Οι επιδιώξεις της Ελλάδας στη Σύνοδο του Νότου – Η ατζέντα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Μήνυμα προς την Ευρώπη του «Βορρά» επιχειρεί να στείλει σήμερα ο πρωθυπουργός με την πρωτοβουλία που ανέλαβε για τη συνάντηση των ηγετών των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, η οποία πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να δείξει στο Βερολίνο και τους δορυφόρους του ότι δεν είναι απομονωνόμενη και μάλιστα τη χρονική περίοδο που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσπαθεί να πείσει τους δανειστές για το δίκαιο των θέσεων της Αθήνας στα θέματα της αξιολόγησης των πρωτογενών πλεονασμάτων και της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα προσδοκούν ότι χάρη στη σημερινή συνάντηση θα τεθεί με μεγαλύτερη… ένταση στο ευρωπαϊκό «τραπέζι» η μάχη ενάντια στη λιτότητα και η κουβέντα για μία κοινωνικότερη και αναπτυξιακή Ευρώπη.

Οι στόχοι της Συνόδου

Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία ελπίζουν στη σημερινή Σύνοδο να «χτιστεί» μία κοινή ατζέντα για την οικονομία, την προσφυγική κρίση και την ασφάλεια.

Στη συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει διότι βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης: «Η Ευρώπη βιώνει μια βαθιά κρίση, είναι σαν τον υπνοβάτη που βαίνει προς το κενό. Χρειάζεται ένα ξυπνητήρι αφύπνισης, στόχος μας είναι μια κοινή προσέγγιση υπέρ των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας και της Μεσογείου που αντικειμενικά έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση».

«Θα πρέπει συλλογικά να αποφασίσουμε αν είμαστε μια Ευρωπαϊκή Ένωση ή μια Γερμανική Ευρώπη. Είναι προτιμότερη μια Ευρωπαϊκή Γερμανία, δυνατή και δημοκρατική απ΄ότι μια Γερμανική Ευρώπη που συμπεριφέρεται ως «ταμιευτήριο» με υπερβολικά δημοσιονομικά πλεονάσματα. Έχουμε αντέξει, όμως είναι πια καιρός η Ευρώπη να δώσει το μήνυμα της εξόδου από την κρίση» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθαρίζοντας, επί της ουσίας, τους στόχους της Συνόδου.

Τι προσδοκά το Μέγαρο Μαξίμου

Το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», η οποία σημείωνε πως πλησιάζει το τέλος της πολιτικής της λιτότητας καθώς η Γερμανία διαθέτει όλο και λιγότερους συμμάχους, υπογραμμίζεται σε κάθε ευκαιρία από την ελληνική πλευρά.

Στο ίδιο τραπέζι με τον Αλέξη Τσίπρα θα καθίσουν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας, καθώς και εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ισπανίας. Σκοπό αποτελεί η υπογραφή μίας κοινής διακήρυξης ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνεται ότι στη Σύνοδο συγκαταλέγονται ιδρυτικά κράτη-μέλη της ευρωπαϊκής «οικογένειας», όπως η Γαλλία και η Ιταλία που συμμετέχουν στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. ενισχύοντας έτσι την επιρροή της σημερινής Συνόδου.
Σε πολιτικό, επίσης, επίπεδο υπάρχουν δυνάμεις από την Αριστερά ως την Κεντροδεξιά.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι η Ε.Ε αντιμετωπίζεις τρεις παράλληλες κρίσεις στους τομείς της οικονομίας, την μετανάστευσης και της ασφάλειας. Οι μεσογειακές χώρες που συμμετέχουν στη σύνοδο έχουν κοινό ενδιαφέρον να συνεργαστούν προκειμένου να προωθήσουν κοινές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Διαβάστε εδώ τι πρέπει να γίνει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στον τομέα της Οικονομίας, της Μετανάστευσης και της Ασφάλειας

Το πρόγραμμα της Συνόδου

12:45-13:00, άφιξη ηγετών και αντιπροσωπιών στο Ζάππειο Μέγαρο. Υποδοχή από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
13:00-14:45, η 1η συνεδρία εργασιών.
15:00-15:15, οικογενειακή φωτογραφία.
15:15-16:30, γεύμα εργασίας.
16:46-17:15, κοινές δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.
17:30-18:30, επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το άρθρο Οι επιδιώξεις της Ελλάδας στη Σύνοδο του Νότου – Η ατζέντα εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press