Οδικός χάρτης για την ελπίδα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Tου Νίκου Καραμάνογλου

«Απαρχή του τέλους του φαύλου κύκλου μέτρων-ύφεσης και της διεθνούς εποπτείας για τη χώρα», χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος την συμφωνία στο Eurogroup για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη βιωσιμότητα του χρέους. Υποστηρικτικά σε αυτή την άποψη τοποθετήθηκαν ο διεθνής Τύπος, πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, οι μέχρι πρότινος σκληρές «αγορές», αλλά και το ίδιο το ΔΝΤ,

που εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι εντός του έτους οι ρυθμίσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους θα ενισχυθούν περισσότερο, σε βαθμό που θα επιτρέψει και στο ίδιο να συμμετάσχει. Επιφυλάξεις βέβαια, όπως πάντοτε, διατυπώθηκαν και αφορούσαν κυρίως στη σταδιακή και βήμα-βήμα προσέγγιση των δύο πλευρών.

Παρόλα αυτά όμως για πρώτη φορά διαφαίνεται στον ορίζοντα μια «ολιστική» -για να μιλήσουμε με όρους ιατρικής- θεραπεία της ελληνικής «ασθένειας». Για πρώτη φορά, τραυματισμένη βαριά -μα ακόμα όρθια- από τη διπλή οικονομική και προσφυγική κρίση, η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε δημοσιονομική και άρα γενικότερη σταθερότητα. Όσον αφορά λοιπόν στο οικονομικό πεδίο, η συζήτηση για την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στον ισχυρό πυρήνα της Ευρώπης έχει περάσει πλέον στο παρελθόν. Στο μεταναστευτικό από την άλλη έχουν δημιουργηθεί επαρκείς δομές για την ταυτοποίηση και τη φιλοξενία των προσφύγων, ενώ παράλληλα εξελίσσονται με ομαλότητα και κυρίως χωρίς βία οι εκκενώσεις των αυτοσχέδιων καταυλισμών, όπως αυτού της Ειδομένης.

Ίσως ο καιρός που περιμέναμε έναν επί της ουσίας οδικό χάρτη με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το χρέος μας να ήταν πολύς. Και ίσως η διάρκεια αυτή να οφείλεται και στη δική μας διαχείριση και χρονοτριβή. Όμως το σημαντικότερο στην παρούσα φάση είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο εσωτερικό της Ευρώπης και η έναρξη της επούλωσης της κοινωνικής συνοχής στο εσωτερικό της χώρας, που είχε πληγεί βαριά, αλλά όχι ανεπανόρθωτα. Στο ίδιο πλαίσιο τους επόμενους 5 μήνες θα διοχετευτούν, με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, 3, 5 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία. Η αλλαγή, λοιπόν, έρχεται, με την απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια την ισοκατανομή των νέων πόρων στον χειμαζόμενο ελληνικό λαό.

Το άρθρο Οδικός χάρτης για την ελπίδα εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα