Οι ΗΠΑ παραλύουν, τα λόμπι αναλαμβάνουν δράση

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, με το αμερικανικό Δημόσιο να βρίσκεται σε καθεστώς μερικής παράλυσης για δεύτερο 24ωρο. Είχε προηγηθεί η ρήξη Ρεπουμπλικανών – Δημοκρατικών για το θέμα του προϋπολογισμού με αφορμή το σχέδιο Ομπάμα για την Υγεία και την κοινωνική ασφάλιση.

Δεδομένης της κατάστασης, το αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο έδωσε στην δημοσιότητα μία επιστολή υπογεγραμμένη από 235 επιχειρηματικά λόμπι της χώρας που ζητούν από το Κογκρέσο να φροντίσει για την εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησης και να αυξήσει το πλαφόν δανεισμού. Επί της ουσίας, καλούν

τους Ρεπουμπλικανούς να αλλάξουν στάση, διαφορετικά οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να κηρύξουν στάση πληρωμών στα χρέη τους, σενάριο που θα έχει ραγδαίες συνέπειες σε όλες τις χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με το CNN, το οικονομικό blackout στο αμερικανικό δημόσιο θα επιβαρύνει εβδομαδιαίως το ταμείο των ΗΠΑ με το ποσό του ενός δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Οι Ρεπουμπλικανοί έβαλαν λουκέτο στην κυβέρνηση»

Τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους Ρεπουμπλικανούς κατηγόρησε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, θέλοντας να εξηγήσει στον αμερικανικό λαό για ποιο λόγο οι ΗΠΑ βρέθηκαν σε αυτό το οικονομικό αδιέξοδο, σχετικά με τη διακοπή λειτουργίας μέρους του ομοσπονδιακού κράτους.

«Για πρώτη φορά σε 17 χρόνια οι Ρεπουμπλικανοί αποφάσισαν να βάλουν λουκέτο στην κυβέρνηση, γιατί δεν τους άρεσε ένας νόμος. Αυτό το λουκέτο δεν έπρεπε να συμβεί, αλλά θέλω να πω στους Αμερικανούς γιατί έγινε», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Ομπάμα, για να συμπληρώσει: «Οι Ρεπουμπλικανοί αποφάσισαν να σταματήσουν την χρηματοδότηση της κυβέρνησης, έκαναν ιδεολογική σταυροφορία και το απαίτησαν απλώς για να κάνουν τη δουλειά τους».

«Χιλιάδες υπαλλήλων θα πρέπει να μείνουν χωρίς δουλειά και χωρίς μισθό ακόμα και αν έχουν οικογένειες. Όσο διαρκέσει το λουκέτο τόσο περισσότερες οικογένειες θα πληγούν», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ προέτρεψε τους Ρεπουμπλικανούς «να μην κρατούν όμηρο την οικονομία» και «να ανοίξουν ξανά την κυβέρνηση, επιτρέποντας στους δημόσιους υπάλληλους που εστάλησαν σπίτι τους να επιστρέψουν στην εργασία τους».

«Για πολλούς σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα γιατί πολλοί Αμερικανοί θα μπορούν να έχουν ιατρική ασφάλιση, για πρώτη φορά στη ζωή τους θα έχουν πρόσβαση οικονομικής ιατρικής κάλυψης. Για το 15% των Αμερικανών που δεν έχουν ασφάλεια ζωής, θα αποτελέσει σημαντική αλλαγή», είπε ακόμη ο Ομπάμα για το περιβόητο και «επίμαχο» «Obamacare», που αποτέλεσε την αφορμή για το οικονομικό αδιέξοδο της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

«Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα healthcare.gov μέχρι τις επτά το πρωί και αυτό δείχνει τι σημαίνει για τους Αμερικανούς τι σημαίνει το ζήτημα της ασφάλειας», είπε επίσης.

Ο Ομπάμα, βέβαια, μπορεί να δήλωσε πρόθυμος για συνεργασία, ωστόσο είπε ότι: «Δεν πρόκειται να ενδώσω στις παράλογες απαιτήσεις του Ρεπουμπλικανικού κόμματος».

Keywords
Τυχαία Θέματα