Οι προκαταλήψεις που αναβιώνουν κατά της Γερμανίας

Τον τελευταίο καιρό ισχυροποιούνται οι φωνές κατά της πολιτικής που ασκεί η Γερμανία στην Ευρώπη, οι οποίες προέρχονται κυρίως από τα κράτη που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Μάλιστα, μετά την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, οι φωνές αυτές ισχυροποιήθηκαν, φέρνοντας γερμανικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχους της χώρας να προσπαθούν να «επιχειρηματολογήσουν» υπέρ της πολιτικής που ακολουθείται. Την ίδια ώρα, προσπαθούν να πείσουν τους Ευρωπαίους πως η Γερμανία δεν είναι ο ανάλγητος ηγεμόνας στην

«Γηραιά Ήπειρο» αλλά απλώς κάνει αυτό που πρέπει να γίνει, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη και ευημερία στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ίδιοι οι Γερμανοί πολίτες δεν μπορούν να κατανοήσουν γιατί υπάρχουν τόσες αντιδράσεις κατά της χώρας τους, ούτε να εξηγήσουν γιατί απεικονίστηκε η καγκελάριός τους, Άγκελα Μέρκελ ως Χίτλερ, στις πρόσφατες διαδηλώσεις στην Κύπρο.

«Άδικη πολεμική κατά της Γερμανίας»

Για την κριτική που ασκείται στη Γερμανία όσον αφορά τον τρόπο που διαχειρίζεται την κρίση χρέους, η γερμανική Rhein Zeitung της Τετάρτης, σημειώνει: «Από την οπτική γωνία των αδύναμων χωρών του ευρώ μπορεί κανείς κάλλιστα να επιρρίψει στη Γερμανία ότι δεν επιδεικνύει αλληλεγγύη όταν ανακόπτει την πρόσβαση σε φθηνό χρήματα μέσω της κοινοτικοποίησης του χρέους. Και όταν γίνεται σαφές ποιος υποφέρει περισσότερο από αυτή την πολιτική (οι αδύναμοι στην Ευρώπη) και ποιος ωφελείται περισσότερο (Γερμανία), τότε δεν αργούν να έρθουν οι διαμαρτυρίες και η πολεμική. Η πολεμική αυτή, όσο άδικη κι αν είναι, καταδεικνύει πόσο εύκολα και πόσο γρήγορα μπορούν να αναβιώσουν οι προκαταλήψεις εναντίον της Γερμανίας. Παρότι εδώ και δεκαετίες βρίσκονται μακριά από την πραγματικότητα».

Δύο ημέρες νωρίτερα, είχε προηγηθεί δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Der Tagesspiegel, με τίτλο «Μη αγαπητός ηγεμόνας», στο οποίο αναφερόταν πως η Γερμανία βρίσκεται όχι απλώς στο επίκεντρο της προσοχής αλλά «εν μέσω διασταυρούμενων πυρών».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, προσπαθώντας να «χρυσώσει το χάπι», είχε σημειώσει την Κυριακή, πως η χώρα του θα πρέπει να δίνει το καλό παράδειγμα στις άλλες χώρες από τις οποίες περιμένει να προβούν σε σκληρές μεταρρυθμίσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα