά επικρατεί πλήρες χάος. Έπειτα από μια-δυο ημέρες μεταφέρονται στην Αθήνα, δεν υπάρχει τίποτε που να τους περιμένει στην Αθήνα», ανέφερε, περιγράφοντας το μείζον

πρόβλημα.

Οι ελληνικές αρχές πρέπει «να ηγηθούν και να συντονίσουν την κατάσταση» δήλωσε ο Κοστέλ, προσθέτοντας πως «ουδέποτε έχει δει τέτοια κατάσταση». «Τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει επίσης να κάνουν περισσότερα για να μοιραστούν το βάρος που επωμίζεται η Ελλάδα, όπου 50.000 πρόσφυγες έφθασαν μόνο τον Ιούλιο», δήλωσε ο Βενσάν Κοστέλ, διευθυντής της Αρμοστείας για την Ευρώπη, έπειτα από επίσκεψη σε Λέσβο, Κω και Χίο.

«Σε όρους πόσιμου νερού, σε όρους υγειονομικής περίθαλψης, σε όρους βοήθειας σε τρόφιμα, η κατάσταση είναι εντελώς ανεπαρκής. Στα περισσότερα από τα νησιά, δεν υπάρχει ικανότητα υποδοχής, οι άνθρωποι δεν κοιμούνται κάτω από κάποια στέγη», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Ανησυχούμε με την κατάσταση αυτή, στην οποία ουδείς αναλαμβάνει πραγματικά να ηγηθεί της κατάστασης, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολο για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να συμμετάσχουν στις προσπάθειες» δήλωσε.

Σημειωτέον, πως, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, από τις αρχές του έτους έως τον Ιούλιο, έχουν καταμετρηθεί 124.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα και περίπου 98.000 πρόσφυγες στην Ιταλία.

Κατά τη διάρκεια του ίδιου διαστήματος, περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο, στην προσπάθεια να διέλθουν τα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα