Οι στόχοι της συνόδου «Μεσογειακών Χωρών»

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Αύριο, Παρασκευή, πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η σύνοδος των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία θα συμμετάσχουν οι ηγέτες της Κύπρου, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας και εκπρόσωπος της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Ισπανίας.

Με φόντο την άτυπη σύνοδο κορυφής που συνέρχεται στην Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου και με τη συμμετοχή ιδρυτικών κρατών-μελών όπως η Γαλλία και η Ιταλία που ανήκουν μεν στο Νότο, αλλά ταυτόχρονα συναποτελούν τον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Μεσογειακή Σύνοδος, σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, στοχεύει να συμβάλει στη “διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την Ε.Ε.” και στη συνεργασία των χωρών που συμμετέχουν στη σύνοδο, προκειμένου να αναλάβουν και να προωθήσουν κοινές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες στους εξής τομείς: οικονομία, μετανάστευση και ασφάλεια.

Σύμφωνα πάντα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, για καθέναν από αυτούς τους τομείς χρειάζονται:

Για την οικονομία:

–περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη για την οριστική υπέρβαση της οικονομική κρίσης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

-η βέλτιστη χρήση της ευελιξίας εντός των ευρωπαϊκών κανόνων.

-να διασφαλιστεί το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης, οι ελάχιστοι μισθοί και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

-να ενισχυθούν τα επενδυτικά πακέτα (Γιούνκερ) με περισσότερους πόρους που θα κατευθυνθούν εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητες.

Για την μετανάστευση:

–αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με δυνατότητα κοινωνικής ένταξης απέναντι στην άνοδο ακραίων και ξενοφοβικών τάσεων.

-να αντικατασταθούν οι παράτυπες οδοί μετανάστευσης με νόμιμες και ασφαλείς οδούς μετανάστευσης και επανεγκατάστασης, και εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής.

-η υποστήριξη της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας η οποία έχει πετύχει τη ραγδαία μείωση των θανάτων στο Αιγαίο, η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου και των υπηρεσιών των κρατών-μελών πρώτης γραμμής

-η ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την μετεγκατάσταση και τη δίκαιη κατανομή των βαρών.

-η μεταρρύθμιση του «συστήματος του Δουβλίνου»

Για την ασφάλεια

-η Ε.Ε. να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών της με αλληλεγγύη και συνεργασία των κρατών-μελών και των αρχών τους

-η Ε.Ε. να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο με ενίσχυση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και άμυνας της.

-να αποτελέσει προτεραιότητα της Ε.Ε. ο τερματισμός της κατοχής στην Κύπρο και η υποστήριξη των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική λύση βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος-μέλος της Ε.Ε.

–ενίσχυση της αντι-τρομοκρατικής συνεργασίας με τρίτες χώρες και αντιμετώπιση της ρίζας της τρομοκρατίας.
Τέλος, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι η συνεργασία των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Το πρόγραμμα της Συνόδου:

• 12:45-13:00: Άφιξη Ηγετών και Αντιπροσωπιών στο Ζάππειο Μέγαρο – Υποδοχή από τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα

• 13:00-14:45: 1η συνεδρία εργασιών

• 15:00-15:15: Οικογενειακή φωτογραφία

• 15:15-16:30: Γεύμα εργασίας

• 16:45-17:15: Κοινές Δηλώσεις προς τα ΜΜΕ

Το άρθρο Οι στόχοι της συνόδου «Μεσογειακών Χωρών» εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα