Οι… τζογαδόροι πίσω από το «αμαρτωλό» ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ

-Το Δημόσιο πλήρωσε την προηγούμενη εβδομάδα εν μέσω… ενστάσεων και σε ξένο δίκαιο το ελληνικό ομόλογο, που δεν είχε συμπεριληφθεί στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους (PSI).

Ρεπορτάζ: Κώστας Μοσχολιός

Μετά από πολλές διαβουλεύσεις, που έλαβαν χώρα και στο υπουργείο Οικονομικών και στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών της προηγούμενης εβδομάδας, πληρώθηκε εν τέλει το ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ, που δεν είχε «κουρευτεί». «Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει την εμπρόθεσμη καταβολή του κεφαλαίου, καθώς και των δεδουλευμένων τόκων, ύψους περίπου 435

εκατομμυρίων ευρώ, ομολόγων λήξης 15 Μαΐου του 2012», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών και συνεχίζει: «Τα ομόλογα αυτά συμπεριλαμβάνονται σε σύνολο ομολόγων περίπου 6,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν εκδοθεί ή φέρουν την εγγύηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, τα οποία ήταν επιλέξιμα για να συμπεριληφθούν στην πρόσφατη ολοκληρωθείσα ανταλλαγή ομολόγων (γνωστή και ως PSI-συμμετοχή ιδιωτικού τομέα), αλλά τελικά δεν προσφέρθηκαν για ανταλλαγή από τους ομολογιούχους».

Οι… γύπες που τζογάρουν με την ελληνική οικονομία

Για την απόφαση αποπληρωμής του ομολόγου ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι δε θέλησαν να πάρουν θέση στο ζήτημα, αποφεύγοντας ίσως να αναλάβουν τις ευθύνες. Και αυτό διότι η πληρωμή του ομολόγου δημιουργεί ηθικά και νομικά ζητήματα, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο σε όσους «τζόγαραν» σε ελληνικά ομόλογα. Εξάλλου, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το 90% του ομολόγου των 435 εκατ. ευρώ που πλήρωσε το ελληνικό Δημόσιο πήγε σε ένα μεγάλο «hedge fund» και συγκεκριμένα σε «vulture hedge fund» (σ.σ. vulture = γύπας).

Ο… γύπας απέκτησε περίπου το 90% των ομολόγων, επενδύοντας λιγότερο από 100 εκατ. ευρώ. Αυτό έκανε το Dart Management Fund, αμερικανικών συμφερόντων, που εδράζεται στα νησιά Κέιμαν και έχει ως πάγια τακτική του να αγοράζει ομόλογα οικονομικά

«προβληματικών» χωρών και εφόσον δεν αποπληρωθούν, κινούνται νομικά εναντίον των κρατών και ζητούν πολύ περισσότερα χρήματα ως αποζημίωση από την αρχική τιμή των ομολόγων. Είναι χαρακτηριστικό πως η Ελλάδα έχει μπει εδώ και καιρό στο «στόχαστρο» τέτοιων «hedge funds» και στόχος τους εν προκειμένω ήταν πως θα διεκδικούσαν αποζημίωση στα δικαστήρια, εάν το Ελληνικό Δημόσιο δεν πλήρωνε αυτά τα χρέη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αποπληρωμή του ομολόγου δημιουργεί ηθικό ζήτημα απέναντι στους ομολογιούχους του Ελληνικού Δημοσίου, που αποδέχτηκαν εθελοντικά το «κούρεμα» των ομολόγων ή τους επιβλήθηκε με τα CACs, αλλά και νομικό ζήτημα, από τη στιγμή που δίδεται ένα ισχυρό νομικό επιχείρημα για τους ιδιώτες που έχουν προσβάλει στα δικαστήρια το υποχρεωτικό «κούρεμα» και ιδιαίτερα για τα φυσικά πρόσωπα.

ΥΠΟΙΚ: Δεν γινόταν να μην πληρωθεί το ομόλογο

Από την άλλη πλευρά το υπουργείο Οικονομικών προσπάθησε να καθησυχάσει σχετικά με το ζήτημα και να δικαιολογήσει τους λόγους της αποπληρωμής του ομολόγου. «Η απόφαση σ

Keywords
Τυχαία Θέματα