Οι πολιτικές λιτότητας δεν συγκινούν τους Ευρωπαίους

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί υπεραμύνονται της λιτότητας, οι πολίτες όμως της γηραιάς ηπείρου έχουν διαφορετική άποψη… Όπως προέκυψε από τη δημοσκόπηση της εταιρείας Gallup για την πλατφόρμα «Debating Europe», πάνω από τους μισούς Ευρωπαίους θεωρούν ότι η λιτότητα στην Ευρώπη απέτυχε.

Ειδικότερα, το 51% των πολιτών της ΕΕ θεωρεί ότι οι πολιτικές λιτότητας στα δημοσιονομικά δεν έχουν αποτέλεσμα. Από την άλλη, μόλις το 5% πιστεύει το αντίθετο, ενώ το 34% θεωρεί ότι χρειάζεται περισσότερος

χρόνος για να επιτύχουν.

Τα πιο αρνητικά ποσοστά σημειώθηκαν –όπως ήταν αναμενόμενο- στις χώρες που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια και έχουν παρθεί δραστικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης: 80% στην Ελλάδα, 68% στην Πορτογαλία και 64% στην Κύπρο. Εντούτοις, το ποσοστό «αγγίζει» μόλις το 34% στην Ιρλανδία, η οποία ετοιμάζεται να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης.

Το 60% των ερωτηθέντων, έναντι ενός 16%, πιστεύει ότι υπάρχουν καλύτερες λύσεις από τη λιτότητα. Τα υψηλότερα ποσοστά κατεγράφησαν στην Ελλάδα (94%), στην Πορτογαλία (81%) και στην Ισπανία (80%).

Μόνο το 22% των Ευρωπαίων εκτιμά ότι οι πολιτικές λιτότητας ωφελούν όλη την Ευρώπη, έναντι του 67% που πιστεύει ότι οι πολιτικές αυτές ευνοούν ορισμένα κράτη-μέλη. Όταν τούς ζητήθηκε να κατονομάσουν χώρες, ανέφεραν πρώτη τη Γερμανία (77% των απαντήσεων), με δεύτερη τη Γαλλία (48%) και τρίτη τη Βρετανία (39%)

Η Ελλάδα (23%) βρέθηκε στην τέταρτη θέση, μπροστά από την Ιταλία και την Ισπανία (20%). Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 13 ως τις 23 Σεπτεμβρίου σε 6.177 ανθρώπους στην ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα