ΟΗΕ: Πάνω από 40 εκατ. τόνοι ηλεκτρικών αποβλήτων το 2014

Στους 41,8 εκατ. τόνους έφτασαν παγκοσμίως το 2014 τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απόβλητα, με αυτούς τους αριθμούς να προβλέπονται να αυξηθούν κατά 21% έως το 2018, φτάνοντας στους 50 εκατομμύρια τόνους, όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση του ΟΗΕ.

Σημειωτέον, πως το 60% του συνόλου των αποβλήτων για το 2014 αναλογεί σε φούρνους μικροκυμάτων και πλυντήρια ρούχων και πιάτων, ενώ μόλις το 7% αναλογεί σε κινητά τηλέφωνα, αριθμομηχανές και προσωπικούς υπολογιστές, την ίδια στιγμή

που λιγότερο από το 1/6 όλων των απορριμμάτων κατέληξε σε κατάλληλα συστήματα ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης.

Σύμφωνα με την έκθεση, «τα αμέτρητα ηλεκτρονικά είδη που καταλήγουν στα σκουπίδια φιλοξενούν επικίνδυνα τοξικά στοιχεία που πρέπει να αντιμετωπιστούν με μεγάλη προσοχή, όπως μόλυβδο, υδράργυρο, κάδμιο, χρώμιο, καθώς και 4,4 τόνους χλωροφθορανθράκων που καταστρέφουν το όζον». Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση θαμμένα μέσα στα παγκόσμια ηλεκτρονικά απόβλητα βρίσκονται και ικανές ποσότητες σιδήρου, χαλκού, χρυσού, ασημιού, αλουμινίου, και άλλων υλικών με συνολική εκτιμώμενη αξία 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι χώρες με την υψηλότερη παραγωγή αποβλήτων κατά κεφαλή ήταν στην Ευρώπη, με τη Νορβηγία, την Ελβετία, την Ισλανδία, τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις. Συγκεκριμένα στη Νορβηγία, σε κάθε πολίτη αναλογούν 24 κιλά ηλεκτρονικών αποβλήτων, ενώ στους κατοίκους της Αφρικής μόλις 1,7. Αιτιολογώντας την αύξηση των αποβλήτων, η έκθεση συμπεραίνει ότι προκαλείται από την αυξανόμενη δημοτικότητα των νέων συσκευών, των οποίων οι νέες εκδόσεις συνήθως δεν διαρκούν όσο οι παλαιότερες.

Πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα