Σε δεινή θέση η Cyprus Airways

17:01 25/5/2012 - Πηγή: E-Typos
Το δίλημμα είτε μείωση μισθών, είτε ανεργία, έθεσε ο εκτελεστικός πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών Γιώργος Μαυρόκωστας, ο οποίος προειδοποίησε ότι η εταιρεία δεν μπορεί να επιβιώσει, εάν δεν γίνει αποδεκτό το σχέδιο αναδιάρθρωσης ύψους 17
εκατομμυρίων ευρώ.
Προειδοποίησε ακόμη, ότι τα περιθώρια στενεύουν λόγω και των όρων που ήγειραν οι τρεις στρατηγικοί επενδυτές που εξέφρασαν ενδιαφέρον για τις Κυπριακές Αερογραμμές και κάλεσε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Ο κ. Μαυρόκωστας, ο οποίος μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου ανέφερε, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο έκρινε πως η μεσολαβητική πρόταση του υπουργείου Εργασίας για μειώσεις από 5 έως 7 εκατομμύρια ευρώ, δεν οδηγούσε στη βιωσιμότητα των Κυπριακών Αερογραμμών και γι αυτό προχώρησε στην επεξεργασία δεύτερου σχεδίου αναδιάρθρωσης, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
Ανακοίνωσε δε ότι την ερχόμενη εβδομάδα οι Κυπριακές Αερογραμμές θα ζητήσουν από τη Βουλή, αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 45 εκατομμύρια ευρώ, και εξέφρασε την ελπίδα στη συνάντηση της Δευτέρας, ότι με τις συντεχνίες θα υπάρξει συμφωνία και το σχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή.
Διαφορετικά, τόνισε, οι επιπτώσεις από το ενδεχόμενο τερματισμού της λειτουργίας της εταιρείας θα είναι τεράστιες και αλυσιδωτές. Ανέφερε ενδεικτικά πως στα ταμεία του κράτους θα προκληθούν ζημιές 180 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ 1.100 εργαζόμενοι στις Κυπριακές Αερογραμμές θα χάσουν την εργασία τους.
Υπολογίζεται επίσης ότι άλλοι 800 εργαζόμενοι στα ταξιδιωτικά γραφεία θα παραμείνουν άνεργοι, ενώ η Κύπρος θα απωλέσει περίπου 400.000 τουρίστες.
Ο κ. Μαυρόκωστας έκανε λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό, λόγω της στρατηγικής που ακολουθούν το κράτος και η εταιρεία "Χέρμες", ενώ, όπως ανέφερε, οι ζημιές που υπέστησαν οι Κυπριακές Αερογραμμές, λόγω της άδειας που παραχωρήθηκε στην "Ράιαν Εαρ" ανέρχονται στα 20.600.000 ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα