Οι γερμανικές αποζημιώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, είχε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας και το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και βουλευτής του κόμματος, Μανώλης Γλέζος.

Αντικείμενο της συνάντησης επισήμως ήταν το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και η μετάλλαξη του, σε ενιαίο κόμμα. Βέβαια, το θέμα που έβαλε ο κ. Τσίπρας

ήταν το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου που το χαρακτήρισε «ιστορικό χρέος», για να απαντήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι «η υπόθεση δεν έχει κλείσει».

«Σας επισκεπτόμαστε την ώρα που βρίσκεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στην Αθήνα και συναντά την κυβέρνηση. Με τον πιο επίσημο τρόπο η χώρα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να διεκδικήσει ένα ανεκπλήρωτο ιστορικό χρέος. Το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου για μας είναι ιστορικό χρέος απέναντι στους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε ελεύθεροι. Σήμερα, δεν μπορούμε να αναγνωρίζουμε το χρέος, το δημόσιο, σε τράπεζες και μεγάλα funds, αλλά και τα χρέη των τρίτων προς την Ελλάδα να τα διεκδικήσουμε», τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα.

«Θα γνωρίζετε ότι είμαι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που έθεσε με ρηματική διακοίνωση στη γερμανική κυβέρνηση το θέμα αυτό. Εκείνη, βεβαίως, απάντησε αρνητικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει σβήσει η υπόθεση. Ο κ. Γλέζος το υπενθυμίζει συχνά, ελπίζω κάποια στιγμή να υπάρχει πρόοδος», σημείωσε ο Κάρολος Παπούλιας.

Τέλος, από την πλευρά του, ο Μανώλης Γλέζος, τόνισε: «Τις πρώτες ημέρες της Κατοχής έπρεπε να παρελάσει η Βέρμαχτ και συνέλαβαν όμηρους. Αυτό δεν είναι γνωστό, αλλά συνέλαβαν ομήρους μη γίνει κάτι στην παρέλαση. Σήμερα έρχεται ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών στην Αθήνα και όλοι οι Έλληνες είναι όμηροι. Το ερώτημα είναι ποιος έχει φτάσει τον ελληνικό λαό να είναι όμηρος της Γερμανίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα