Η νέα ταξική δομή στη Βρετανία

Σε επτά κοινωνικές τάξεις χωρίζονται οι κάτοικοι της Βρετανίας, σύμφωνα με νέα κοινωνιολογική έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του BBC.
Όπως αναφέρει η έρευνα, στην οποία περισσότεροι από 161.000 άνθρωποι έλαβαν μέρος, οι τρεις τάξεις της κοινωνίας, ανώτερη-μεσαία-εργατική, αποτελούν πλέον παρελθόν.

Τα παραδοσιακά κριτήρια καθορισμού της τάξης: επάγγελμα, πλούτος και μόρφωση θεωρήθηκαν από τους ερευνητές απλουστευτικά και παρωχημένα καθώς για αυτούς η τάξη

έχει τρεις κυρίως διαστάσεις: οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική και για το λόγο αυτό μετρήθηκαν: Κεφάλαιο, εισόδημα, αποταμίευση, αξία ακινήτων ως προς την οικονομική διάσταση- Κοινωνικό κεφάλαιο με την έννοια των γνωριμιών του προσώπου και τη θέση που αυτοί κατέχουν και Πολιτιστικό κεφάλαιο που καθορίστηκε από τα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητες των εξεταζόμενων προσώπων.

Οι νέες τάξεις ορίζονται ως εξής:

• Ελίτ: η πιο προνομιούχα τάξη, διακριτή από τις υπόλοιπες έξι λόγω του πλούτου της. Η τάξη με τα υψηλότερα επίπεδα και των τριών επιμέρους «κεφαλαίων».

• Καθεστηκυία μεσαία τάξη: η δεύτερη πλουσιότερη τάξη, με υψηλή επίδοση σε όλα τα επιμέρους κεφάλαια. Η πιο πολυπληθής και πιο οργανωμένη ομάδα, με τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση ως προς το πολιτισμικό κεφάλαιο.

• Τεχνική μεσαία τάξη: μια μικρή, διακριτή νέα κοινωνική ομάδα που είναι εύπορη, αλλά με χαμηλή επίδοση στο κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο. Διακρίνεται από την κοινωνική της απομόνωση και την πολιτιστική της απάθεια.

• Νέοι εύποροι εργάτες: μια νεαρή τάξη που είναι κοινωνικά και πολιτιστικά ενεργή, με μεσαία επίπεδα οικονομικού κεφαλαίου.

• Παραδοσιακή εργατική τάξη: με χαμηλή επίδοση σε όλα τα επιμέρους κεφάλαια, αλλά όχι εντελώς αποστερημένη. Τα μέλη της έχουν σπίτια με σχετικά υψηλή αξία, κάτι που εξηγείται από τον υψηλότερο ηλικιακό μέσο όρο τους, στα 66 έτη.

• Αναδυόμενοι εργάτες υπηρεσιών: μια νέα, νεαρή ηλικιακά αστική ομάδα που είναι σχετικά φτωχή, αλλά έχει υψηλό κοινωνικό και πολιτισμικό κεφάλαιο.

• Επισφαλές προλεταριάτο ή πρεκαριάτο (precariat, ή precarious proletariat): η φτωχότερη τάξη με τις μεγαλύτερες στερήσεις, με χαμηλή επίδοση σε κοινωνικό και πολιτισμικό κεφάλαιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα